Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

"Ναυάγιο" στη συνάντηση του υπουργείου με τους αρχαιοφύλακες


Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, επικαλούμενος το δημόσιο συμφέρον επέμεινε και ζήτησε τη συνεργασία της Ένωσης, αναμένοντας την οριστική απάντησή της.

Διάσταση παρατηρείται ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και την Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), σχετικά με την...
τροποποίηση του ωραρίου φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας από τις 8 το πρωί  έως τις 3 το μεσημέρι, που ισχύει σήμερα, στις 10 έως τις 5 το απόγευμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο και ύστερα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Πέτρου Αλιβιζάτου, με εκπροσώπους της ΠΕΥΦΑ, η συγκεκριμένη πρόταση τροποποίησης του ωραρίου γίνεται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εφόσον κρίνεται ότι το υφιστάμενο καθεστώς δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των σύγχρονων επισκεπτών». Όπως σημειώνεται εκ μέρους του υπουργείου, η αλλαγή του ωραρίου αποτελεί πάγιο αίτημα των τουριστικών φορέων, ενώ αποτελεί ωράριο επιλογής για τις ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες της Ελλάδας (Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία).

Ο κ. Αλιβιζάτος εξήγησε ότι η τροποποίηση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, δεν θεωρείται οριστική και θα ισχύσει περίπου ενάμιση μήνα, έως ότου πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις του εποχικού προσωπικού με τις οποίες θα επιτευχθεί διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Σημείωσε, επίσης, ότι η επιλογή του προσωρινού ωραρίου δεν θα εφαρμοστεί άκριτα και καθολικά, αλλά θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες παράμετροι επισκεψιμότητας στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους (π.χ. Ακρόπολη, Κνωσός).

Ο Πέτρος Αλιβιζάτος αναγνώρισε και εξήρε το έργο των αρχαιοφυλάκων, ως βασικό πυλώνα της εικόνας της Ελλάδας στον τουριστικό τομέα, υποστήριξε δε ότι το υπό συζήτηση ωράριο δεν θίγει τα εργασιακά δικαιώματά και κεκτημένα τους.

Το Προεδρείο της ΠΕΥΦΑ, στην τοποθέτησή του, εκτίμησε ότι «το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας είναι το ενδεδειγμένο». Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιάννης Μαυρικόπουλος, τόνισε στο ΑΜΠΕ: «Διαφωνούμε με το προτεινόμενο ωράριο, διότι από μελέτες που έχουν γίνει, αποδεικνύεται ότι η επισκεψιμότητα των χώρων είναι πολύ μεγαλύτερη, κατά τις ώρες λειτουργίας, που ισχύουν μέχρι σήμερα, απ’ ότι 3-5 μ.μ.». Ο ίδιος χαρακτήρισε αναληθή την πληροφορία του υπουργείου, ότι οι χώροι των γειτονικών χωρών ανοίγουν τις πόρτες τους στις 10 π.μ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου