Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Μίνι ασφαλιστικό κατέθεσε το υπ.Εργασίας – Κίνητρα για αναγνώριση του χρόνου συνταξιοδότησης

- Καταργούνται οι διατάξεις που θεσπίζουν απαλλαγές ή μειώσεις εισφορών προς το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ
- Όσοι εξαιρούνται από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά μπορούν να εξαγοράσουν το χρόνο πραγματικής απασχόλησής τους 
- Εισφορές σε ΟΑΕΚ, ΟΕΕ και ΟΕΚ θα πληρώνουν όσοι ασφαλισμένοι δεν πλήρωναν μέχρι τώρα


Μίνι – ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατέθεσε το βράδυ στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας. Με το σχέδιο νόμου «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις» έρχονται...
σημαντικές αλλαγές σε μια σειρά από πτυχές του ασφαλιστικού, ενώ δίνονται και κίνητρα για την αναγνώριση χρόνου συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου καταργούνται οι διατάξεις που θεσπίζουν απαλλαγές ή μειώσεις εισφορών προς το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ.

Με το άρθρο 3 συγχωνεύεται στον κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ ο Ειδικός Λογαριασμός Ξενοδοχοϋπαλλήλων που συστάθηκε στο ίδρυμα με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια έναντι των λοιπών κλάδων αυτού.

Με το άρθρο 4 καθορίζονται ενιαία ποσοστά στην πρόσθετη ειδική εισφορά υπέρ του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και του ΕΤΕΑΜ.

Με το άρθρο 5 προβλέπεται ότι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου όταν απασχολούνται καταβάλλουν εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ όπως οι κοινοί ασφαλισμένοι. Δηλαδή 3,17% ο εργοδότης και 1,88% ο ασφαλισμένος.

Με το άρθρο 6 καταργείται το επιπλέον ποσοστό 1% που καταβάλλουν στο κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ οι οικοδόμοι που απασχολούνται ως συντηρητές κτιρίων.

Με το άρθρο 11 διευκρινίζεται το καθεστώς της ασφάλισης σε είδος των πρωτοασφαλιζόμενων μετά την 1-1- 1993.

Με το άρθρο 21 περιορίζεται από το 120% στο 100% το ανώτατο ποσοστό του προσθετού τέλους στην περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των εισφορών προς το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Με το άρθρο 23 ρυθμίζεται ο τρόπος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Με το άρθρο 24 μεταφέρονται από το Διοικητή του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ στους Διευθυντές των Υποκαταστημάτων του Ιδρύματος οι αρμοδιότητες σχετικά με τις αξιώσεις ασφαλισμένων ή τρίτων.

Με τα άρθρα 29-30 προβλέπεται πως από τις εισφορές (ασφαλισμένων κα εργοδοτών) για κύρια ασφάλιση παρακρατείται 0,2% υπέρ του ειδικού λογαριασμού του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ για τη χρηματοδότηση της παροχής κατ’ οίκον φροντίδας των ασφαλισμένων.

Με το άρθρο 31 του σχεδίου νόμου οι εξαιρεθέντες από τον νέο πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων μπορούν να εξαγοράσουν το χρόνο πραγματικής απασχόλησής τους κατά το διάστημα από 1-1-2012 έως 31-12-2015, προκειμένου να συμπληρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης.

Ο εν λόγω εργαζόμενος πρέπει να έχει 3.600 ημέρες ασφάλισης στα ΒΑΕ εκ των οποίων οι 1.000 την τελευταία 13ετία πριν από την συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους υπαχθέντες για πρώτη φορά σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης έως 31.12.1992 ή 3.375 για τους ασφαλισμένους από 1.1.1993 και εφεξής.

Η εξαγορά του παραπάνω χρόνου που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 1.200 ημέρες ασφάλισης , γίνεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για κάθε μήνα με ποσοστό εισφοράς 3,60% στους δε φορείς επικουρικής ασφάλισης με ποσοστό εισφοράς 2% επί του 25πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπως αυτό ίσχυε την 31.12.2011.

Με το άρθρο 33 η εργοδοτική εισφορά των τυπογραφικών επιχειρήσεων καθώς και των εκδοτών εφημερίδων και περιοδικών ορίζεται για τα έτη 2012 και 2013 σε ποσοστό 5,1% με την προϋπόθεση ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις.

Με το άρθρο 43 από την 1η Μαΐου 2012 εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ ο κλάδος ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ, καθώς και κάθε μορφής μονάδες παροχής υγείας με το σύνολο του εξοπλισμού τους.


Επίσης οι ασφαλισμένοι που έως τώρα δεν κατέβαλαν εισφορά  υπέρ ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ στο μέλλον θα πληρώνουν υποχρεωτικά  εισφορά  παρότι οι παροχές των δύο υπό συγχώνευση οργανισμών βρίσκονται στον αέρα και έχει αποσαφηνιστεί ότι δεν θα εξαγγελθούν νέα προγράμματα προς όφελος των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Επίσης από 1ης Ιουλίου, προβλέπεται η ταυτόχρονη καταβολή, μέσω τραπεζών, των ασφαλιστικών εισφορών, των αποδοχών των εργαζομένων καθώς και του φόρου τωνμ μισθωτών υπηρεσιών. Ακόμη με το πολυνομοσχέδιο του υπ. Εργασίας, το οποίο κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την ασφάλιση των απασχολούμενων συνταξιούχων, των δικαστικών λειτουργών, των μαθητευομένων κ.α.

Ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ, ΟΕΕ και ΟΕΚ

Ειδικότερα, εισφορές θα καταβάλλουν :
- Οι Έλληνες υπήκοοι που εργάζονται στο εξωτερικό εκτός χωρών Ε.Ε για λογαριασμό εργοδότη που εδρεύει στην Ελλάδα.
- Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που κατά τη μονιμοποίησή τους επέλεξαν την πρότερη τους ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
- Οι Ορκωτοί εκτιμητές μέλη του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών.
- Τα μέλη αστικών συνεταιρισμών.
- Οι αθλητές με αμοιβή και οι επαγγελματίες αθλητές.
- Οι εργάτες αλιείς που απασχολούνται σε πλοία με ξένη σημαία που ασφαλίζονται κατά τις διατάξεις του ν. 800/1978.
- Οι εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας των ενόπλων δυνάμεων καθώς και οι οπλίτες των ενόπλων δυνάμεων που μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, ανακατατάσσονται εθελοντικά για βραχεία περίοδο

Καταργούνται όποιες απαλλαγές ή μειώσεις είχαν θεσπιστεί με διατάγματα οποιασδήποτε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των νομοθετικών.

Για όλες τις περιπτώσεις παλαιών ασφαλισμένων για τους οποίους προβλέπεται πρόσθετη ειδική εισφορά, θεσπίζεται ενιαίο ποσοστό 7% για όλες τις κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου