Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Εκλογές 2012: Τι πρέπει να ξέρετε...

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, υπογράφηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση οι εγκύκλιοι για τις εκλογές, με τις οποίες καθορίζονται οι λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις συγκεκριμένες εγκύκλιους:

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για...
όλους τους Έλληνες πολίτες.

Εξαίρεση προβλέπεται για τους ψηφοφόρους που έχουν ξεπεράσει το 70ό έτος της ηλικίας τους ή για όσους δε μπορούν να συμμετέχουν για λόγους υγείας.

Οι ετεροδημότες, θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους αλλά μόνο εάν έχουν καταθέσει τη σχετική αίτηση στους δήμους που διαμένουν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012.

Υπενθυμίζεται ότι για να αποφασιστεί η λειτουργία εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση να εγγραφούν τουλάχιστον 40 ετεροδημότες στον ειδικό εκλογικό κατάλογο.

Όσοι ανήκουν στα Σώματα Ασφαλείας (Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία, Πυροσβεστική), τα στελέχη θα ψηφίσουν στην περιοχή που υπηρετούν. Εάν αυτή δεν είναι η εκλογική περιφέρεια στην οποία είναι εγγεγραμμένοι, θα ψηφίσουν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Στα… των αδειών στο δημοσίου, προβλέπεται η ανάκληση τους από την 11η Απριλίου μέχρι και την 6η Μαΐου. Παράλληλα, δίνεται η εντολή να διευκολυνθούν όσοι εργαζόμενοι ζητήσουν εκλογική άδεια, για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Καθορίζεται ότι τα εκλογικά τμήματα που θα συγκροτηθούν σε όλη την επικράτεια δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 600 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους το καθένα

Σύμφωνα με τις εγκύκλιους που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, το κόστος διεξαγωγής των εκλογών ανέρχεται στα
50 εκατομμύρια ευρώ. Το 2009 είχαν δαπανηθεί 130 εκατομμύρια ευρώ, αλλά λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας θεσπίστηκε πλαφόν στα
50 εκατ. ευρώ.

Το εκλογικό επίδομα μειώνεται στα επίπεδα του 2002 και διαμορφώνεται στα 500 ευρώ (μεικτά).

Εκλογικό επίδομα θα λάβουν και οι υπάλληλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τους οποίους η συνολική δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το εκλογικό επίδομα στις εθνικές εκλογές του 2009 ήταν 800 ευρώ, στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης και 14ης Νοεμβρίου 2010, 600 ευρώ
και στις επικείμενες εθνικές εκλογές θα είναι στα 500 ευρώ, δηλαδή όσο ήταν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002.

Το εκλογικό επίδομα θα λάβουν περισσότεροι από 70.000 δικαστικοί, δικαστικοί υπάλληλοι με βαθμό Α' και Β', δικηγόροι, αστυνομικοί, λιμενικοί και υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Με άλλη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, το εκλογικό επίδομα θα λάβουν και οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιών και Ενημέρωσης, της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης και της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου, που θα εργαστούν για τις εκλογές.

Πηγή: citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου