Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Eπιστρέφουν κατά κύματα στην Αλβανία

Eπιστρέφουν κατά κύματα στην ΑλβανίαΗ ελληνική κρίση διώχνει τους Αλβανούς από την Ελλάδα

Στο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο των Αγίων Σαράντα στη Νότια Αλβανία, τα σημάδια της ελληνικής κρίσης φάνηκαν πριν από έναν χρόνο.

Οι Αλβανοί που είχαν...
εισβάλει στην Ελλάδα τη δεκαετία του '90, γυρίζουν πίσω κατά κύματα, ανεβάζοντας δραματικά τα ποσοστά της ανεργίας στον αλβανικό Νότο.

Τα διαμερίσματα στις επταώροφες οικοδομές, που φύτρωσαν σαν τα μανιτάρια τα τελευταία χρόνια στους Αγίους Σαράντα, παραμένουν φρεσκοβαμμένα και απούλητα.

Η αλβανική οικονομία στηρίχθηκε στα χρήματα που έστελναν οι εργάτες στις ελληνικές οικοδομές και τα χωράφια. Και σήμερα οι επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης αποτυπώνονται ακόμη πιο έντονα στους αλβανικούς δείκτες:

Το 2007 τα εμβάσματα που στάλθηκαν στη χώρα έφτασαν στα 790 εκατ. ευρώ.

Το 2011 ήταν μόλις 511 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν τα Νέα, οι Αλβανοί λαθρομετανάστες, ανησυχώντας για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κρίση στην Ελλάδα, έχουν μεταφέρει μέρος των χρημάτων τους σε τράπεζες στην Αλβανία, που θεωρούν «ασφαλείς».

Αυτό, υποστηρίζουν αναλυτές, φαίνεται πως έχει μικρή σημασία. «Αν στερέψει το ποτάμι, το παγούρι δεν μπορεί να γεμίσει με νερό», συνηγορούν όσοι επιστρέφουν στους Αγίους Σαράντα και παρακολουθούν στην τηλεόραση τις εξελίξεις στην Αθήνα. Η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα άρχισε να δηλητηριάζει μια πόλη στην οποία δεν υπάρχει οικογένεια χωρίς λαθρομετανάστη στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου