Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Τι «κλειδώνει» για μισθούς και συντάξεις

Λίστα περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα που προσεγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ, μέσα από την οποία θα προκύψει ως τις αρχές Σεπτεμβρίου... το οριστικό πακέτο με τα επώδυνα μέτρα των 11,5 δις. ευρώ παρέδωσε στον πρωθυπουργό το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν σήμερα «Τα Νέα», ο Αντώνης Σαμαράς συμφώνησε με το πακέτο σε γενικές γραμμές, ωστόσο... η οριστικοποίησή του θα προκύψει μετά από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που αναμένεται στην πατρίδα μας στις αρχές του φθινοπώρου.

Τα κυριότερα μέτρα που περιλαμβάνει στο «επώδυνο» σκέλος του, των μισθών και των συντάξεων είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα εξής:

• Περικοπές στις συντάξεις από 2% έως 20%. Το 20% σχεδιάζεται να επιβληθεί στις συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ συνολικά, μαζί με τις επικουρικές ή τις ενδεχόμενες δεύτερες - τρίτες συντάξεις. Για τον σκοπό αυτό θα γίνει αναλυτική καταγραφή των συνταξιούχων ώστε να διαπιστωθεί τι ποσό σύνταξης παίρνει ο καθένας. Για το κατώτατο όριο, από το οποίο θα αρχίσουν οι περικοπές του 2%, δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση. Επικρατέστερο σενάριο εμφανιζόταν μέχρι πρόσφατα το ποσό των 700 ευρώ, τελευταία όμως έχουν μπει στο τραπέζι προτάσεις για 800 ευρώ αλλά και για ποσά μικρότερα από τα 700 ευρώ. Επίσης, αυξάνεται ο ελάχιστος χρόνος για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης από τα 15 στα 20 χρόνια.

• Για την εφεδρεία ο κ. Στουρνάρας δήλωσε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ότι θα είναι «νέου τύπου». Αυτό μεταφράζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε διάρκεια εφεδρείας 3 ετών, αντί του ενός έτους που ισχύει σήμερα. Ωστόσο, το ποσοστό αναπλήρωσης θα μείνει στο 60%, καθώς τα νούμερα δεν «βγαίνουν» με μεγαλύτερα ποσοστά. Η εφεδρεία θα αφορά 35.000 - 40.000 άτομα και θα εφαρμοστεί από τον επόμενο χρόνο, ενώ στόχος είναι να μην εφαρμοστεί σε όσους έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

• Κόβονται τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας, συνολικού ποσού 1.000 ευρώ από τους δημοσίους υπαλλήλους.

• Κόβεται η 13η και η 14η επικουρική σύνταξη.

• Εφαρμόζονται από τον επόμενο χρόνο οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια χωρίς εξαιρέσεις (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί κ.ά.).

• Μειώνονται τα κοινωνικά επιδόματα με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το ΕΚΑΣ θα δίνεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους και θα ισχύσουν και γι' αυτό περιουσιακά κριτήρια, όπως είναι η ιδιοκατοίκηση.

• Μειώνεται το εφάπαξ 22,6% στο Δημόσιο και σε ποσοστά έως 50% σε άλλα Ταμεία.

• Εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, κάτι που συνεπάγεται απώλειες στις αμοιβές τους μέχρι και 35%.

• Διατηρείται - επί του παρόντος, τουλάχιστον - η σύνταξη του ΟΓΑ, χωρίς την περικοπή των 30 ευρώ. Στόχος είναι να διαπιστωθεί ποιοι δηλώνουν, αλλά δεν είναι αγρότες, ώστε να περικοπεί από αυτούς.

• Κλείνει ένας μεγάλος αριθμός φορέων του Δημοσίου, περιλαμβανομένων περιφερειακών σχολών, δημοτικών επιχειρήσεων κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου