Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ακίνητα που κατάσχεσε από Έλληνες επιστρέφει η Τουρκία

Ακίνητα που κατάσχεσε από Έλληνες επιστρέφει η ΤουρκίαΤην ανακοίνωση έκανε ο Εγκεμέν Μπαγίς

Μια καλή είδηση για την ελληνική ομογένεια ανακοινώθηκε σήμερα από τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας ο οποίος ανήγγειλε την επιστροφή των τίτλων ιδιοκτησίας της Αστικής Σχολής του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη, στη...
διοίκηση του ομώνυμου ομογενειακού ιδρύματος 23 χρόνια μετά την κατάσχεσή του.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις, κ. Εγκεμέν Μπαγίς,
αναφέρει πως την 22α Μαρτίου 2012, συνετελέσθει η πρώτη επιστροφή περιουσίας στα πλαίσια του νόμου που ετέθη σε εφαρμογή την 27η Αυγούστου 2011.

Εδώ και χρόνια, η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης έχει διατυπώσει τη διεκδίκηση για περίπου 1.000 ακίνητα, που έχουν «παράτυπα» μεταβιβαστεί στο τουρκικό κράτος. Η επιστροφή του κτιρίου της Σχολής του Γαλατά θεωρείται στο Φανάρι συμβολική, όχι μόνο γιατί αποτελεί την πρώτη έμπρακτη επιστροφή σημαντικής περιουσίας, αλλά και διότι βρίσκεται δίπλα τους τρεις ιστορικούς ναούς του Γαλατά που έχουν καταλάβει οι λεγόμενοι Τουρκοχριστιανοί.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την βαθιά ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή. Μιλώντας με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου στο Φανάρι ο Πατριάρχης σημείωσε ότι «χάρη στην τολμηρή ηγεσία του κ. Ερντογάν, αλλά και της Κυβερνήσεώς του, αναπνεύσαμε σε πολλά θέματα. Ακόμη χθες, πήραμε και τον τίτλο ιδιοκτησίας ενός μεγαλοπρεπούς κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου του Γαλατά, το οποίο είχε κατασχεθεί από τις Αρχές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου