Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Πορτοκαλόπιτα

ΠορτοκαλόπιταΈνα γευστικότατο γλυκό

Υλικά

Για 6-8 άτομα

Για την πορτοκαλόπιτα
2 πορτοκάλια
1 ½ κεσαδάκι...
γιαούρτι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέκιν παόυντερ
1 βανίλα
5 αυγά
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
½ φλιτζάνι τσαγιού μαύρη σταφίδα
1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γραμμάρια)
1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι
2 ζουμερά πορτοκάλια (θα χρησιμοποιήσουμε το χυμό τους)
1 πορτοκάλι( από το οποίο θα πάρουμε το ξύσμα του)
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Αλείφουμε με βούτυρο ένα μακρόστενο σκεύος.

Περνάμε με βούτυρο και στη συνέχεια με το μείγμα από ζάχαρη και κανέλα 6 φύλλα κρούστας,τα σουρώνουμε ώστε να γίνουν πλισέ και τα απλώνουμε το ένα πλάι στο άλλο μέσα στο σκεύος.

Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Χτυπάμε σε ένα μπολ 5 αυγά και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη για να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπολ το ξύσμα από 2 πορτοκάλια, 1 βανίλια,1 πρέζα αλάτι, 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ και 1 ½ κεσαδάκι γιαούρτι,ανακατεύουμε και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ χειρός.

Σταδιακά ενώ χτυπάμε προσθέτουμε το λάδι και στο τέλος το κονιάκ και τις σταφίδες.

Σπάμε σε μικρά κομμάτια τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας που υπάρχουν στο πακέτο και τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ για να ανακατευτούν με τα υπόλοιπα υλικά (αυτά δεν τα χτυπάμε απλά τα προσθέτουμε στο μείγμα).

Στο σημείο αυτό παίρνουμε τα ψημένα φύλλα που είναι τοποθετημένα στο σκεύος και χύνουμε από πάνω τους το μείγμα. Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά.

Τη βγάζουμε από το φούρνο και μέχρι να κρυώσει ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το χυμό από 2 πορτοκάλια που έχουμε στίψει και ένα ξύσμα πορτοκαλιού μαζί με 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη και 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό.

Αφήνουμε να πάρουν βράσει και μόλις αρχίσουν να βράζουν υπολογίζουμε άλλα 7-8 λεπτά που θα χρειαστεί το σιρόπι για να ετοιμαστεί.

Στο τέλος περιχύνουμε το γλυκό με το σιρόπι.

Πηγή: sidagi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου