Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

"Εφυγε" η Μαρίκα Μητσοτάκη

Στις 2.30 τα ξημερώματα άφησε την τελευταία της πνοή η σύζυγος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών η Μαρίκα Μητσοτάκη. Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη άφησε την τελευταία της πνοή, στις 2.30 τα ξημερώματα, στο Ευγενίδειο όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα..

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και κόρη της...
Μαρίκας Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη πληροφορήθηκε το γεγονός στην Κρήτη όπου βρισκόταν και επιστρέφει άμεσα στην Αθήνα.

Η Μαρίκα Μητσοτάκη, το γένος Γιαννούκου, ήταν σύζυγος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1930.
Μητέρα της πρώην Δημάρχου Αθηναίων και πρώην Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του βουλευτή της Β' Αθήνας Κυριάκου Μητσοτάκη και έχει 13 εγγόνια.



Είναι γόνος της ευκατάστατης οικογένειας Γιαννούκου και σύζυγος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το 1953. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του συζύγου της (1990-1993) απασχόλησε πολλές φορές την κοινή γνώμη (δημοσιεύματα στον Τύπο, πολιτική αντιπαράθεση), καθώς θεωρούνταν ότι η επιρροή που ασκούσε στο σύζυγό της επεκτεινόταν, ως μη ώφειλε, και σε θέματα θεσμικά, όπως την επιλογή ή απομάκρυνση υπουργών. Χαρακτηριστική ήταν η σύγκρουσή της το 1991 με τον πρώην Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον και τότε Υπουργό Βιομηχανίας Σταύρο Δήμα.



Η Μαρίκα Μητσοτάκη μαζί με το σύζυγο της ήταν κάτοχοι μιας ιδιαιτέρως πλούσιας αρχαιολογικής συλλογής. Η συλλογή αυτή επέστρεψε οριστικά στο κράτος από το ζεύγος Μητσοτάκη και τοποθετήθηκε στο Μουσείο Χανίων το 2000, αν και κάποια κομμάτια της είχαν ήδη επιστρέψει νωρίτερα από τους κατόχους τους.




Η Μαρίκα Γιαννούκου-Μητσοτάκη, κόρη αθηναίου εμπόρου, υπήρξε η γυναίκα που ερωτεύτηκε με πάθος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με το που την πρωτοαντίκρισε μέσα σε ένα ασανσέρ, την παντρεύτηκε και δημιούργησε μαζί της την περίφημη οικογένεια Μητσοτάκη.



Αποτελούσε το πρότυπο κάθε καλής συζύγου, νοικοκυράς και μαγείρισσας. Έκανε αισθητή πάντοτε τη δυναμική φιγούρα της στο πλευρό του επιτίμου και πάγωνε με το έντονο βλέμμα της όποιον έλεγε κάτι κακό για τον πρόεδρο, είτε ήταν πολιτικός είτε όχι.



Παρά το γεγονός δε ότι ήταν πάντοτε χαμογελαστή, ποτέ η προσοχή κανενός δεν έμενε στα αψόγως μακιγιαρισμένα με κόκκινο κραγιόν χείλη της αλλά επικεντρωνόταν στα τεράστια μαύρα μάτια της που κυριολεκτικά καθήλωναν τους συνομιλητές της.



Τα σκούρα καστανά μαλλιά της ήταν πάντοτε μαζεμένα σφιχτά προς τα πίσω σε έναν αυστηρό κότσο.




Έλεγε για τον γάμο:

«Ο γάμος είναι ένας συμβιβασμός. Πάντα κάτι λείπει και κανείς δεν είναι τέλειος. Ούτε κι εμείς, όμως. Δεν μιλάω τώρα για ακραίες περιπτώσεις δυστυχίας. Έχω όμως την αίσθηση ότι τα νέα ζευγάρια απομακρύνονται στην πρώτη δυσκολία. Μα η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες! Εγώ ένα πράγμα έχω να πω: μην αφήνετε το γάμο σας, γιατί θα σας αφήσει κι αυτός».

Καλοκαίρι 1990 στα Χανιά - Η Μαρίκα με όλη την οικογένεια Μητσοτάκη
Καλοκαίρι 1990 στα Χανιά - Η Μαρίκα με όλη την οικογένεια Μητσοτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου