Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ο πρόεδρος που «δείχνει» τα γεννητικά του όργανα

Ο πρόεδρος που «δείχνει» τα γεννητικά του όργαναΓια «χυδαίο» πίνακα κάνει λόγο το κυβερνών κόμμα

Σάλο έχει προκαλέσει στο κυβερνών κόμμα της Νότιας Αφρικής ένας πίνακας που εικονίζει τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα σαν νέο Λένιν αλλά με εκτεθειμένα τα...
γεννητικά του όργανα.

Το κόμμα απειλεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της γκαλερί όπου εκτίθεται το σατιρικό έργο.

Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) ζητεί από την Γκαλερί Γκούντμαν να κατεβάσει τον πίνακα που τιτλοφορείται «Η Λόγχη» και παρουσιάζει τον πρόεδρο αλλά και ένα άλλο έργο με το λογότυπο του κόμματος και την πινακίδα «Πωλείται» από πάνω.

Ο πίνακας με τον Ζούμα είναι αντίγραφο ενός διάσημου πόστερ που εικόνιζε τον Βλαντίμιρ Λένιν. Ο πρόεδρος παρουσιάζεται αγέρωχος, στη στάση του Λένιν, μόνο που τα γεννητικά του όργανα κρέμονται έξω από το παντελόνι του.

Οι πίνακες αυτοί αποτελούν τμήμα μιας συλλογής που τιτλοφορείται «Χαίρε Κλέφτη» και βαθύτερος στόχος της είναι να προκαλέσει μια συζήτηση για το αν το κόμμα έχει χάσει τον ηθικό προσανατολισμό του.

«Χλευάζει το ανώτατο αξίωμα», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ANC Τζάκσον Μτέμπου. Ο εκπρόσωπος είπε ότι είναι δικαίωμα του καλλιτέχνη να εκφραστεί όπως επιθυμεί αλλά ότι η Λόγχη είναι ένας «χυδαίος» πίνακας που γελοιοποιεί τον πρόεδρο της χώρας.

Η Λάρα Κόσεφ, που εργάζεται στη γκαλερί είπε ότι «δεν θα απομακρύνουν τα έργα υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα του καλλιτέχνη στην ελευθερία της έκφρασης».

Αφότου ανέλαβε την προεδρία, το 2009, ο Ζούμα έχει γίνει πολλές φορές πρωτοσέλιδο, όχι τόσο για την πολιτική του αλλά για την προσωπική του ζωή. Έχει παντρευτεί έξι γυναίκες και είναι πατέρας 21 παιδιών.

Η Λόγχη, έργο του γνωστού καλλιτέχνη και πολέμιου του απαρτχάιντ Μπρετ Μάρεϊ έχει ήδη πουληθεί σε έναν Γερμανό έναντι 16.300 δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου