Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Η ΟΧΣΑ οργάνωσε, στην Καλλιθέα, την Κυριακή 27 Μαΐου, εκδήλωση μνήμης για τη σφαγή της Χίου

Ιδιαίτερη επιτυχημένη ήταν η χθεσινή (Κυριακή 27/5) εκδήλωση μνήμης που οργάνωσε για μια ακόμη χρονιά η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής για τα 130 χρόνια από τη σφαγή της Χίου. Η εκδήλωση χωρίστηκε σε τρεις ενότητες.

Η πρώτη αφορούσε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγ. Βαρβάρας στην πλατεία Κύπρου στην Καλλιθέα.

Ακολούθησε υπό τους...
ήχους της μπάντας του Δήμου Καλλιθέας, στο παρακείμενο Ηρώο, η δεύτερη ενότητα, κατά την οποία κατέθεσαν στεφάνια, ο Δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ Αργύρης Κοκκινάκης και εκ μέρους των προέδρων της Χιακών Συλλόγων, ο αρχαιότερος, Νίκος Ρυμικής (Αφροδίσια).

Το τρίτο μέρος πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Καλλιθέας, υπό την αιγίδα του οποίου είχε τεθεί η όλη εκδήλωση.

Άρχισε με ψαλμούς από τους, πρωτοψάλτη Μιχάλη Μαμάη και λαμπαδάριο Νίκο Κυριαζή. Οι ίδιοι έκλεισαν την εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια, που συνόδευσαν με όργανα. Ο πρώτος παίζοντας σάζι και ο δεύτερος ταμπουρά. Τραγούδησε η Τίνα Φωτεινού από το Βίκι και μέλος του ΔΣ της ΟΧΣΑ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κοκκινάκης, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους είπε μεταξύ άλλων:

"Η Ομοσπονδία θεωρεί μεγάλο προνόμιο, ιδιαίτερα τιμητικό, ότι ανάμεσα στις εκδηλώσεις που διοργανώνει με ευλάβεια, είναι και αυτή της μνήμης της αποφράδας επετείου της σφαγής της Χίου, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας.

Με ενέργειες της προσπάθησε να της δώσει ένα γενικότερο χαρακτήρα, αλλά δυστυχώς δεν είχε την απόλυτη συμπαράσταση από τις πολιτειακές αρχές του νησιού. Βλέπεται, -τόνισε- όχι σπάνια, στο βωμό των διαφόρων συμφερόντων, να θυσιάζονται άξιες μνήμες και ιστορικά γεγονότα".  Και πρόσθεσε:

"Η σφαγή της Χίου, θυσιάστηκαν 50.000 άνθρωποι, τον Απρίλιο και Μάιο του 1822, ήταν μια μεγάλη προσφορά στον αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας".

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης στο χαιρετισμό του, είπε μεταξύ άλλων:

"Με χαρά χαιρετίζω τη σημερινή σεμνή, αλλά με τόσο συμβολικό χαρακτήρα, εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη σε μια από τις πιο μαρτυρικές στιγμές του ελληνισμού. Αυτή ήταν η τεράστια προσφορά της Χίου, στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας, αφού έστρεψε το ενδιαφέρον των ξένων προς της επανάσταση και φούντωσε τον φιλελληνισμό, αλλάζοντας σιγά σιγά την παγκόσμια αντίληψη για το δίκαιο του ελληνικού αγώνα". Και κατέληξε ο κ. Ασκούνης 

"Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και τα μέλη της Ομοσπονδίας για την επιλογή σας, την επέτειο της σφαγής της Χίου, ένα τόσο σημαντικό γεγονός, να τη διοργανώσετε στο Δήμο Καλλιθέας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος θα είναι πάντοτε αρωγός στις προσπάθειές σας, για τη διατήρηση των ηθών και εθίμων, αλλά και των ιστορικών παραδόσεων της ιδιαίτερης πατρίδας σας, της Χίου".

Τέλος, κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς, υπεύθυνος του τμήματος Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Μείζονος Ελληνισμού. Με γλαφυρό λόγο, έκανε τους παριστάμενους να τον παρακολουθούν καθηλωμένοι αναφέροντας ανανεωμένα ιστορικά γεγονότα.

Η Ομοσπονδία, στο τέλος της εκδήλωσης, πρόσφερε καφέ και ζεστό μπουφέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου