Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Το κίνημα των φθηνών τροφίμων! – Οι πολίτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους

- Ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι παραγωγοί θα μπορούν να αναρτούν τις τιμές τους θα δημιουργήσει το υπ.Ανάπτυξης
- Και οι δήμοι στον χορό των προσφορών
- Αλλοι συνεργάζονται με παραγωγούς και άλλοι γίνονται οι ίδιοι μεταπωλητές φθηνών προϊόντων
- Πατάτες Νευροκοπίου θα δώσει ο Δήμος Παλλήνης
- Φθηνές μερίδες φαγητού πουλάει κάθε μέρα σε κιόσκι στην κεντρική πλατεία ο δήμος Αχαρνών
- Φθηνό ρύζι από τις Σέρρες, φασόλια από την Καστοριά

Όλα ξεκίνησαν με το «κίνημα της πατάτας» από την Πιερία. Αλλά η ανάγκη του κόσμου για φθηνά τρόφιμα παίρνει...
πανελλαδικές διαστάσεις! Επιτέλους...

Ο κόσμος «μπούχτισε» πια από τους μεσάζοντες, από εκείνους που στο βωμό του κέρδους (τους) εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα του παραγωγού, από τον οποίο αγοράζουν φθηνά, και τις ανάγκες των καταναλωτών, στους οποίους πουλάνε πανάκριβα.

Αλλά η οικονομική κρίση έρχεται να πατήσει... πόδι. Ό,τι δηλαδή έπρεπε να έχει γίνει χρόνια πριν. Οι εθελοντικές ομάδες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και γίνονται η αντίδραση στη δράση των μεσαζόντων!

Όλα ξεκίνησαν με τις πατάτες στην Πιερία, τώρα παίρνουν σειρά κι άλλες πόλεις, με άλλα προϊόντα.

Το Σάββατο, στην Κατερίνη, οι εθελοντές της Πιερίας και τρεις παραγωγοί από το Νευροκόπι θα διαθέσουν άλλους 75 τόνους πατάτας σε 1.100 οικογένειες που τις παρήγγειλαν σε χρόνο ρεκόρ!

Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βόλος, Βέροια και Λάρισα βρίσκονται, επίσης, πολύ κοντά για να οργανώσουν παρόμοιες δράσεις.

Η αρχή έγινε από τις πατάτες αλλά έρχονται κι άλλα προϊόντα. Το πρώτο είναι το λάδι! Ετοιμάζεται το έδαφος για να ξεκινήσει η διαδικασία αγοράς ελαιολάδου απευθείας από τους παραγωγούς, με στόχο να παρακαμφθούν οι μεσάζοντες και να φτάσει το προϊόν στα νοικοκυριά σε πολύ χαμηλές τιμές.

Οι πολίτες, σε ποσοστό 54,8% επέλεξαν το ελαιόλαδο ως το προϊόν που θα επιθυμούσαν να διακινηθεί κατά τον ίδιο τρόπο με την πατάτα.

Στη λίστα των προτιμήσεων των πολιτών συγκαταλέγονται, επίσης, τα εξής προϊόντα: αλεύρι (10,7%), μακαρόνια (8,5%), φασόλια (7,9%), ρύζι (7,4%), πατάτες (3,8%) κρεμμύδια (3,1%), φακές (2,3%) και ρεβίθια (1,5%).
Για τα φασόλια, μάλιστα, οι διαπραγματεύσεις είναι σε προχωρημένο σημείο με παραγωγό από τις Πρέσπες. Κι αν όλα πάνε καλά, τα φασόλια να φτάσουν στα χέρια των καταναλωτών ως και 50% φθηνότερα.

Στον Βόλο την πρωτοβουλία πήρε μια νεοσύστατη ομάδα με τον τίτλο «Άνωση - Εθελοντές Βόλου», γράφει Το Έθνος. Πολίτες, δήμοι ακόμη και μοναστήρια τηλεφωνούν ήδη για να δώσουν παραγγελίες!

Ήρθαν, λοιπόν, σε επαφή με τους παραγωγούς στο Νευροκόπι και δέχονται μέχρι και την Παρασκευή παραγγελίες για μια πρώτη ποσότητα 30 τόνων με πατάτες που θα παραδοθούν το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο. Η τιμή διάθεσης, όπως και στην Κατερίνη, θα είναι 25 λεπτά το κιλό.

Επίσης έχουν γίνει επαφές και με αγρότες των Σερρών για να τους προμηθεύσουν ρύζι καθώς και με αγρότες της Καστοριάς για την προμήθεια φασολιών και περιμένουν τις προσφορές τους.

Στο χορό μπήκε και ο δήμος Παλλήνης, που αποφάσισε να έρθει σε απευθείας συνεννόηση με παραγωγούς από το Νευροκόπι για να διαθέσουν τα προϊόντα τους στους δημότες, σε χαμηλές τιμές. Έτσι, οι κάτοικοι του δήμου Παλλήνης θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πατάτες προς 28 λεπτά το κιλό, δηλαδή περίπου 50% φθηνότερα σε σχέση με το σούπερ μάρκετ.

Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές μέχρι τις 8 Μαρτίου είναι να συμπληρώσουν ένα έντυπο με τα στοιχεία και την ποσότητα που επιθυμούν να αγοράσουν ώστε οι παραγωγοί να γνωρίζουν την ποσότητα του προϊόντος που θα μεταφέρουν στην Αθήνα.

Φθηνές μερίδες φαγητού στις Αχαρνές

«Το μενού για σήμερα περιλαμβάνει πένες με μελιτζάνα και φέτα, αρακά και κοκκινιστό με πατάτες. Οι φρεσκομαγειρεμένες μερίδες παρασκευάζονται με αγνά υλικά και συνοδεύονται πάντα με κουβέρ».
Η παραπάνω περιγραφή δεν αφορά στο φαγητό κάποιου γκουρμέ εστιατορίου, αλλά σ’ έναν πρωτοποριακό θεσμό του δήμου Αχαρνών και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, «Γεύμα για όλους».

Στην πλατεία του δημαρχείου Αχαρνών έχει στηθεί ένα κιόσκι, όπου οι δημότες μπορούν τις καθημερινές να προμηθεύονται σπιτικό φαγητό σε χαμηλή τιμή, μόλις 2,5 ευρώ ανά μερίδα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία απευθύνεται σε όλους και δεν απαιτείται η εγγραφή σε κάποια λίστα.

Για τη συγκεκριμένη ενέργεια ο δήμος προχώρησε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος και η τελική επιλογή της επιχείρησης έγινε με γνώμονα τη χαμηλή τιμή, αλλά και τις πιστοποιημένες με HACCP και ISO υπηρεσίες.

Η συγκεκριμένη εταιρεία προσφέρει καθημερινά, από τις 11 το πρωί ως τις 3.30 το μεσημέρι, έξι διαφορετικά φαγητά, σε ειδική συσκευασία προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να τα πάρει σπίτι του. Το μενού εναλλάσσεται καθημερινά και περιλαμβάνει κυρίως λαδερά, όσπρια, κρέας και ζυμαρικά.

Με το συγκεκριμένο θεσμό ανακουφίζονται, κυρίως, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, εργαζόμενες μητέρες, πολύτεκνοι, αλλά και άνθρωποι χωρίς οικογένεια. Υπολογίζεται ότι ήδη στις πρώτες ημέρες λειτουργίας του θεσμού εξυπηρετούνται καθημερινά 80-100 άνθρωποι.

Σε επόμενο στάδιο ο δήμος Αχαρνών προσανατολίζεται στην υλοποίηση προγράμματος δωρεάν σίτισης για οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου