Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Νικήστε τις επίμονες λιγούρες

Νικήστε τις επίμονες λιγούρεςΜυστικά για την αντιμετώπιση των «πειρασμών» που αποτελούν εμπόδιο για τη σιλουέτα

O πειρασμός βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας σου; Μάθε τους τρόπους για να τους αποφύγεις και να κρατήσεις τη γραμμή σου στον ίσιο δρόμο!

Η αλήθεια είναι πως...
θέλεις να διάγεις έναν υγιεινό διατροφικό βίο, αλλά οι πειρασμοί δε σε αφήνουν. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι όσο πιο συχνά καταφεύγεις στα γλυκά και τα αλμυρά τόσο μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης και λίπους καταναλώνεις.

Ως συνέπεια, το βάρος σου σταδιακά ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, χωρίς σχεδόν να το αντιληφθείς. Συνήθως οι λιγούρες μας εκδηλώνονται με την έντονη επιθυμία να φάμε κάτι αλμυρό, κρεμώδες, γλυκό ή απλώς «παρηγορητικό».

Οι 4 βασικές αντιδράσεις στις λιγούρες

Ξεχάστε τις! Αρκεί να αποσπάσεις τη σκέψη σου από τον διατροφικό σου πόθο με τέτοιον τρόπο ώστε να απασχοληθείς δημιουργικά για κάποια ώρα. Ένα ζεστό αφρόλουτρο, μια ταινία, ένα βιβλίο, ένα σετ ασκήσεων ή ακόμη και ένα beauty spa μπορεί να σε κάνει να παραβλέψεις το κάλεσμά τους.

Κόψε τη ζάχαρη. Είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά γίνεται σταδιακά πιο εύκολο. Απόφυγε γενικά τη γλυκιά γεύση, όσα τρόφιμα δηλαδή έχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, μέλι, κονσερβοποιημένα φρούτα ή σιρόπι.

Πιες καφέ. Η καφεΐνη θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα. Καλό θα ήταν ωστόσο να μην το παρακάνεις (μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα), αλλά και να αποφύγεις την κατανάλωσή του, μετά τις 6-7 το απόγευμα.

Δοκίμασε τσάι με βότανα.
Το έντονο άρωμα και η δυνατή γεύση καθιστούν το τσάι ως ιδιαίτερα αποδοτική επιλογή για να καταπραΰνεις σώμα και πνεύμα.

Ουδείς αναντικατάστατος!

Έχε υπόψη σου ότι το να αντικαθιστάς ένα τρόφιμο με άλλο δεν είναι λύση, είναι απλώς μετάθεση του προβλήματος. Συνήθως οι διατροφικοί πόθοι λειτουργούν προς ανακούφιση κακής διάθεσης, κούρασης ή ανίας και δεν έχουν σχέση με την πραγματική πείνα!

Πώς θα αντικαταστήσεις κάθε επίμονη λιγούρα

Ορισμένες διατροφικές επιλογές για να πάρεις ιδέες:

Κρεμώδη snacks: Χρησιμοποίησε γάλα αντί για κρέμα γάλακτος στις σάλτσες. Στις σούπες βάλε πατάτα και θα αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Επίλεξε βρασμένη βρόμη με μέλι και κανέλα, ρυζόγαλο ή στιγμιαίες κρέμες.

Γεύματα: Το ψωμί, το ρύζι ή τα ζυμαρικά, όντας πλούσια σε υδατάνθρακες, μπορούν να δώσουν ένα αίσθημα ικανοποίησης. Προτίμησε τα ολικής αλέσεως τρόφιμα, καθώς χορταίνουν περισσότερο και χρειάζεσαι μικρότερη ποσότητα μέχρι να σταματήσεις.

Πρόσθεσε μπαχαρικά στο μαγείρεμα. Ένα πικάντικο, ίσως και καυτερό, πιάτο σε ωθεί να εστιάσεις πολύ περισσότερο στη γεύση και λιγότερο στην ποσότητα. Τέλος, μπορείς να φτιάξεις τη δική σου σπιτική πίτσα αντικαθιστώντας τα αλλαντικά με λαχανικά και τυρί.

Αλμυρά snacks: Μικρές μερίδες ξηρών καρπών παρέχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα, χωρίς τη μεγάλη ποσότητα αλατιού ή κορεσμένων λιπών, που βρίσκονται στα πατατάκια. Φτιάξε στο σπίτι πατατάκια φούρνου, αντί για τηγανητά, ή ποπκόρν. Δοκίμασε επίσης ελιές, καρότα και αγγούρια σε (αραιό) αλατόνερο. Θα ικανοποιήσεις την ανάγκη για κάτι αλμυρό, νόστιμο και τραγανό.

Γλυκά: Το γιαούρτι με την προσθήκη δημητριακών, φρούτων, μελιού, μαρμελάδας, σιρόπι από γλυκά κουταλιού είναι από τις καλύτερες επιλογές αντικατάστασης γλυκού. Παρόμοια επίδραση έχουν και οι μπάρες δημητριακών και το παστέλι. Τα αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκο, σταφίδες, δαμάσκηνο) είναι εύκολο να μεταφερθούν και να σε χορτάσουν.

Επίσης, δοκίμασε μαύρη σοκολάτα. Έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από τη σοκολάτα γάλακτος και την ίδια επίδραση στα επίπεδα της σεροτονίνης (ορμόνη της διάθεσης). Εάν τρελαίνεσαι για μπισκότα δοκίμασε τα μήλα (ψητά) με μέλι και κανέλα ή με σιρόπι καραμέλας. Μια εξίσου τραγανή επιλογή, πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Πηγή: shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου