Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ολοκληρώνεται η έκθεση "Χίος 1912-2012, εκατό χρόνια Ελευθερία;" στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ολοκληρώνεται η έκθεση "Χίος 1912-2012, εκατό χρόνια Ελευθερία;" που φιλοξενεί το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος) την Κυριακή 29 Απριλίου 2012 στις 10 το βράδυ. Στο πλαίσιο της έκθεσης  η Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη έχει προγραμματίσει παράλληλες εκδηλώσεις, όπως θεατρικό παιχνίδι βασισμένο στα έργα που παρουσιάζονται και προβολές που αντιπροσωπεύουν το όμορφο νησί της Χίου και τους ανθρώπους του.

 
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Το Σάββατο 28 Απριλίου, από τις...
Αρκαδία Ψάλτη
11 το πρωί ως τη 1 μ.μ.
, η ηθοποιός Αρκαδία Ψάλτη θα συντονίσει εργαστήρι με θεατρικό παιχνίδι, για παιδιά 8-15 χρόνων, βασισμένο σε έργα της έκθεσης.


To εργαστήρι θα έχει τίτλο: “Ελευθερώνουμε τα έργα!!!’’ και θα αποτελέσει μια όμορφη ευκαιρία για τους νεαρούς επισκέπτες να δουν με μια δημιουργική ματιά τα εκθέματα, να αφηγηθούν ιστορίες και να ψυχαγωγηθούν "ζωντανεύοντας" τα!

Θα πραγματοποιηθεί στον πρώτο όροφο.  Η είσοδος είναι ελεύθερη.


H Αρκαδία Ψάλτη είναι ηθοποιός και φωτογράφος. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Αρχή το 2002 και από τη Σχολή Φωτογραφίας Focus το 1992.

Έχει κάνει θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες και σκηνοθέτησε πολλά θεατρικά έργα σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει εργαστεί σε εθελοντική βάση ως δασκάλα θεάτρου και σκηνοθέτης στο ΚΕΘΕΑ ,στην οργάνωση MOSAIC, η οποία υποστηρίζει τους μετανάστες και πρόσφυγες στην Αθήνα και στην κοινότητα του ''Εν Δράσει'' στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θήβας. Από το 2008-2011 εργάστηκε στην Θεραπευτική Κοινότητα '' Ατραπός'' του ΟΚΑΝΑ - Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών – εφαρμόζοντας μεθόδους θεατρικού παιχνιδιού σε εφήβους που ήταν σε φάση απεξάρτησης.

Έχει εργαστεί ως φωτογράφος από το 1992-1999 και εργάζεται στο θέατρο από το 1999.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ



Για τις προβολές απαραίτητες είναι οι κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος, τηλεφωνικά 210 3418579, Δευ – Παρ 11-2 μ.μ.


Σημειώστε πως όταν κάνετε κράτηση πρέπει να αναφέρετε αν ενδιαφέρεστε για το πρώτο ή το δεύτερο πρόγραμμα προβολών (δηλαδή το φωτογραφικό οδοιπορικό "Χίων Τόποι" και το ντοκιμαντέρ "Ο τυφλός ψαράς"  ή για την ταινία μεγάλου μήκους "Το δέντρο που πληγώναμε’’ (27/4), και "Η εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων" (28/4), που προβάλλεται  την ημέρα που σας ενδιαφέρει.  

Μπορείτε, φυσικά, να κάνετε κράτηση και για τα δύο προγράμματα, μα πρέπει να το δηλώσετε!  Στην περίπτωση αυτή θα πάρετε δύο (2) δελτία εισόδου από το ταμείο την ημέρα της προβολής.


Στην Αίθουσα Κινηματογράφου (120 θέσεων).  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
  
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Πρόγραμμα Α



Χίων Τόποι
8 μ.μ. "Xίων Τόποι" ένα φωτογραφικό οδοιπορικό.
Παραγωγή της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου (2009, διάρκεια 36')

Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό, εμπλουτισμένο με κείμενα και μουσική, ξεναγεί το θεατή σε γνωστά και άγνωστα τοπία της Χίου, με σεβασμό στα αποτυπώματα του χρόνου και των ανθρώπων. Μία παραγωγή της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου.

Παρουσιάζεται δουλειά των μελών: Γιάννη Βούλγαρη, Μιχάλη Καστερνούδη, Γιάννη Μαλανδρινού, Σταμάτη Μενή, Γιάννη Οικονόμου, Μιχάλη Πλακωτάρη, Ισίδωρου Πλακωτάρη, Κώστα Σμυρνιούδη, Έφης Συρβίτη, Ευάγγελου Φαρμάκη, Απόστολου Φλιούκα

Η Φωτογραφική Λέσχη Χίου ξεκίνησε την δράση της τον Απρίλη του 2009. Έχει μέλη αρχάριους της φωτογραφίας, επαγγελματίες, αλλά κυρίως «εραστές» της φωτογραφίας, ηλικίας 16 έως άνω των 50 ετών. Στεγάζεται στην οδό Αμάντου 26 στη Χίο. Στον εκθεσιακό της χώρο φιλοξενούνται εκθέσεις, γίνονται παρουσιάσεις καλλιτεχνών, καθώς και συναντήσεις των μελών με καταξιωμένους φωτογράφους. Μία φορά την εβδομάδα τα μέλη συναντιούνται μελετούν τεχνικές και ρεύματα και ασχολούνται με συγκεκριμένο θέμα για επικείμενες εκθέσεις, αλλά και τις επόμενες δράσεις της Λέσχης.

8:40 μ.μ. "Ο τυφλός Ψαράς" του Στράτου Βογιατζή και της Θέκλας Μαλάμου (2011, διάρκεια 37')

Τυφλός Ψαράς
Το ντοκιμαντέρ που μάγεψε το κοινό στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου Αιώνα, απέσπασε το 1ο βραβείο Κοινού, επιλέχτηκε να συμμετάσχει σε 5 Διεθνή Φεστιβάλ και να παρουσιαστεί σε 13 πόλεις της Ελλάδας.

Η ιστορία του κυρ Γιάννη, του τυφλού Ψαρά από τη Λαγκάδα της Χίου που εμφανίζεται σαν ένας άνθρωπος γεμάτος αντιφάσεις που αγκαλιάζει το ποιητικό παράδοξο της ζωής. Σαλπάρουμε μαζί του σε ένα ταξίδι που το παραμύθι και ο ρεαλισμός είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος και βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του, σε μια πορεία που αποκαλύπτει το σθένος και την υπέρβαση του ανθρώπινου πνεύματος.

Πρόγραμμα Β


Το δέντρο που πληγώναμε
9:20 μ.μ. «Το δέντρο που πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη (1986, διάρκεια 75')

Καλοκαίρι 1960, σ' ένα γραφικό χωριό της Χίου, τελευταίες μέρες του σχολικού έτους. Η φιλία δυο αγοριών της Δ’ τάξης του Δημοτικού κλονίζεται. Το σχολείο κλείνει και τα δυο παιδιά περνούν ένα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού χωριστά. Ο ένας βοηθάει τη μητέρα του στα μαστιχόδεντρα, τα δέντρα που πληγώνονται και δακρύζουν την αστραφτερή τους μαστίχα. Ο άλλος, ακολουθεί τον δικό του, μοναχικό δρόμο και προσπαθεί να ξεφύγει από τη δική του αυταρχική μάνα, που συνηθίζει να τον κυνηγά με τον πλάστη στα σοκάκια του χωριού. Μια τυχαία συνάντησή τους κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας καταδίωξης γίνεται αφορμή να επανασυνδεθούν και να περάσουν μαζί το υπόλοιπο καλοκαίρι.

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Πρόγραμμα Α


7 μ.μ. "Xίων Τόποι" ένα φωτογραφικό οδοιπορικό.
Παραγωγή της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου (2009, διάρκεια 36')

7:40 μ.μ. "Ο τυφλός Ψαράς" του Στράτου Βογιατζή και της Θέκλας Μαλάμου (2011, διάρκεια 37').

Πρόγραμμα Β


H Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων
8:20 μ.μ. «H Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη (1999, διάρκεια 176')

Στη Χίο του 1960, μετά τον ξαφνικό θάνατο του αγροφύλακα του Θολοποταμίου κανένας αντικαταστάτης του δεν μπορεί να στεριώσει στην κοινότητα. Οι κάτοικοι του χωριού έχουν τη φήμη πονηρών ανθρώπων και οι αγροφύλακες φοβούνται ότι ο αδικοχαμένος συνάδελφός τους έχει στοιχειώσει την περιοχή. Οι αντικαταστάτες εκτός από την φύλαξη της περιοχής θέτουν ως στόχο και μια νεαρή κι ατίθαση κοπέλα, την Ελισσώ. Είναι άνθρωποι με διαφορετικά πάθη και αδυναμίες, οι οποίοι εναλλάσσονται παράλληλα με τις εποχές, καθώς οι Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι χρωματίζουν ηχητικά τις τέσσερις διαφορετικές εικόνες της ελληνικής φύσης.

Έκθεση: 1ος & 2ος όροφος και video room ισογείου


Ώρες λειτουργίας: Δευ - Κυρ. 6-10 μ.μ.  Είσοδος Ελεύθερη


Χορηγός καταλόγου: Τυπογραφείο "ΕΝΤΥΠΟ" ΣΑΛΙΑΡΗΣ, Ι. & ΣΙΑ  Ο.Ε.    
     
Χορηγοί εγκαινίων:
Εταιρεία ΧΥΜΟΙ ΧΙΟΥ Α.Ε. -  Κάμπος Χίου
Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου - Καταστήματα Mastihashop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου