Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Τα αποτελέσματα της βραδινής σύσκεψης για τη φωτιά στη Χίο

Ο Μητροπολίτης Χίου κατήγγειλε έλλειψη συντονισμού από τις πυροσβεστικές δυνάμεις

Να ελέγξει με επίγεια μέσα απόψε το βράδυ έως και αύριο το πρωί τα δύο  μέτωπα της φωτιάς στην Καλαμωτή κοντά στο φράγμα του Κατράρη και της Παναγιάς της Σικελιάς, που απειλεί τα Πατρικά, την Κοινή, την Παγίδα, τη Μέσα και την Έξω Διδύμα, έχει βάλει ως πρώτο στόχο η Πυροσβεστική υπηρεσία. 

Αυτός είναι...
ο σχεδιασμός που παρουσίασαν στους τοπικούς  πολιτικούς, πολιτειακούς και θρησκευτικούς φορείς στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ στην περιφέρεια, οι, Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος  Αντιστράτηγος Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Διευθυντής της υπηρεσίας Δασοπυρόσβεσης Αντιστράτηγος Χρ. Γκολφίνος και ο Επιθεωρητής  Β. Ελλάδας Β. Τουλίκας.

Οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας θεωρούν ότι, με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αντιμετωπισθούν πιο εύκολα τα μέτωπα της νοτιοδυτικής Χίου, επειδή η φωτιά αναπτύσσεται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις όπου υπάρχουν αρκετοί αγροτικοί δρόμοι που διευκολύνουν την πρόσβαση των οχημάτων και των πεζοπόρων τμημάτων.

Αντίθετα, η μορφολογία του εδάφους  στα μέτωπα των περιοχών  Λιθίου – Αυγωνύμων – Ελίντας, δεν επιτρέπει την επίγεια επέμβαση και η προσπάθεια κατάσβεσης θα συνεχισθεί με τα εναέρια μέσα από το πρωϊ, αν το επιτρέψουν τα μποφόρ των ανέμων.

Καταγγελία Τριαντάφυλλου και Μητροπολίτη Χίου 
Οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, απαντώντας στις άμεσες  επισημάνσεις του Κώστα Τριαντάφυλλου και τις έμμεσες του Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκου, που υποστήριξαν ότι το πρώτο διήμερο υπήρξε έλλειψη σχεδιασμού, συντονισμού και αποτελεσματικότητας, δήλωσαν ότι τα 50 οχήματα και η μεγάλη υπηρεσιακή  δύναμη που έχει διατεθεί, δεν είναι δυνατόν να ανακόψουν μια πυρκαγιά που  εξαπλώνεται με ταχύτητα ανέμων επτά και οκτώ μποφόρ.

Επεσήμαναν μάλιστα ότι με αυτές τις συνθήκες και τις αυξημένες θερμοκρασίες  δεν ήταν δυνατόν να αποδώσουν οι πολλές αντιπυρικές ζώνες που διανοίχθηκαν με τη συνεργασία του στρατού, της πολιτείας και πολιτών, αλλά ούτε και οι χιλιάδες τόνοι του νερού που διατέθηκαν.

«Τα 8 μποφόρ δεν παλεύονται», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο υπαρχηγός Ν. Παναγιωτόπουλος, την ώρα που ο Κώστας Γανιάρης τον καλούσε να κοινοποιήσει το σχεδιασμό των επεμβάσεων, δεσμευόμενος ότι θα θέσει στη διάθεση τους τις περιφερειακές υπηρεσίες.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και  Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Κωστής Μουσουρούλης τόνισε ότι, η πολιτεία έχει διαθέσει την καλύτερη δυνατή υποδομή, με δεδομένο ότι από χθες το μεσημέρι αναγκαστικά έγινε διασπορά των δυνάμεων για να αντιμετωπισθεί και το νέο μέτωπο στο Άγιο Όρος.

Κλείνοντας την σύσκεψη, ο Επιθεωρητής Β. Ελλάδας τόνισε ότι οι δυσκολίες θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ μεγάλες και πολλά θα εξαρτηθούν από την εικόνα που θα έχουμε στα μέτωπα της φωτιάς σήμερα το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου