Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ελάχιστες οι πιθανότητες να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Ελάχιστες οι πιθανότητες να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότηταςΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ χρεώνουν το αδιέξοδο στην αδιαλλαξία του ΣΥΡΙΖΑ

Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες πλέον να βρεθεί σημείο συμφωνίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατική Αριστερά ώστε...
να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Κάρολο Παπούλια και τη συμμετοχή των Α. Σαμαρά, Αλ. Τσίπρα και Ευαγ. Βενιζέλο αλλά και τη συνάντηση Παπούλια - Κουβέλη που ακολούθησε.

Τα επιτελεία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς χρεώνουν το αδιέξοδο στην αδιαλλαξία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, καθώς όπως επιβεβαιώνεται από όλες τις πλευρές Βενιζέλος και Σαμαράς υπό την ασφυκτική πίεση Παπούλια του πρότειναν αν δεν επιθυμεί να συμμετέχει, τότε να επιδείξει στάση ανοχής σε μία κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ με χρονοδιάγραμμα ως τις ερχόμενες ευρωεκλογές και στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Ο κ. Τσίπρας όμως έδειξε - όπως λένε στη Συγγρού αλλά και την Ιπποκράτους - ότι πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο έχοντας προαποφασίσει τη μη συμμετοχή ή ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε οποιοδήποτε σχήμα ή όρους και την πορεία της χώρας προς τις επαναληπτικές εκλογές στις οποίες εκτιμούν στην Κουμουνδούρου ότι θα βελτιώσουν τα ποσοστά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως έκανε δημοσίως και πριν από τη χθεσινή σύσκεψη, έτσι και χθες ο κ. Τσίπρας πρότεινε ευθέως στους Σαμαρά και Βενιζέλο (ώστε να απαντήσει και στο αίτημα να δεσμευθεί ότι θα επιδείξει στάση ανοχής) να προχωρήσουν σε κυβέρνηση μαζί με τον κ. Κουβέλη και τη Δημοκρατική Αριστερά ώστε η χώρα να μη μείνει ακυβέρνητη.

Σε αυτήν την… ντρίπλα, φέρεται να απάντησε πρώτος αρνητικά ο κ. Βενιζέλος λέγοντας ότι το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό αλλά πολιτικό, αλλά και ο κ. Σαμαράς φέρεται να μη θεωρεί μία κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ βιώσιμη και σταθερή.

Σύμφωνα με την ανάλυση που γίνεται σε Ιπποκράτους, Συγγρού αλλά και εκτός Αθηνών (για παράδειγμα το έχει ήδη δηλώσει ο Νταλάρα της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών ευθαρσώς), μία τρικομματική κυβέρνηση από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορέσει να προχωρήσει.

Αφενός επειδή δε θα βρίσκεται σε αντιστοιχία με την εντολή του ελληνικού λαού την 6η Μαΐου και αφετέρου θα αναλάβει όλο το βάρος, επιτρέποντας στον ΣΥΡΙΖΑ να μην επωμιστεί και μάλιστα χωρίς κόστος τις ευθύνες που ανέλαβε όταν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι, τον ανέδειξαν δεύτερο κόμμα. Αν δεν προκύψει κάτι καινούριο - καθώς δεν είναι μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και η ΔΗΜΑΡ που δε θεωρεί μία κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ βιώσιμη - οδεύουμε σε επαναληπτικές εκλογές.

Οδεύουμε σε μία σκληρότερη από την 6η Μαΐου αναμέτρηση όπου για τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη στόχος θα είναι η Ελλάδα, ενώ για τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά στόχος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας.

Πολύ περισσότερο αν, όπως λένε οι πληροφορίες, η δημοσιοποίηση των πρακτικών της χθεσινής σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο σε μερικές ημέρες, επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπήκε ποτέ σε ουσιαστική συζήτηση για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ακόμα και όταν ο κ. Σαμαράς – όπως φέρεται σύμφωνα με τις πληροφορίες – του είπε ότι μπορούν να συζητηθούν όλοι οι όροι που θα έβαζε στο τραπέζι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου η χώρα (αλλά και τα κόμματα που δεν τις επιθυμούν) να αποφύγει τις επαναληπτικές εκλογές.

Τους τόνους αλλά και το περιεχόμενο της δεύτερης αυτής προεκλογικής αναμέτρησης (εφόσον δε συμβεί σήμερα κάποια έκπληξη πρώτου μεγέθους) το έδειξαν χθες οι επιθέσεις Σαμαρά, Βενιζέλου αλλά και Κουβέλη κατά Τσίπρα. Και έπεται συνέχεια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου