Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Εξόφληση, εντός Μαίου ζητούν οι ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταικά

Ειδικότερα, ζητούν την εξόφληση της περιόδου Φεβρουαρίου – Μαρτίου μετά την ανακοίνωση της ΔΕΗ σύμφωνα με την οποία έχει εξοφλήσει πλήρως τις οφειλές της προς τους διαχειριστές και συγκεκριμένα τόσο προς τον ΑΔΜΗΕ όσο και προς τον ΛΑΓΗΕ.

 "Επειδή από τον περασμένο Ιανουάριο η ΔΕΗ είναι πλέον ο μοναδικός Προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα, η ανωτέρω δήλωση της οφείλει να...
συνεπάγεται πως και οι πληρωμές των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β που πληρώνονται από τον ΛΑΓΗΕ πρέπει να εξομαλυνθούν" λέει με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Παραγών Ενέργειας απο Φωτοβολταικά (ΣΠΕΦ). 
Ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει την έκτακτη ενίσχυση που δόθηκε στη ΔΕΗ, προεκλογικά (επιστροφή προκαταβολής φόρου και διακράτηση μέρους του ΕΕΤΗΔΕ) λόγω μη είσπραξης λογαριασμών της ΔΕΗ και δεν αφορά πλέον τους διαχειριστές τουλάχιστον ως προς τις δεδουλευμένες οφειλές τους (Φεβρουάριος – Μάρτιος).
Επιπλέον για τον ΛΑΓΗΕ, μετά και την επίσημη δημοσίευση της μελέτης της PWC για λογαριασμό της ΡΑΕ, το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ δεν έχει περαιτέρω διευρυνθεί και παραμένει στα επίπεδα του τέλους του 2011. 
Βελτίωση, όμως λέει ο ΣΠΕΦ,  αναμένεται και σε αυτήν την περίπτωση αφού η διατήρηση του ελλείμματος οφειλόταν στην καθυστερημένη ενεργοποίηση των μέτρων που αποφάσισε το ΥΠΕΚΑ στις αρχές τους 2012 και των οποίων τα αποτελέσματα θα φανούν αργότερα στο έτος.  
Ετσι δεν υφίσταται λόγος υπερημεριών στις πληρωμές των παραγωγών από φωτοβολταικά (τουλάχιστον για τα δεδουλευμένα Φεβ – Μαρ 12) παραπάνω απ’ όσες ήταν στα τέλη του 2011 δηλαδή περίπου 20 ημέρες.   Αυτό άμεσα συνεπάγεται πληρωμή των δύο αυτών μηνών από τον ΛΑΓΗΕ (Φεβ-Μαρ 12) εντός του τρέχοντος μήνα.
Ο ΣΠΕΦ αναφέρει πως ο κλάδος αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις ανελαστικές τοκοχρεωλυτικές του υποχρεώσεις (σταθμίζουν στο 65% του τζίρου) αλλά και την απόδοση 13% ΦΠΑ επί των τιμολογίων που έχει εκδώσει αλλά δεν έχει εισπράξει.
"Την στιγμή μάλιστα που υποχρεούμαστε να διατηρούμε τις επιχειρήσεις μας φορολογικά ενήμερες άλλως δεν έχουμε καν δικαίωμα συμμετοχής στην διαδικασία πληρωμών" αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΠΕΦ. 
Με επιστολή του ο Σύνδεσμος ενημερώνει τον ΛΑΓΗΕ ενώ κοινοποιεί τα παραπάνω και στο νέο υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Γρηγόρη Τσάλτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου