Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Πως θα πορευτούμε ενεργειακά στην Ελλάδα μέχρι το 2050

Χρήση ανανεώσιμων πηγών έως και 100%, στην ηλεκτροπαραγωγή, αύξηση της χρήσης βιοκαυσίμων και μείωση των πετρελαιοειδών, μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα, προβλέπει στο σχέδιο του το ΥΠΕΚΑ.

Δόθηκε στη δημοσιότητα ο περίφημος Οδικός Χάρτης Πορείας της Ελλάδας, για την ενέργεια, που περιλαμβάνει  όλα τα βήματα της χώρα μας τα επόμενα χρόνια.
Το σχέδιο που συνέταξε η Επιτροπή Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ δόθηκε σε διαβούλευση. Τα βασικότερα σημεία του συνοψίζονται σε 10 στόχους, οι οποίοι είναι:


- Ποσοστό 85-100 % ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, με την αξιοποίηση όλων των εμπορικά ώριμων τεχνολογιών
- Συνολική διείσδυση ΑΠΕ σε ποσοστό 60-70% στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2050
- Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 60-70 % έως το 2050 ως προς το 2005
- Σταθεροποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης λόγω των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας
- Σχετική αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω εξηλεκτρισμού των μεταφορών και μεγαλύτερης χρήσης αντλιών θερμότητας στον οικιακό και τριτογενή τομέα.
-Σημαντική μείωση της κατανάλωσης πετρελαιοειδών
-Αύξηση της χρήσης βιοκαυσίμων στο σύνολο των μεταφορών στο επίπεδο του 31% - 34% μέχρι το 2050
-Το μερίδιο του ηλεκτρισμού είναι κυρίαρχο στις επιβατικές μεταφορές μικρής απόστασης (45%) και σημαντική αύξηση του μεριδίου των μέσων σταθερής τροχιάς
-Σημαντικά βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση για το σύνολο του κτιριακού αποθέματος και μεγάλη διείσδυση των εφαρμογών ΑΠΕ στον κτιριακό τομέα
-Ανάπτυξη μονάδων αποκεντρωμένης παραγωγής και έξυπνων δικτύων

Τα σενάρια
Τρία σενάρια προβλέπει το σχέδιο για την ενέργεια στην Ελλάδα. Το πρώτο ονομάζεται «Υφιστάμενων πολιτικών» (ΥΦ). Δηλαδή συντηρητικές πολιτικές για ενέργεια κα ιπεριβάλλον, με μέτριο επίπεδο περιορισμού των εκπομπών CO2 μέχρι το 2050 (40% σε σχέση με το 2005), και μέτρια διείσδυση ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο το σωρευτικό ύψος των επενδύσεων στον ηλεκτρισμό εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 45 δις ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο «Μέτρων Μεγιστοποίησης ΑΠΕ» (ΜΕΑΠ) υποθέτει τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ (στο επίπεδο του 100 % στην ηλεκτροπαραγωγή), με μείωση των εκπομπών CO2 κατά 60%-70% και ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και τις μεταφορές.
Το ύψος των επενδύσεων σε αυτήν την περίπτωση θα φτάσει τα 80 δις ευρώ.
Το τρίτο σενάριο «Περιβαλλοντικών Μέτρων Ελαχίστου Κόστους» (ΠΕΚ) είναι το ίδιο με το δεύτερο, όσον αφορά τις εκπομπές CO2 αλλά υπολογίζει το ποσοστό ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή με το ελάχιστο κόστος.
Σε αυτήν την περίπτωση οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας θα φτάσουν τα 63 δις ευρώ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου