Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Χάος στον ιδιωτικό τομέα! Οι μειώσεις στους μισθούς ξεπερνούν το 22% και φθάνουν έως και 50%

- Μέσα σε ενάμιση μόνο μήνα έχουν υπογραφεί περίπου 33.133 ατομικές συμβάσεις εργασίας
- Εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν περιθώριο να υπογράψουν νέα σύμβαση έως τις 14 Μαΐου
- Οι ξενοδόχοι έχουν ήδη καταγγείλει την κλαδική σύμβαση επικαλούμενοι την κρίση
- Φόβοι ότι τον Ιούνιο το 80% της αγοράς θα βρεθεί χωρίς κλαδικές συμβάσεις

Αβεβαιότητα επικρατεί στην αγορά εργασίας, αφού από την ημέρα που εφαρμόστηκε ο νέος νόμος για τις εργασιακές σχέσεις αυξάνονται συνεχώς οι ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας μέσα σε ενάμιση μήνα, έχουν...
υπογραφεί 33.133 ατομικές συμβάσεις σε 7.825 επιχειρήσεις. Αυτό βέβαια συνεπάγεται και μειώσεις μισθών από 22% εως και 28%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση μισθού ξεπερνά ακόμη και το 50%.

Επίσης, από τις 14 Φεβρουαρίου, έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες αφορούν 4.533 εργαζομένους, ενώ την περίοδο Οκτωβρίου 2011- Φεβρουαρίου 2012 είχαν υπογραφεί 65 επιχειρησιακές συμβάσεις. Η μέση μείωση μισθών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων κυμαίνεται από 22,35%, έως και 40%.

Σχετικά με τις περιπτώσεις που η κλαδική σύμβαση εργασίας έχει ήδη λήξει, εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν “διορία” να υπογράψουν νέα σύμβαση μέχρι τις 14 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως συνδικαλιστικά στελέχη υποστηρίζουν, ότι οι εργοδότες εμφανίζονται απρόθυμοι να δεχθούν την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων.

Στον κλάδο του Εμπορίου, στον οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι και ενώ η διαπραγμάτευση για την υπογραφή μιας ενιαίας εθνικής κλαδικής σύμβασης ήταν σε εξέλιξη, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), προχώρησε στην καταγγελία της συλλογικής σύμβασης εργασίας του Εμπορίου, η οποία είχε υπογραφεί πριν τέσσερις μήνες και έληγε στις 14 Φεβρουαρίου του 2013.

Ο ΣΕΛΠΕ, καλύπτει τα πολυκαταστήματα τα οποία σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θάνο Βασιλόπουλο, «προχωρούν ήδη στη σύναψη ατομικών συμβάσεων με μικρότερες αμοιβές και μετατροπή των όρων εργασίας. Το ίδιο συμβαίνει σε όλο το Εμπόριο, ακόμη και στα μικρομάγαζα», υποστηρίζει ο κ. Βασιλόπουλος

Επίσης, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οι ξενοδόχοι, κατήγγειλαν την κλαδική σύμβαση επικαλούμενοι την αλλαγή των συνθηκών στην αγορά και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας εκτιμούν πως στην περίπτωση που εργαζόμενοι και εργοδότες δεν καταφέρουν να καταλήξουν στην υπογραφή κλαδικών συμβάσεων μέσα στα συγκεκριμένα χρονικά όρια τότε, ως τον Ιούνιο, το 80% της αγοράς εργασίας θα βρεθεί χωρίς κλαδικές συμβάσεις.

Σε περίπτωση συμφωνίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων θα σωθεί ο βασικός και τέσσερα επιδόματα, με αποτέλεσμα μείωση των σημερινών αμοιβών από 15% έως 20%. Στην αντίθετη περίπτωση θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με αποδοχές που μπορούν να φθάσουν στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή να μειωθούν έως και 40%.

Σύμφωνα πάντως με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου, τον ερχόμενο Ιούλιο, κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι είναι υποχρεωμένοι να προσδιορίσουν εκ νέου, τον ελάχιστο μισθό συμφωνώντας νέες μειώσεις. Επίσης θα επανεξετασθούν τα κριτήρια χορήγησης τόσο του επιδόματος ανεργίας όσο και κοινωνικών επιδομάτων και παροχών όπως τα στεγαστικά προγράμματα, ενώ ορισμένα επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα, θα καταργηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου