Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Χωρίς φάρμακα και πάλι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ! Πότε διακόπτονται τα δωρεάν σκευάσματα

Προς κινητοποιήσεις οδεύουν για άλλη μια φορά οι φαρμακοποιοί καθώς απεδείχθη ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη του προς τον κλάδο ενώ και τα χρήματα που τους οφείλονται για το 2011 δε φαίνεται να τα εισπράττουν άμεσα.

Από την τσέπη τους είναι πολύ πιθανό να πληρώνουν πολύ άμεσα τα φάρμακά τους οι περίπου 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καθώς...
ο φορέας δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του και οι φαρμακοποιοί πιθανότατα θα διακόψουν την χορήγηση φαρμάκων με πίστωση όπως είχαν προειδοποιήσει.


Η χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των φαρμακοποιών με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ήταν χωρίς αποτέλεσμα καθώς ο πρόεδρος του φορέα δήλωσε αδυναμία να αποπληρώσει τα χρέη προς τον κλάδο καθώς δεν υπάρχει ρευστότητα.
Τι σημαίνει αυτό για τους ασφαλισμένους;
Αν οι φαρμακοποιοί επιλέξουν αυτή τη μορφή των κινητοποιήσεων θα πρέπει οι ασθενείς να πληρώνουν τα φάρμακα κανονικά και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ. 
 
Ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις του κλάδου θα ληφθούν σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. 
 
Όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση από τους φαρμακοποιούς: "Αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα έγκαιρης πληρωμής. Συζητήθηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια αλλά η ουσία παραμένει  ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις του επειδή το Υπουργείο Οικονομικών, το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ είναι ασυνεπή έναντι του ΕΟΠΥΥ".
Οι φαρμακοποιοί πάντως στη συνάντηση έθεσαν εκ νέου το θέμα της μη καταβολής των οφειλομένων τα οποία για το 2012 φθάνουν τα 250 εκατ. ευρώ ενώ οφείλονται άλλα τόσα για το 2011. 
Οι πληρωμές για τους τελευταίους μήνες έχουν καθυστερήσει καθώς ρευστό δεν υπάρχει.
 
Είναι ενδεικτικό ότι το ΙΚΑ δεν κατέβαλε στον ΕΟΠΥΥ το απαραίτητο κονδύλι ώστε να αποπληρωθούν οι φαρμακοποιοί καθώς έδωσε τα χρήματα για συντάξεις. 
 
Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση των φαρμακοποιών που δεν έχουν εισπράξει χρήματα. Ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί λίγους μήνες από την έναρξη της λειτουργίας του να αποπληρώσει τις οφειλές του καθώς υποχρηματοδοτείται. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη από τη ρευστή πολιτική κατάσταση εξαιτίας της οποίας δεν εκταμιεύονται χρήματα από το υπουργείο Οικονομικών. 

Πηγή: iatropedia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου