Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Μόνο ηλεκτρονικά η δήλωση για εισοδήματα από 12.000 €


Η εφορία ετοιμάζει πρόστιμα σε περίπτωση που δεν γίνει ηλεκτρονικά η δήλωση. Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι.

Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και όχι στην Εφορία ή τα ταχυδρομεία στέλνει φέτος το υπουργείο Οικονομικών εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που...
υποχρεούνται να λύσουν τον γρίφο της φορολογικής δήλωσης και να αποφύγουν παγίδες και λάθη που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.

Ολοι, πλην συνταξιούχων, που το 2011 είχαν ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του θα πρέπει μέχρι τις 15 Ιουνίου να έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά. Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμα και αν υποβάλουν δήλωση με τον παραδοσιακό τρόπο, η Εφορία δεν θα την αναγνωρίσει και κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις για μη υποβολή ή για εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης.

Από την υποχρέωση αυτή, εξαιρούνται μόνο όσοι απέκτησαν τον προηγούμενο χρόνο εισοδήματα από συντάξεις ανεξαρτήτως ύψους, εκτός και αν, πέραν των εισοδημάτων από συντάξεις, απέκτησαν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα ή μετείχαν σε επιχειρήσεις.

Οι αμιγώς συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση, είτε σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ είτε προαιρετικά μέσω Διαδικτύου.

Οσοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, δηλαδή να έχουν τους σχετικούς κωδικούς (κλειδάριθμους), για να ανοίξουν τη σχετική ηλεκτρονική πύλη.

Ανεξάρτητα από το αν έχουν εισόδημα έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση:

- Οσοι αγοράζουν οχήματα, πλοία αναψυχής, αεροσκάφη όσοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικό αυτοκίνητο Ι.Χ. ή φορτηγό αεροσκάφος, κότερο ή θαλαμηγό ή άκατο ή σκάφος αναψυχής.
- Οσοι ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα ή μετέχουν σε εταιρεία.
- Οσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων πάνω από 600 ευρώ τον χρόνο.
- Οσοι αγοράζουν ακίνητα ή ανεγείρουν οικοδομή.
- Οσοι διατηρούν μία ή περισσότερες κατοικίες.
- Οσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εφόσον λαμβάνουν επιδοτήσεις ποσού άνω των 1.500 ευρώ, για προϊόντα φυτικής παραγωγής ή 2.250 ευρώ, για προϊόντα ζωικής παραγωγής.

Κλειδάριθμοι - 130.000 η πρώτη παρτίδα

Με συστημένη επιστολή θα σταλούν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων οι κλειδάριθμοι σε όσους φορολογούμενους δεν είναι πιστοποιημένοι στο taxisnet. Να σημειωθεί ότι ήδη η πρώτη παρτίδα των επιστολών, περίπου 130.000, από τις συνολικά 320.000 που αναμένεται να αποσταλούν, βρίσκονται στο ταχυδρομείο.

Οι φορολογούμενοι που δεν είναι πιστοποιημένοι μπορούν να ελέγξουν μέσω του www.gsis.gr αν θα λάβουν την επιστολή.

Αν διαπιστώσουν ότι δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ενδεχομένως, λόγω λαθών, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια εφορία -και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.gsis.gr- για να αποκτήσουν τον κλειδάριθμο και στη συνέχεια να μεταβούν στην Εφορία για να λάβουν τους κωδικούς.


Αναλυτικό οδηγό εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου