Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Η σύνοδος της G8 και όλες οι αποφάσεις για τα καίρια ζητήματα


Στο επίκεντρο της G8 ήταν το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Δείτε αναλυτικά τι αποφάσισαν οι Αρχηγοί.

Σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά περιμένει πως η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Χαρακτηριστικά δήλωσε: ...

 "Το μήνυμα που έδωσα ήταν η ελπίδα πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και θα υποστηριχθεί από την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξή της". Ο Ολάντ είπε πως ήθελε να συζητήσει την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών και άλλων τραπεζών αλλά πως η G8 δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ για να ασχοληθεί με το θέμα αυτό.

Η λιτότητα και η ανάπτυξη πρέπει να πηγαίνουν μαζί, συμφώνησαν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, έπειτα από συζητήσεις με τους ομολόγους τους στην Ομάδα των Οκτώ (G8). "Το μήνυμα είναι πως η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις ενός νομίσματος", δήλωσε στους δημοσιογράφους η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έπειτα από μια σύνοδο εργασιας για την παγκόσμια οικονομία. "Συμφωνήσαμε πλήρως ότι χρειαζόμαστε και τις δυο", πρόσθεσε.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε: "Θα πρέπει να επιδιώξουμε ταυτόχρονα την εκπλήρωση αυτών των δύο σκοπών". Πρόσθεσε πως η σύνοδος κορυφής της G8 που υπήρξε "καρποφόρος" θα στείλει "ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και ένα μήνυμα ανάπτυξης" στους πολίτες και στις νευρικές χρηματοοικονομικές αγορές.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ δεσμεύονται να διατηρήσουν σταθερή την προσφορά στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου καθώς θα τίθενται σε εφαρμογή οι κυρώσεις για τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, αλλά δεν συζήτησαν κάποιο ειδικό μέτρο που θα προκαλούσε κάποια ενέργεια, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ο Μάικλ Φρόμαν, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως αν και οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, παραμένουν υψηλές. Είπε πως η κοινή δήλωση για την ενέργεια που εκδόθηκε από την G8 αντανακλά την ενότητα στο θέμα αυτό και την ετοιμότητα να ζητηθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας να λάβει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει υγιής σε περίπτωση περαιτέρω πιέσεων.

Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε στους ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Οκτώ G8, πως η Ρωσία θα διατηρήσει το ποσοστό σε ευρώ των ξένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της. "Ο ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν πρόκειται να μειώσουμε το ποσοστό που έχει το ευρώ στα αποθέματά μας προκειμένου να μην σταλούν λάθος μηνύματα για την κατάσταση στην Ευρώπη", δήλωσε ο Στανισλάβ Βοσκρεσένσκι, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συζήτηση που είχαν οι ηγέτες της G8 για την κρίση στην ευρωζώνη κατά τη συνάντησή τους στο Καμπ Ντέιβιντ. Η ετήσια έκθεση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη έδειξε πως η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το ποσοστό των καναδικών και αμερικανικών δολαρίων στα αποθέματα ξένου συναλλάγματός της και αύξησε τις διακρατήσεις της σε ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου