Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Σαν σήμερα 6 Μαΐου

Σαν σήμεραΣτις 6 Μαΐου

1799: Με κοινή διακήρυξη του ρώσου ναυάρχου Ουσάκοφ και του τούρκου ομολόγου του Καδήρ μπέη, τα Ιόνια Νησιά ανακηρύσσονται ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος. Τη διακυβέρνηση θα αναλάμβανε 14μελής Γερουσία, η οποία θα εκλεγόταν από αριστοκράτες και απλούς πολίτες, οι οποίοι όμως θα έπρεπε να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

1889:...
Ανοίγει για το κοινό ο Πύργος του Άιφελ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης του Παρισιού

1913: Η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων λέει «όχι» στη παροχή του δικαιώματος ψήφου
στις γυναίκες. Το σχετικό αίτημα απορρίφθηκε με 266 ψήφους κατά έναντι 219 υπέρ.

1937: Το Ζέπελιν Χίντενμπουργκ αναφλέγεται και συντρίβεται, λίγο πριν την προσγείωσή του στο Νιου Τζέρσεϊ. Τριάντα έξι επιβαίνοντες απανθρακώνονται.

1965: Σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Φλόριντα, ο Mick Jagger και ο Keith Richards αναζητούν «πιασάρικα» ριφ για τα νέα τους κομμάτια. Στη διάρκεια της βραδιάς γεννιέται το θρυλικό Satisfaction.

1980: Σε αγώνα της Εθνικής Ελλάδος, για το Προολυμπιακό Τουρνουά, που διεξαγόταν στο Βεβέ της Ελβετίας, κάνει την πρώτη του διεθνή εμφάνιση το νέο αστέρι του ελληνικού μπάσκετ: λεγόταν... Νικ Γκάλις.

1994: Η Paula Jones διεκδικεί μεγάλη χρηματική αποζημίωση από τον Μπιλ Κλίντον,κατηγορώντας τον για σεξουαλική παρενόχληση. Ο Κλίντον είχε ήδη εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά η κατηγορία αφορούσε στην περίοδο που ήταν κυβερνήτης του Άρκανσο.

2007: Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού στέφεται για τέταρτη φορά Πρωταθλήτρια Ευρώπης, νικώντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 93-91, στον τελικό που έγινε στην Αθήνα. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ανακηρύσσεται MVP της διοργάνωσης.

Γεννήσεις:

1405: Γεώργιος Καστριώτης, γνωστός με το προσωνύμιο «Σκεντέρμπεης», εθνικός ήρωαςτων Αλβανών.

1758: Μαξιμιλιέν ντε Ρομπεσπιέρ (Ροβεσπιέρος), δικηγόρος, από τις ηγετικές προσωπικότητες της Γαλλικής Επανάστασης και ηγέτης της περιόδου της τρομοκρατίας.

1856: Ζίγκμουντ Φρόιντ, γερμανοεβραίος ψυχίατρος και πατέρας της ψυχανάλυσης.

Θάνατοι:

1913: Αλέξανδρος Σχινάς, αναρχικός, που δολοφόνησε στις 18 Μαρτίου 1913 τον βασιλιά Γεώργιο Α' στη Θεσσαλονίκη. Στις 6 Μαΐου του ίδιου έτους, και σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, αυτοκτόνησε, πηδώντας από το παράθυρο του κελιού όπου ήταν κρατούμενος, σε τμήμα της Χωροφυλακής της Θεσσαλονίκης.

1992: Μάρλεν Ντίντριχ, η θρυλική γερμανίδα ηθοποιός, η οποία πρωταγωνίστησε στην ταινία «Γαλάζιος Άγγελος». Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία Μαγδαληνή Φον Λος.

2010: Νικόλαος Ματσανιώτης, καθηγητής παιδιατρικής, ο οποίος διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1976 έως το 1977 και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών από το 1998.

Πηγή: sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου