Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Κάλυψη της δυτικής Χίου, με το σύστημα AIS

Τοποθέτηση δέκτη AIS που καλύπτει από το λιμένα των Μεστών, έως τη μαρίνα της Βολισσού (Λιμνιά)

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι μετά από ενέργειές του και συγκεκριμένα του τμήματος ΤΠΕ  τοποθετήθηκε δέκτης AIS (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου) στο πρώην Δημοτικό Κατάστημα Βολισσού. Με το συγκεκριμένο δέκτη υπάρχει κάλυψη του...
  Δυτικού τμήματος του νησιού (λιμάνι Μεστών, Μαρίνα Βολισσού) αλλά και του κεντρικού Αιγαίου.

Τι είναι το AIS;
Το σύστημα AIS σχεδιάστηκε αρχικά για να βοηθησει την αποφυγη συγκρουσεων πλοιων, καθως και να υποστηρίξει τις λιμενικες αρχες στην επίτευξη του καλυτερου ελεγχου της θαλασσιας κυκλοφοριας. Οι πομποί AIS που είναι εγκατεστημένοι στα πλοία περιλαμβάνουν έναν δέκτη εντοπισμού θέσης GPS (Global Positioning System) που υπολογίζει τις συντεταγμένες της θέσης του πλοίου, την ταχύτητά του και την πορεία του. Περιλαμβανει επισης εναν πομπο VHF, ο οποιος μεταδιδει περιοδικα τις πληροφοριες αυτες σε δυο καναλια VHF (συχνοτητες 161,975 MHz και 162,025 MHz - παλια VHF καναλια 87 & 88). Αλλα πλοια η σταθμοι βασης μπορούν να λαβουν τις πληροφοριες αυτες χρησιμοποιώντας έναν δέκτη AIS. Στη συνέχεια, με χρηση ειδικου λογισμικου που επεξεργάζεται τα δεδομένα, τα πλοία εμφανίζονται στις οθόνες συστημάτων πλοήγησης ή σε υπολογιστή.

Ποια είναι η εμβέλεια του συστήματος AIS;
Τυπικά, τα σκαφη με δέκτη AIS με μια εξωτερικη κεραια που τοποθετειται 15 μέτρα πανω απο το επιπεδο της θαλασσας, θα λαβουν τις πληροφοριες AIS, εντος μιας ακτίνας 15-20 ναυτικών μιλίων. Οι σταθμοί βασης που εγκαθίστανται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, μπορουν να επεκτεινουν την εμβέλεια μεχρι 40-60 ν.μ., ακομη και πισω απο απομακρυσμένα βουνά. Η εμβέλεια εξαρτάται από το ύψος της κεραίας, τα εμποδια γυρω από την κεραια και τις καιρικές συνθηκες. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι βέβαια το υψόμετρο. Εχουμε δει πλοία έως 150 ν.μ. μακριά με μια μικρη φορητη κεραια τοποθετημένη σε βουνό νησιού με υψομετρο 700 μέτρα! Οι σταθμοί βασης μας καλυπτουν πληρως μια ακτίνα 40 μιλίων και περιοδικα λαμβάνουν πληροφοριες από πλοία που βρίσκονται μέχρι και 100 μίλια μακριά.

Για όποιον ενδιαφέρεται να δει τη δραστηριότητα του δέκτη πατήστε εδώ,
και εδώ και το χάρτη κάλυψης πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου