Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Παρουσιάστηκε το βιβλίο "Το Νεοχώρι της Χίου Ιστορία-Λαογραφία" του Δημήτρη Σωτηράκη

Στη ΓΣ του Συλλόγου Νεοχωρούσων Αττικής, από την οποία προέκυψε και νέα διοίκηση

Η παρουσίαση του πολυσυζητημένου βιβλίου "Το Νεοχώρι της Χίου-Ιστορία-Λαογραφία", που έγραψε ο Δημήτρης Σωτηράκης, πραγματοποίηθηκε την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στη Γενική Συνέλευση, του Συλλόγου Νεοχωρούσων Αττικής.

Προηγήθηκε η κοπή της πίτας, από τον πρόεδρο Ισίδωρο Σταμούλη και ακολούθησε ο διοικητικός απολογισμός της απαρχομένης διοίκησης, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα.

Στη νέα διοίκηση συμπεριλήφθηκαν οι, Δημήτρης Αυλωνίτης, Βάσια Πάτρα, Σταμάτης Μαρκουλάκης, Παντελής Ανδρεάδης και Μαριάνθη Ατσάλη.

Το βιβλίο του Δημήτρη Σωτηράκη, αποτελείται από...
11 κεφάλαια και 79 υποκεφάλαια. Περιλαμβάνει την ιστορία του χωριού, το θεσμό της δημογεροντίας, την αρχιτεκτονική του, τα πετρώματα της περιοχής, τους σεισμούς του 1881 και του 1949, την ιστορία του ύδρευσης του χωριού, αρχικά από τη πηγή του Καλακανά, με έξοδα του Εμμανουήλ Πρασσακάκη, το 1886 και στη συνέχεια το 1953, από τα Σκλάβια, με έξοδα του Βασίλη Κουτσουράδη.
Υπάρχουν αναφορές για την παραλία του Καμαριού και το πανηγύρι της Αγία Φωτεινής, στη δεκαετία του 1950.

Παρατίθεται κατάλογος των εκκλησιών του Νεοχωρίου, με πληροφορίες, σχετικές με την ίδρυσή τους, όσες ήταν δυνατόν να βρεθούν.

Ειδικό κεφάλαιο αφιερώνεται στην Ιερά Μονή των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου και παρατίθενται οι περιγραφές διαφόρων ξένων περιηγητών, που την επισκέφτηκαν πριν και μετά τη σφαγή του 1822.

Στο κεφάλαιο της λαογραφίας, παρατίθενται τα ήθη και έθιμα του χωριού, τα παλαιά κάλαντα που έψαλλαν τα παιδιά την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ακόμη σκοπτικά ανέκδοτα, ιστορίες παλαιών συγχωριανών, καθώς και Νεοχωρούσικες παραλλαγές δημοτικών τρταγουδιών, όπως τα διέσωσε ο αίμνηστος Νεοχωρούσης, καθηγητής μαθηματικών Νίκος Σωτηράκης.

Τέλος, στο βιβλίο που περιλαμβάνει 250 σελίδες και 183 φωτογραφίες, υπάρχουν περιγραφές ξένων περιηγητών του χωριού, καθώς και κατάλογος με τα τοπωνύμιά του. 

Το βιβλίο διατίθεται από το συγγραφέα, στην τιμή των 25 €.

Τηλέφωνα επικοινωνίας, 210-98.14. 433 και 6944-822 358.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου