Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Η ύστατη προσπάθεια Παπούλια για οικουμενική κυβέρνηση και παραμονή στο ευρώ - Συναντάται στις 7:30 μ.μ. με Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη - Αρνείται να παρευρεθεί ο Τσίπρας - Αν αποτύχουν, έρχονται ιστορικές εξελίξεις και στις 17/6 νέες εκλογές

Η ύστατη προσπάθεια Παπούλια για οικουμενική κυβέρνηση και παραμονή στο ευρώ - Συναντάται στις 19:30 με Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη - Αρνείται να παρευρεθεί ο Τσίπρας - Αν αποτύχουν, έρχονται ιστορικές  εξελίξεις και στις 17/6 νέες εκλογές Κορυφώνεται το θρίλερ για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα, με την νέα πρωτοβουλία Παπούλια να συναντήσει τους προέδρους των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Πρόταση υποβλήθηκε και προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αρνήθηκε την συμμετοχή.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και μπορεί να μετεξελιχθούν σε ιστορικές. Ήδη συμπληρώθηκε μια εβδομάδα πυρετωδών μεν, χωρίς αποτέλεσμα δε, διαβουλεύσεων από την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου και ο κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας και εξόδου από το ευρώ να...
παραμένει υπαρκτός. Μάλιστα, σήμερα στο Eurogroup, αναμένεται να ασκηθεί και επισήμως πίεση για τη δημιουργία κυβέρνησης, υπό την απειλή εκδίωξης της χώρας μας από το ευρώ.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η ακυβερνησία της χώρας και μετά τα αδιέξοδα της Κυριακής με τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ Παπούλιας, ζήτησε νέα συνάντηση σήμερα το απόγευμα και ώρα 7:30 μ.μ. με τους, Αντ. Σαμαρά, Αλ. Τσίπρα, Ευ. Βενιζέλο, Φ. Κουβέλη.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άμεση, καθώς δηλώνοντας πως δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, ανακοίνωσε την άρνηση του Αλ. Τσίπρα να συμμετάσχει στη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η λύση που προκρίνεται είναι η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ενδεχομένως με πρωθυπουργό τον Αβραμόπουλο ή άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής. Η προσπάθεια να δώσει ο Αλ. Τσίπρας ψήφο ανοχής σε αυτή την κυβέρνηση πέφτει στο κενό, μετά την άρνησή του να προσέλθει στην νέα συνάντηση υπό τον Παπούλια.

Ακόμη όμως κι αν έδινε ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, θα ήταν μια κυβέρνηση μειοψηφίας, αφού αθροιστικά τα ποσοστά των τριών κομμάτων δεν φτάνουν το 40%.

Όμως τα πολιτικά ζητήματα είναι

Ο Α. Σαμαράς της ΝΔ είχε δηλώσει προεκλογικά ότι δεν θα συνεργαστεί με τον ΠΑΣΟΚ και τώρα συνεργάζεται; Θα φανεί ανακόλουθος στο κόμμα του.
Ο Ε. Βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ έχει να διαχειριστεί ένα κόμμα σε αποσύνθεση
Η ΔΗΜΑΡ και ο Φ Κουβέλης υποστήριζαν ότι χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δε θα συμμετάσχουν σε κυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ.

Προεκλογικώς, είχε διαρρεύσει ότι αυτά τα 3 κόμματα θα συνεργαστούν. Αν επιβεβαιωθεί αυτό θα πρόκειται για κρυφή ατζέντα που δεν παρουσιάστηκε στο εκλογικό σώμα θα πρόκειται για πολιτική απάτη που θα νομιμοποιείται λόγω της δυσμενής κατάστασης της οικονομίας.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι μια ακόμη κρίσιμη εβδομάδα για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, αλλά και την ελληνική οικονομία, καθώς το οριστικό ναυάγιο για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας θα αυξήσει την πιθανότητα νέων εκλογών, πιθανότατα στις 17 Ιουνίου ενώ θα δραματοποιήσει την πιθανότητα κατάρρευσης της οικονομίας ή ακόμη και εξόδου από το ευρώ.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται, την ερχόμενη Πέμπτη που ανοίγει εκ νέου η Βουλή, να επιχειρήσουν κόμματα και βουλευτές να δώσουν λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, που απειλεί το μέλλον της χώρας.

Εάν όλες οι προσπάθειες αποτύχουν, ενισχύεται ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Αν το ναυάγιο οριστικοποιηθεί, ιστορικές είναι οι αλλαγές που θα συμβούν και στο πολιτικό πεδίο. Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα αλλάζει άρδην, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ενδυναμώνει συνεχώς τα ποσοστά του, ενώ αντίθετα τα κόμματα που - φανερά ή μη - υποστηρίζουν το Μνημόνιο, δέχονται πρωτοφανή πλήγματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα το βράδυ η Προεδρία θα δώσει στη δημοσιότητα, μέσω της ιστοσελίδας της, τα πρακτικά των συζητήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς εκτός από την επιστολή Παπαδήμου.

Οι δραματικές εξελίξεις της Κυριακής...

Οι μαραθώνιες συναντήσεις του Κ. Παπούλια με τους πολιτικούς αρχηγούς και το θέατρο του παραλόγου που διαδραματίστηκε είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει...αποτέλεσμα.
Από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών εξάγοπνται σαφώς οι προθέσεις και η ατζέντα τους. Παρουσιάζονται με βάση τον τελευταίο προς πρώτο καθώς η συνάντηση π.χ. Παπούλια - Κουβέλη προέδρου της ΔΗΜΑΡ ήταν η τελευταία χρονικά...

Φ. Κουβέλης: Η Ελλάδα χρειάζεται οικουμενική κυβέρνηση - Μέχρι τώρα δεν είναι δυνατή η συγκρότησή της - Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν - Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του

Την ανάγκη συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κ. Παπούλια, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης.
"Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επανέλαβα όσα δημόσια υποστηρίζω.μ Η χώρα χρειάζεται οικουμενική κυβέρνηση", τόνισε για να προσθέσει πως "Η οικουμενική κυβέρνηση πρέπει να εκφράζεται από όλες τις δυνάμεις υπέρ της ΕΕ και του ευρώ αλλά και υπέρ της αποδέσμευσης από το μνημόνιο".

"Μια τέτοια κυβέρνηση για να είναι βιώσιμη πρέπει να εξασφαλίζει τις δυνάμεις όπως τις κατέταξε με την ετυμηγορία του ο λαός", τόνισε ο κ. Κουβέλης.

"Προσήλθα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πρόταση αυτή, χωρίς να επιδιώκουμε τίποτα πέρα από την ικανοποίηση ότι συμβάλλαμε στην εξασφάλιση λύσης. Για εμάς δεν υπάρχει το κομματικό συμφέρον", σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Κουβέλης.

"Κατέθεσα στον Κ. Παπούλια τα συγκεκριμένα στοιχεία των άμεσων ενεργειών στα πλαίσια της αποδέσμευσης από το μνημόνιο", πρόσθεσε για να εξηγήσει:
Άρση της νομοθεσίας που γκρέμισε τους κατώτατους μισθούς
Δυνατότητα μεταφοράς εσόδων για να υπάρξει δίχτυ κοινωνικής προστασίας
Αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων για άμεση αντιμετώπιση της μετενέργειας
Ζητάμε την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας
"Ο κ. Παπούλιας μου είπε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης. Κάθε πολιτική δύναμη ας αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Η ΔΗΜΑΡ έκανε ότι ήταν δυνατόν. Το μεγαλύτερο συμφέρον είναι αυτό που αφορά την Ελλάδα", επισήμανε ο κ. Κουβέλης.

Επτά όρους θέτει ο Καμμένος για τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ σε οικουμενική κυβέρνηση

Επτά θέσεις - όρους προκειμένου να συμμετάσχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε οικουμενική κυβέρνηση παρουσίασε ο επικεφαλής τους, Π. Καμμένος, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Κ. Παπούλια, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ύστατη προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα και την αποφυγή της χρεοκοπίας....

Οι επτά όροι που θέτει ο κ. Καμμένος είναι οι εξής:

- Συγκρότηση της Επιτροπής λογιστικού ελέγχου των δανείων που συνήφθησαν από το 1974, του PSI και της πρώτης δανειακής σύμβασης.
- Καταγγελία των μνημονιακών συμβάσεων.
- Ομόφωνη διακομματική πρόταση για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
- Εξάντληση των νομικών μέσων για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τα κατοχικά δάνεια.
- Ανακήρυξη της ΑΟΖ για την ελληνική επικράτεια.
- Άμεση ανάληψη καταστατικού ελέγχου Τράπεζας της Ελλάδος.
- Ενημέρωση της Βουλής για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων από το 2009 και δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων.

Παπαρήγα: Νόμο για την κατάργηση του Μνημονίου θα φέρει στη Βουλή το ΚΚΕ

Νόμο για την κατάργηση του Μνημονίου σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή το ΚΚΕ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η γγ του κόμματος, Αλ. Παπαρήγα, μετά το πέρας της συνάντησής της με τον κ. Παπούλια, προβλέποντας παράλληλα πως η διενέργεια νέων εκλογών είναι αναπόφευκτη. "Πάμε σε εκλογές", τόνισε.
Οι διερευνητικές εντολές έδειξαν την ανευθυνότητα των κομμάτων, σχολίασε η κυρία Παπαρήγα, για να προσθέσει πως "με επιλεκτικούς στόχους κοροϊδεύουν το λαό".
"Ό,τι τροποποιήσεις γίνουν δεν θα αφορούν τη βελτίωση της ζωής των λαών. Η οργή πάντα φέρνει κάτι καλύτερο. Θεωρούμε ότι με τα σημερινά δεδομένα ο λαός έχει μία ευκαιρία στα χέρια του. Να αναδείξει το ΚΚΕ πολύ πιο ισχυρό, να συναντηθούμε στους δρόμους του αγώνα για να διεκδικήσουμε κάτι, να βελτιώσουμε κάτι", σημείωσε επίσης.
"Όταν γίνει μία κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με τα πάντα. Εάν εμείς κάναμε πρόταση θα βάζαμε το σύνολο των θεμάτων", υποστήριξε επίσης η κυρία Παπαρήγα.
"Και ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει που αρχίζει η κοροϊδία και ο εμπαιγμός. Δεν πρέπει τα κόμματα που διεκδικούν την κυβέρνηση να βάζουν 5-6 σημεία μίνιμουμ", πρόσθεσε.

Mιχαλολιάκος: Η υπόθεση Μνημόνιο έχει τελειώσει
"Η Χρυσή Αυγή δεν στηρίζει την όποια κυβέρνηση συνεχίσει σύμφωνα με τον Μνημόνιο", δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Κ. Παπούλια ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος.
"Στον κ. Παπούλια εξέφρασα την άποψη ότι αν είναι η χώρα να κυβερνηθεί όπως τα τελευταία χρόνια δεν συναινώ", τόνισε επίσης ο κ. Μιχαλολιάκος για να συμπληρώσει πως "η υπόθεση Μνημόνιο έχει ήδη τελειώσει".
Αναλύοντας μεταξύ άλλων τις θέσεις του κόμματός του ο κ. Μιχαλολιάκος ζήτησε:
- Να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μία προσωπικότητα με διεθνές κύρος
- Να πάρουν θέση για την ονομασία των Σκοπίων
- Να γίνει λογιστικός έλεγχος των δανείων
- Να υπάρξει επαρκής φύλαξη των συνόρων - Να αναλάβει τις ευθύνες της η ΕΕ
"Η Χρυσή Αυγή καταγγέλλει το μνημόνιο", επανέλαβε ο κ. Μιχαλολιάκος.

Το ναυάγιο της συνάντησης Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλου με τον Παπούλια...

Βαραίνει το εγχώριο πολιτικό σκηνικό το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η συνάντηση των τριών πρώτων πολιτικών αρχηγών με τον Κάρολο Παπούλια το πρωί, καθώς τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και ο Ε. Βενιζέλος ανέφεραν ότι για τo ναυάγιο ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ....
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι υπήρξε αδιέξοδο στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ευθύνεται για το αδιέξοδο.
''Διατηρώ ακόμα την ελπίδα πως μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ταυτοχρόνως όμως είμαστε έτοιμοι για εκλογές,'' δήλωσε και συμπλήρωσε πως ''ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στη γωνία επιδιώκοντας τις εκλογές''.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και ΔΗΜΑΡ έχουν συναινέσει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται και το ενδεχόμενο ψήφου ανοχής.
''Τα τρία κόμματα που συμφώνησαν για εφαρμογή του μνημονίου έχουν την πλειοψηφία. Ας προχωρήσουν. Δεν μας ζητάνε ουσιαστικά να συμμετέχουμε σε κυβέρνηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αυτή την έχουν εξασφαλίσει. Μας ζητούν να ξεχάσουμε ό,τι είπαμε προεκλογικα'', δήλωσε ο Αλ.Τσίπρας, αναφερόμενος στην ψήφο ανοχής που του ζήτησε να δώσει ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη σύσκεψη.
''Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητούν πια συμφωνία ούτε ανοχή. Ζητούν συνενοχή στο έγκλημα. Δεν την παρέχουμε'', τόνισε.
"Δεν καταλαβαίνω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ακούει την εντολή του λαού", δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι ο ίδιος κατέβαλε κάθε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.
"Κλώτσησε την ευκαιρία του ο Τσίπρας'', σχολίασε η ΔΗΜΑΡ. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ''Ο Τσίπρας ξεπέρασε τα όρια της πολιτικής αθλιότητας''.
Στην Ευρώπη επικρατεί αναβρασμός και αξιωματούχοι της Τρόικα δηλώνουν τώρα ότι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν πλειάδα παραμέτρων και αλλαγών αρκεί να σχηματιστεί φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε στις 12 το μεσημέρι με τους τρεις πρώτους πολιτικούς αρχηγούς, βάσει του εκλογικού αποτελέσματος, ήτοι τους κ.κ. Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλο.
''Ο ελληνικός λαός δεν μας έστειλε απλά ένα μήνυμα. 'Εδωσε εντολή. Εντολή συνεργασίας όλων μας. Να αλλάξουμε πολιτική αλλά ταυτόχρονα να παραμείνουμε στο ευρώ. Εντολή για μια βιώσιμη κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές πέρα και πάνω από πρόσωπα,'' δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς, προσερχόμενος στη συνάντηση.
Ακολουθούν συναντήσεις κατά μόνας, με σειρά πάντα σύμφωνη με το εκλογικό αποτέλεσμα, με τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων.
Ας σημειωθεί πως η απόφαση για ξεχωριστές συναντήσεις φέρεται να οφείλεται στην άρνηση των περισσότερων πολιτικών αρχηγών να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής αλλά και με το ΚΚΕ, που έχουν ταχθεί κατά κυβέρνησης συνεργασίας.
Σήμερα κρίνονται όλα. Αν πετύχουν να συμφωνήσουν σε οικουμενική η Ελλάδα κερδίζει χρόνο ώστε να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο.
Αν αποτύχουν η Ελλάδα πάει σε εκλογές 17 Ιουνίου με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και της στάσης πληρωμών να ελλοχεύει από μέρα σε μέρα.
Σήμερα ούτε λίγο ούτε πολύ κρίνεται η τύχη της Ελλάδος.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Κουβέλης τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις ότι έχει μικρές προσδοκίες για τη σημερινή συνάντηση, λόγω της αρνητικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Παπούλια θα επιμείνει στην πρόταση της ΔΗΜΑΡ για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Θα προτείνει επίσης νέα πρόσωπα, άφθαρτα από την πολιτική, στη νέα αυτή οικουμενική κυβέρνηση και να ενσωματωθεί η διπλή εντολή του ελληνικού λαού, που είναι η αποδέσμευση από το μνημόνιο και η αλλαγή των πολιτικών δυνάμεων.
''Θέλουμε σ' αυτή την κυβέρνηση να μετέχουν πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση με την ένοχη πολιτική που οδήγησε σ' αυτή την κατάσταση και σ' αυτή την κυβέρνηση πρέπει να αποτυπωθεί η εντολή του ελληνικού λαού, να αποδεσμευτεί η χώρα από το μνημόνιο και δεύτερο να διαταχθούν διαφορετικά οι πολιτικές δυνάμεις," είπε.
Επιπλέον, θα ζητήσει γραπτή δέσμευση για ό,τι αποφασιστεί.
"Ό,τι αποφασιστεί, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, θα πρέπει να είναι γραπτό κείμενο ώστε η δέσμευση να είναι συγκεκριμένη και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, εξέφρασε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου τις ενστάσεις του για τη διαδικασία.
Ο κ. Καμμένος επεσήμανε ότι ''ο τεμαχισμένος διάλογος δεν βοηθά ούτε στη διαφάνεια ούτε στη συνεννόηση'', αν και αναγνώρισε ότι ''είναι ασφαλώς δικαίωμα του Προέδρου'' η μορφή της διαδικασίας.
''Ελπίζω και ζητώ στο τέλος αυτής της διαδικασίας να υπάρχει συζήτηση με κοινό τραπέζι,'' σημείωσε, συμπληρώνοντας βέβαια, ''με τη σύνθεση που θα επιλέξει ο Πρόεδρος''.
''Είναι παράδοξο οι αρχηγοί των κομμάτων να μην έχουν καν τις εκθέσεις για την κατάσταση των τραπεζών,'' συνέχισε, ενώ ζήτησε επίσης στις κατά μόνας συναντήσεις να τηρηθούν τα πρακτικά, ώστε να καταγραφούν σαφώς οι τοποθετήσεις και να κοινοποιηθούν στους υπόλοιπους.

Πηγή: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου