Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Η θέση της βουλευτή Χίου Ελπίδας Τσουρή για την κατασκευή του νέου κεντρικού λιμένα της Χίου

Σχετικά με το θέμα του νέου κεντρικού λιμένα Χίου, η βουλευτής Χίου, Ελπίδα Τσουρή, επισημαίνει τα εξής:

1. Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι η υλοποίηση του έργου μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή προσωπικών επιθυμιών των τοπικών φορέων.

Υπάρχει...
κεντρικός σχεδιασμός, που ξεκίνησε το 2003 και μελέτη, η οποία υποδεικνύει συγκεκριμένη θέση για το νέο λιμάνι, αφού εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Η αποδοχή ή η απόρριψη της μελέτης αποτελεί θέμα διαβούλευσης και απόφασης των αρμοδίων τοπικών φορέων, σε συλλογικό επίπεδο.

Διαφορετικές απόψεις πρέπει να κατατίθενται και να συζητιούνται, πριν από το στάδιο αυτό, ενώ η αναθεώρηση της όποιας συλλογικής απόφασης, θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα, να έχει συγκεκριμένη στόχευση και να βασίζεται στην ίδια διαδικασία, διαλόγου – απόφασης.

2. Η σκοπιμότητα και η χρησιμότητα του έργου πρέπει να βασίζεται σε οικονομοτεχνικά στοιχεία και όχι σε οποιαδήποτε άλλα κριτήρια, πολιτικά ή άλλα, με γνώμονα τη συνολική εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

3. Είναι γνωστό ότι ο δρόμος για την ένταξη και χρηματοδότηση ενός μεγάλου δημόσιου έργου είναι μακρύς και απαιτεί προσπάθεια, συνέργειες και υπέρβαση πολλών γραφειοκρατικών εμποδίων. Ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί, για την υπονόμευσή του, είναι οι αντεγκλήσεις, οι διαφωνίες, η έλλειψη συντονισμένης και μεθοδικής διεκδίκησης.

Η βουλευτής Χίου, Ελπίδα Τσουρή, θεωρεί ότι, όσα πρόσφατα, δημοσιοποιήθηκαν, σχετικά με την ένταξη του έργου είναι τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα, γνωστά και δεδομένα, για κάθε δημόσιο έργο, για το οποίο ζητείται η χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους.

Αν υπήρξαν ή όχι, λάθη, παραλείψεις ή καθυστερήσεις, αυτές μπορούν να κατονομαστούν και να αποδοθούν, αλλά δεν μπορούν να είναι λόγος ματαίωσης του έργου.

Με αυτά τα δεδομένα, η θέση της βουλευτή Χίου είναι απόλυτα σαφής: άμεση, επείγουσα και συντονισμένη αντιμετώπιση όλων των διαδικαστικών θεμάτων, που είναι προϋπόθεση για την ένταξη του έργου, και ένταξή του, κατά ένα μέρος, στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και, κατά το υπόλοιπο στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, στοχεύουν οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της βουλευτή, στις αλλεπάλληλες συσκέψεις, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί και σε αυτήν τη λύση έχουν συμφωνήσει οι τοπικοί φορείς.

Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα μεγάλα δημόσια έργα της τελευταίας δεκαετίας, στο Νομό, επιτεύχθηκαν μετά από επίμονη και συστηματική προσπάθεια και συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου