Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ταρίφα 500 ευρώ για 240.000 αδρανή μπλοκάκια

Ταρίφα 500 ευρώ για 240.000 αδρανή μπλοκάκιαΕξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις

Την κρυάδα των 500 ευρώ, όσο είναι δηλαδή το τέλος επιτηδεύματος για φέτος, προετοιμάζονται να βιώσουν 800.000 επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών τους δηλώσεων.

Αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν είναι ότι...
μπορούν να αποφύγουν το 500άρικο αν προχωρήσουν σε εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών στην εφορία τους, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το υπουργείο Οικονομικών.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων διαπίστωσε ότι πέρυσι 240.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες υπέβαλαν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ή δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση. Με επιστολές που θα τους αποστείλει τις επόμενες ημέρες θα τους ενημερώνει για τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών, ώστε να αποφύγουν το τέλος επιτηδεύματος.

Με μια αίτηση εκπρόθεσμης διακοπής στο Τμήμα Μητρώου της εφορίας στην οποία υπάγονται, μπορούν να κλείσουν τα βιβλία τους, πληρώνοντας βεβαίως το αντίστοιχο πρόστιμο.

Στην περίπτωση όπου πράγματι αποδεικνύεται ότι δεν έχουν εκδοθεί πέρυσι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, το σύνηθες πρόστιμο για την εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών είναι μόλις 40 ευρώ, δημιουργώντας σημαντικό περιθώριο «κέρδους» έναντι της πληρωμής τέλους επιτηδεύματος για όσους έχουν ανενεργά δελτία παροχής υπηρεσιών.

Αυτό ισχύει για όσους έχουν καθαρούς λογαριασμούς με την εφορία. Όσοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς, μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων καθώς το κλείσιμο των βιβλίων συνεπάγεται έλεγχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

Φέτος οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εφόσον τηρούν βιβλία Β' ή Γ' Κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, θα κληθούν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος:

- 400 ευρώ για όσους έχουν έδρα σε τουριστικές περιοχές και πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους

- 500 ευρώ για όσους έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και

- 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα, εφόσον διατηρούν υποκαταστήματα.

Το τέλος επιτηδεύματος, αναφέρουν τα Νέα θα ενσωματωθεί στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, όπως άλλωστε και η έκτακτη εισφορά για τα περσινά εισοδήματα, και θα εξοφληθεί σε έως τρεις δόσεις, ανάλογα με τον χρόνο εκκαθάρισης της δήλωσης.

Από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία χρόνια από το έτος της συνταξιοδότησής του (ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου