Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Πασχαλινός ρουκετοπόλεμος στη Χίο

Διάσημη για τον πασχαλινό «ρουκετοπόλεμο» και για τα μαστιχόδεντρά της, η Χίος έχει πολλές ακόμη ομορφιές και αξιοθέατα που εντυπωσιάζουν, τόσο τον επισκέπτη, όσο και τους κατοίκους της.


Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στον Βροντάδο...

Βόρεια της πόλης της Χίου, βρίσκεται ο Βροντάδος, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού. Εδώ κατοικούν οι περισσότεροι καπεταναίοι και ναυτικοί του νησιού κι εδώ τηρείται, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, το έθιμο των ρουκετών – ο ρουκετοπόλεμος όπως συνηθίζεται να λέγεται- που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής.
Στο ρουκετοπόλεμο, οι δύο αντίπαλες ομάδες αντιπροσωπεύουν τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής και πετούν πάνω από 60.000 ρουκέτες στο καμπαναριό της αντίθετης εκκλησίας. Ο στόχος για τους Παναγούσους (ενορίτες της Παναγιάς της Ερειθιανής) είναι ο τρούλος και το Λιονταράκι του Αγίου Μάρκου (το έμβλημα του Αγίου Μάρκου στην αγιογραφία πάνω από την κεντρική πύλη του ναού) και ο στόχος των Αγιομαρκούσων (ενορίτες του Αγίου Μάρκου) είναι το ρολόι της Παναγιάς της Ερειθιανής.

Αρχικά, οι κάτοικοι των δύο ενοριών, έφτιαχναν αυτοσχέδια κανονάκια, ενώ με το πέρασμα του χρόνου αυτά εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες-βεγγαλικά, που κατασκευάζουν οι ίδιοι. Η προετοιμασία των ρουκετών αρχίζει σχεδόν αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά. Τα τελευταία χρόνια οι ποσότητες των ρουκετών που κατασκευάζονται φτάνουν τις μερικές χιλιάδες και το θέαμα που παρουσιάζουν στον ανοιξιάτικο ουρανό το βράδυ της Ανάστασης είναι πραγματικά φαντασμαγορικό. Έτσι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να περάσουν το Πάσχα τους στη Χίο για να απολαύσουν αυτό το μοναδικό θέαμα.
Φέτος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον ρουκετοπόλεμο, λειτουργεί έκθεση αντικειμένων και φωτογραφιών, ενώ παράλληλα γίνονται και προβολές με θέμα το έθιμο και την πορεία του στον χρόνο, στο Δημοτικό Κατάστημα Βροντάδου από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι τη Νέα Τετάρτη.
Λίγα λόγια για το χρονικό του ρουκετοπόλεμου
Το Μεγάλο Σάββατο οι ομάδες που έχουν σχηματιστεί από πριν και έχουν συγκεκριμένα ονόματα, βρίσκονται σε εγρήγορση για τις τελευταίες ετοιμασίες, ενώ στηθεί οι βάσεις εκτόξευσης των ρουκετών και γίνονται δοκιμαστικές «βολές» για την ακρίβεια του στόχου. Επίσης, γίνονται τα αναμενόμενα «πειράγματα» μεταξύ των αντιπάλων ομάδων με αρκετό χιούμορ αλλά και προκλήσεις.
Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, με το προειδοποιητικό σφύριγμα μιας κόρνας, ξεκινούν οι «εχθροπραξίες». Όταν χτυπήσουν οι καμπάνες για την Θεία λειτουργία της Ανάστασης, σταματούν για να μπορέσουν να πάνε οι πιστοί στις εκκλησίες και με το άκουσμα του «Χριστός Ανέστη» πραγματοποιείται το αποκορύφωμα της μάχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου