Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Έσβησε η φωτιά στη Χίο, παραμένει ο φόβος των αναζωπυρώσεων

Γράφει ο
Οδυσσέας Κοκκινάκης

Έξι δύσκολες μέρες έζησε το νησί της Χίου. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου 18/8, ξέσπασε πυρκαγιά στον Αγ. Μάρκο, στις Καρυές της Χίου. Από την κεντροανατολική Χίο, κινήθηκε αρχικά νότια και δυτικά. Η φωτιά αυτή, εξαπλώθηκε και κατευθύνθηκε στην Νότια Χίο. Τα μέτωπά της, όμως έκαιγαν συνεχώς, όλο το κεντρικό σημείο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, για να μην...
κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, ότι πολυτιμότερο δηλαδή στον πλανήτη, και κατ' επέκταση σπίτια, προστατεύσε τα χωριά, αφήνοντας τη φωτιά να καίει ανεξέλεγκτα πυκνά δάση με πεύκα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεφύγουν μέτωπα της φωτιάς από την κεντρική Χίο και να κινηθούν βόρεια. Όταν πια την τρίτη μέρα Δευτέρα 20/8 έγινε προσπάθεια ελέγχου της φωτιάς σε δασικές εκτάσεις, ήταν, πλέον, πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση.

Έτσι για έξι μέρες συνολικά η Χίος καιγόταν και σημειώθηκε η φωτιά της ως η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση καταστροφής στην Ευρώπη για το 2012.

Η επόμενη μέρα από την κατάσβεση των μέτωπων, έχει βρει δυνάμεις πυρόσβεσης να βρίσκονται καντά στα σημεία που πέρασε η φωτιά και να πολεμάνε να σβήσουν τις μικρές εστίες πουν δημιουργούνται από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Όπως τόνισε ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Τ. Παναγιωτόπουλος, ο αγώνας για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, θα διαρκέσει μέχρι και ένα μήνα μετά.

"Μία τόσο μεγάλης έκτασης πυρκαγιά δεν είναι δυνατόν να τελειώσει εδώ. Μετά από 15-20 και 30 ημέρες θα υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Αυτό λέει η εμπειρία μας από τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας και αυτό θα πρέπει να γίνει και στη Χίο. Η μάχη είναι διαρκής. Θα σταματήσει μόνο όταν βρέξει και βεβαιωθούμε ότι έχουν σβήσει τα πάντα. Μέχρι τότε υπομονή και επαγρύπνηση"

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να καίει και σήμερα Παρασκευή 24 Αυγούστου, στο σημείο μεταξύ Ασπρόλακκου και Αψιλές, ενώ πέταξαν και τρία ελικόπτερα από το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου