Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ξεκινά έρευνα για την αδήλωτη εργασία

Ξεκινά έρευνα για την αδήλωτη εργασίαΣτόχος η πάταξη της εισφοροδιαφυγής

Έρευνα για το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Εργασίας. Την έρευνα θα διεξάγει η εταιρεία Format Σύμβουλοι Επιχειρήσεων -Format Consultants η οποία ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου με προϋπολογισμό 49.200 ευρώ.

Σημειώνεται πως η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας είναι...
απαίτηση του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των θεσμών της αγοράς εργασίας.

Ειδικότερα, η Κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση για την ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο πρέπει να στελεχωθεί πλήρως με εξειδικευμένο προσωπικό και να έχει ποσοτικούς στόχους σε σχέση με τον αριθμό των ελέγχων, που θα πραγματοποιεί.

Η αδήλωτη εργασία συνδέεται στενά με τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός που υπονομεύει τη χρηματοδότηση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.

Επιπρόσθετα, οι αδήλωτες επιχειρήσεις (εργοδότες) παρέχουν χαμηλό επίπεδο συνθηκών εργασίας για τα απασχολούμενα άτομα με ανύπαρκτη ή ανεπαρκή ασφαλιστική κάλυψη.

Η επιτυχία της πολιτικής για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας εξαρτάται από την επιτυχία της επιβολής της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας καθώς επίσης και από την ενίσχυση όλων εκείνων των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με την επιβολή της νομοθεσίας και των κυρώσεων που απορρέουν από αυτή.

Δεδομένου ότι η πλειονότητα των αδήλωτων εργαζομένων ανήκει στις ευάλωτες ομάδες, η ενίσχυση των μηχανισμών της αγοράς εργασίας με σκοπό τη μείωση της αδήλωτης εργασίας και την αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών, αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στη δημοσιονομική σταθερότητα, τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, την ισότητα και μη διάκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου