Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Χίος: Η πύλη της κολάσεως...με διάσπαρτες παντού φωτιές στην κεντρική και νότιοδυτική Χίο

 Σχολιάζει ο  
Οδυσσέας Κοκκινάκης

Πραγματικά το νησί της Χίου ζει την κόλαση του Δάντη! Νομίζεις ταξιδεύοντας από το Βόρειο τμήμα του νησιού και φτάνοντας στην κεντρική Χίο, ότι περνάς μια πύλη. Την πύλη της κολάσεως. 'Οσοι βρίσκονται στα βόρεια, Αμανή, Καρδάμυλα κλπ. δεν έχουν εικόνα για το τι ζει η κεντρική και η νοτιοδυτική Χίος, τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα.

Δυστυχώς, όμως, οι πολιτικές αρχές δεν μπορούν να...
συντονίσουν τις πολυάριθμες  πυροσβεστικές δυνάμεις, που σύμφωνα με τα όσα οι ίδιοι λένε, με δικές τους ενέργειες έχουν φτάσει στο νησί μας.

Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Οι πύρινες φλόγες καταπίνουν το ένα μετά το άλλο τα πεύκα, αφήνοντας πίσω τους κάπνα και μουτζουρωμένο τοπίο.

Πριν λίγη ώρα, βρεθήκαμε στο μέτωπο της φωτιάς, που καίει τον καταπράσινο μέχρι χθες τόπο, πάνω από την παραλία της Ελίντας.

Η φωτιά είχε φτάσει εκεί από νωρίς περνώντας από τα Αυγώνυμα και το δάσος του Ανάβατου. Στη μύτη μας είναι έντονη η μυρωδιά του καμένου πεύκου και στα μάτια μας το στιγμιαίο λαμπάδιασμα  του ένας μετά του άλλου πεύκου.

Απαράδεκτο για όσους αυτήν την ώρα λένε ότι συντονίζουν τις δυνάμεις κατάσβεσης της φωτιάς. 

Σίγουρα, προτεραιότητα πάνω απ' όλα έχει η ανθρώπινη ζωή και το σπίτι του κάθε ανθρώπου. Όμως ένα πυροσβεστικό όχημα ή μια απλή υδροφόρου αν πήγαινε στο δρόμο Λιθί-Βολισσού και συγκεκριμένα στη διασταύρωση για Αυγώνυμα και Ανάβατο, οι μικροεστίες που καταπίνουν διαδοχικά τα πεύκα το ένα μετά το άλλο, θα είχαν σβήσει.

Αυτή τη στιγμή ανεξέλεγκτα καίει η φωτιά, η οποία είναι πάνω στον κεντρικό δρόμο.

Απαράδεκτο για τις αστυνομικές αρχές να περνάει υψηλόβαθμο στέλεχος τους στις 3.30 το μεσημέρι και απλά να παρατηρεί την κατεύθυνση της φωτιάς, χωρίς να προσπαθεί, έστω να ειδοποιήσει να φτάσει πυροσβεστική δύναμη που θα ανακόψει την επέκταση της φωτιάς προς το βόρεια του νησιού.

Ελικόπτερο πετάει πάνω από τις συγκεκριμένες εστίες και απλά απομακρύνεται.

Ορισμένα πράγματα που συμβαίνουν είναι αφύσικα και δεν έχουν καμία λογική εξήγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου