Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Τα μέλη της "Κόζα Νόστρα" του ΙΚΑ Καλλιθέας, που με επικεφαλή την Ελένη Μπουραζάνη και υπαρχηγό τη Χριστίνα Πατεράκη ρίμαξαν το ασφαλιστικό ταμείο

Η πολυτελής βίλα στον Βαρνάβα της υπαλλήλου του ΙΚΑ Καλλιθέας
Η βίλα με την πισίνα της Μπουραζάνη στο Βαρνάβα
Γράφει ο  
Οδυσσέας Κοκκινάκης

-Ενώ οι άνθρωποι κυρίως μεγάλης ηλικίας, πηγαίνουν και ξεροσταλιάζουν, έξω από τα γραφεία και τα ιατρεία του ΙΚΑ Καλλιθέας, κάτι που δυστυχώς, συμβαίνει στα περισσότερα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, σ' όλη την Ελλάδα
-Ενώ αυτοί οι μεροκαματιάρηδες άνθρωποι πληρώνουν από τα λιγοστά τους χρήματα, για τις απαράδεκτες συνθήκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
-Κάποιοι ξυπνάνε στις βίλες τους με τις πισίνες και νομίζουν ότι μπορούν να πλουτίζουν σε βάρος του ελληνικού λαού, βουλιάζοντας και καταχρεώνοντας τα ήδη προβληματικά ταμεία ασφάλισης
-Δείτε φωτογραφίες από τις πολυτελή βίλες και τα πολυτελή αυτοκίνητα των μελών του κυκλώματος

Θαυμάστε τους ...κάφρους της ελληνικής κοινωνίας, την συμμορία του ΙΚΑ Καλλιθέας, τη γυναικεία "Κόζα Νόστρα", η οποία δρούσε μέσα στο κτήριο της Δαβάκης, με τους δικούς της κανόνες, με τη δική της "ομερτά", που στη θέση του "νονού", είχε αυτοτοποθετηθεί η "νονάΕλένη Μπουραζάνη.

Ο εγκέφαλος όλης αυτής της "μαφίας", κρυβόταν πίσω από το πρόσωπο της 55χρόνης προϊσταμένης του τμήματος Παροχών του ΙΚΑ Καλλιθέας, της περίφημης Ελένης Μπουραζάνη με υπαρχηγό τη 50χρονη Χριστίνα Πατεράκη.

Εκτός από την Μπουραζάνη και την Πατεράκη  το παζλ της ντροπής σε βάρος των ανήξερων ανθρώπων που ξημερώνονται σαν τα ...σκυλιά στα σκαλιά του κτιρίου του ΙΚΑ της Καλλιθέας, συμπληρώνουν, δύο ακόμα "κυρίες" υπάλληλοι του ΙΚΑ αλλά και μια συνταξιούχος υπάλληλος, που διαμένει στην Λακωνία και δύο σύζυγοι των εν λόγω ...κυριών.

Οι επτά συλληφθέντες που σήμερα νωρίτερα πέρασαν το κατόφλι του γραφείου του ειδικού ανακριτή (δείτε φωτό), είναι οι:

-Ελένη Μπουραζάνη, 55 χρόνων ο σύζυγος της Κωνσταντίνος Καραΐσκος, 63 χρόνων, κάτοικοι Μοσχάτου

Η Χριστίνα Πατεράκη 50 χρόνων, κάτοικος Αλίμου.

Η 52χρονη Χρυσούλα Φέρρα και ο 43χρονος σύζυγος της Παναγιώτης - Αλέξανδρος Αιματίδης, κάτοικοι Καλλιθέας

Η Χριστίνα Σουρίδη 68 χρόνων, κάτοικος Νέας Σμύρνης

Και η 66χρονη πρώην υπάλληλος Μυρσίνη Θωμάκου, η οποία μένει στη Λακωνία.

Οι παραπάνω κατηγορούνται:

Για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Δικαιούχος του ΙΚΑ φερόταν να έχει λάβει περίπου 9.000 ευρώ από επιδόματα μητρότητας και βοηθήματα τοκετού. Μόνο που όταν κλήθηκε από την Οικονομική Αστυνομία να καταθέσει, η γυναίκα... αποκαλύφθηκε άγαμη, χωρίς τέκνα και χωρίς... ιδέα για τα χρήματα που είχαν εκδοθεί για λογαριασμό της.

Πρόσωπο που δεν έχει ασφαλιστεί ποτέ στο ΙΚΑ φαινόταν να έχει νοσηλευτεί εκτάκτως σε ιδιωτικό νοσοκομειακό ίδρυμα. Επιταγή ύψους 12.000 ευρώ είχε εκδοθεί για την κάλυψη των εξόδων του και είχε εισπραχθεί -πάντως όχι από τον ίδιο- από υποκατάστημα τράπεζας στην Καλλιθέα.

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αποκόμιζαν τα μέλη του κυκλώματος από την κομπίνα που έστησαν σε βάρος του Ιδρύματος.
Ορισμένα από τα βιβλιάρια υγείας τα οποία βρέθηκαν
 μαζί με το χρηματικό ποσό των (966.900) ευρώ σε 
χαρτονομίσματα των 500, 200, 100 και 50 ευρώ στη βίλα της
Μπουραζάνη στο Βαρνάβα

Αυτές είναι μόνο δύο από τις εκατοντάδες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εμπλακεί άθελά τους στην απάτη-μαμούθ σε βάρος του ΙΚΑ. Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως μετά την εξιχνίαση της υπόθεσης από την Οικονομική Αστυνομία αναφέρουν πως τουλάχιστον 500 άτομα εμπλέκονται βεβαιωμένα στην υπόθεση, χωρίς να έχει ακόμη διευκρινιστεί ποια από αυτά γνώριζαν τη δράση του κυκλώματος.

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αποκόμιζαν τα μέλη του κυκλώματος από την κομπίνα που έστησαν σε βάρος του Ιδρύματος.

Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο η έρευνα να επεκταθεί και σε άλλα υποκαταστήματα.

Τα ένσημα που έγιναν παλάτια για τους υπαλλήλους
Ένα από τα πολυτελή αυτοκίνητα του 
κυκλώματος που κατασχέθηκε
Δείτε και τα άλλα τρια στο τέλος της ανάρτησης

Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται συγγενείς, κουμπάροι και φίλοι των «πρωταγωνιστών», που είτε λάμβαναν μεγάλα ποσά, είτε μεσολαβούσαν σε τρίτους προκειμένου να εκδοθούν επιδόματα και παροχές στο όνομά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 43χρονος σύζυγος που συνελήφθη φέρεται να έχει εισπράξει περισσότερα από 82.000 ευρώ, χωρίς να έχει ούτε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ούτε και την ασφαλιστική ικανότητα. Ηταν εκείνος που το 2011 επένδυσε στην αγορά ταξί - που κατασχέθηκε μαζί με τα υπόλοιπα ΙΧ από την αστυνομία.

Τι εισέπραξαν
Επίσης, κουμπάρα μίας εκ των κατηγορουμένων φέρεται να έχει εισπράξει 116.000 €, ο άνδρας της 88.000 ευρώ και τα παιδιά της 132.000 €, όλα... δώρα από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Χρήματα φαίνεται να έχουν δοθεί και στην οικογένεια της ταμία του υποκαταστήματος Καλλιθέας: ο άνδρας της έλαβε 22.500 €, η κόρη της 41.000 €, ο γιος της 25.000 €, η νύφη της 96.000, ενώ ποσά έχουν λάβει και οι ανιψιές, οι ξαδέρφες και το... υπόλοιπο σόι. Εξάδελφος άλλης κατηγορούμενης φαίνεται να είχε λάβει οικογενειακώς 720.000 €.

Η αποκάλυψη ότι η «συγχωριανή» τους εμπλέκεται στο οικονομικό σκάνδαλο του ΙΚΑ Καλλιθέας ανοίγει πλέον τα στόματα των κατοίκων του Βαρνάβα

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που «ψάρευαν» τους τρίτους, στο όνομα των οποίων εξέδιδαν τα βοηθήματα του ΙΚΑ.

Εργαζόμενη σε εταιρεία αισθητικής, που φαίνεται να είχε λάβει παροχές, κατήγγειλε στους αστυνομικούς ότι συνάδελφός της την έφερε σε επαφή με μία από τις κατηγορούμενες, η οποία την έπεισε να λάβει ποσό για νοσήλια, τα οποία τελικά μοιράστηκαν η υπάλληλος του ΙΚΑ και η «ενδιάμεση», δίνοντας και στην ίδια ένα μικροποσό.

«Μια σημαντική υπόθεση απάτης εξιχνιάστηκε, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Επιβεβαιώνεται ότι η ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών επιφέρει πάντα θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Ν. Μάρκου.

Μέχρι στιγμής, έχουν βεβαιωθεί 244 περιπτώσεις, οι οποίες ερευνώνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη κυρία του λαϊκού πενταγράμμου φαίνεται να εμπλέκεται στην υπόθεση. Η γυναίκα κλήθηκε να καταθέσει στο Αστυνομικό Μέγαρο Αθηνών και έπεσε από τα σύννεφα όταν οι αστυνομικοί την ενημέρωσαν για τις παροχές ύψους 10.000 ευρώ που είχε «λάβει» εν αγνοία της.

Η πολυτελής ιδιοκτησία στον Βαρνάβα
Βίλα με 7 κτίσματα, αίθριο, αυλές, πισίνα και... εκκλησία
Η πολυτελής βίλα στον Βαρνάβα της υπαλλήλου του ΙΚΑ 
Καλλιθέας, Ελένης Μπουραζάνη. Διέθετε 
7 κτίσματα, αίθριο, αυλές, πισίνα και εκκλησία
Η πολυτελής βίλα στον Βαρνάβα της υπαλλήλου του ΙΚΑ Καλλιθέας, Ελένης Μπουραζάνη, που φέρεται επικεφαλής της ομάδας που δρούσε στο Ιδρυμα, απασχολούσε εδώ και καιρό τους περιοίκους. Οι κάτοικοι του Βαρνάβα δεν κρύβουν ότι υπήρχαν ερωτηματικά για την οικονομική επιφάνεια της ιδιοκτήτριας της βίλας, στην πάροδο Β. Ηπείρου 6.

Πρόκειται για μια αρχιτεκτονική σύνθεση με 7 κεραμοσκεπή κτίσματα σε διαφορετικά επίπεδα της πλαγιάς, με αίθριο στο κέντρο, αυλές σε κλιμακωτά επίπεδα, που περιστοιχίζονται από παρτέρια, μία πισίνα, ακόμα και μία μικρή... εκκλησία!

Στο χωριό ακουγόταν ότι αυτή η «χλιδή» οφείλεται σε έσοδα από κληρονομιά, από το εφάπαξ του συζύγου της, Κώστα Καραΐσκου που ήταν ανώτατος υπάλληλος ΔΕΚΟ, αλλά και από δάνεια. Η αποκάλυψη, ωστόσο, ότι η μυστηριώδης συγχωριανή τους εμπλέκεται στο οικονομικό σκάνδαλο του ΙΚΑ Καλλιθέας ανοίγει πλέον τα στόματα.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν πολυεμφανίζονται στο χωριό και οι παρέες τους είναι περιορισμένες», λένε οι περίοικοι, «όμως αυτό που δεν πέρασε απαρατήρητο είναι ότι άτομα από την «παρέα αυτή» νοικιάζουν και ανακαινίζουν μαγαζιά με μια ευκολία λες κι έχουν... «χρυσά αβγά»(!) και δείχνουν, γενικά, μια οικονομική άνεση».

Η αποκάλυψη ότι η «συγχωριανή» τους εμπλέκεται στο οικονομικό σκάνδαλο του ΙΚΑ Καλλιθέας ανοίγει πλέον τα στόματα των κατοίκων του Βαρνάβα

Καθημερινό σχεδόν θέμα συζήτησης στα καφενεία είναι ότι υπάρχουν πλήθος παρόμοιες πολυτελείς βίλες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, που ανήκουν τόσο σε άτομα που έχουν οικονομική επιφάνεια, αλλά και σε απλούς υπαλλήλους.

«Πώς γίνεται να εμφανίζεται γιος εφοριακού, την περίοδο μάλιστα που ήταν φοιτητής, να αποκτά... έπαυλη (!) και να μην έχουν ακόμη ανοιχτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί της οικογένειας;» μας ρωτά με... απορία ένας κάτοικος του Βαρνάβα.

Με αφορμή πάντως την αποκάλυψη για τη βίλα της υπαλλήλου του ΙΚΑ Καλλιθέας, στον Βαρνάβα, «οργιάζουν» οι φήμες ότι σε... «αδιαφανείς συναλλαγές», μάλιστα και μέσω... offshore (!) αλλά και σε εκτεταμένες καταπατήσεις (!) δημόσιων εκτάσεων και ρεμάτων, εμπλέκονται κάποιοι επίορκοι υπάλληλοι πολεοδομίας και δασαρχείων, αλλά και γνωστοί εφοριακοί!

Πολυεπίπεδη βίλα στο Λαγονήσι 
«Παλάτια» κρυμμένα από τα αδιάκριτα βλέμματα
Η βίλα στο Λαγονήσι διέθετε και αυτή πισίνα, «προστατευμένη» από τα αδιάκριτα βλέμματα
Η βίλα της Χριστίνας Πατεράκη στο Λαγονήσι, διέθετε και 
αυτή πισίνα, «προστατευμένη» από τα αδιάκριτα βλέμματα
Η πολυτελής βίλα της Χριστίνας Πατεράκη στο Λαγονήσι φαίνεται ότι είναι από... χέρι αρχιτέκτονα. Πολυεπίπεδη κατασκευή, πισίνα που κρύβεται από τα αδιάκριτα βλέμματα, μπάρμπεκιου προστατευμένο από τον καιρό.

Δύσκολα θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως με τον μισθό δημοσίου υπαλλήλου στο ΙΚΑ θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί αυτή η τριώροφη οικοδομή. Ωστόσο, ελάχιστοι στη γειτονιά της στον λόφο Ξελαφτάκη γνώριζαν τι ακριβώς επαγγέλλεται και πώς ζει η γυναίκα. Οπως και οι συναδέλφισσές της, και η ίδια φρόντιζε να κρατάει χαμηλό προφίλ και να μη δίνει αφορμές για σχόλια.

Παρά τα πολυτελή εξοχικά, τα ακριβά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και το ρευστό που διέθεταν, οι υπάλληλοι -κατά κοινή ομολογία- δεν έδιναν δικαιώματα με πολυτέλειες. Στις γειτονιές όπου διέμεναν, τα διαμερίσματά τους ήταν... σεμνά και ταπεινά και στη δουλειά τους φαίνονταν αυτό που λέμε «τύπος και υπογραμμός».

Ολοι φαίνεται να έχουν «πέσει από τα σύννεφα» μετά τις αποκαλύψεις. Οπως μας είπαν ασφαλισμένοι, οι γυναίκες μέσης ηλικίας ήταν κοινωνικές, ευχάριστες και χαμηλών τόνων. «Τίποτα πάνω τους δεν «πρόδιδε» την πολυτέλεια που φαίνεται να απολάμβαναν στη ζωή τους εκτός δουλειάς», μας είπαν χαρακτηριστικά, τονίζοντας το σημείο που τους σόκαρε περισσότερο: το ποσό των 966.000 ευρώ που έκρυβε μία εξ αυτών σε κουτί από πάνες! Μάλιστα ο σύζυγός της προσπάθησε να διαφύγει της σύλληψης με... την κούτα στο χέρι.

Κατά τα άλλα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπαλλήλων φαίνεται σήμερα να υπάρχουν μικροποσά. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι γυναίκες να είχαν καταλάβει ότι γίνεται έλεγχος σε βάρος τους και να τα... εξαφάνισαν. Ισως γι' αυτό, μία εκ των κατηγορουμένων απέστειλε πρόσφατα μήνυμα προς τον κουμπάρο της, στο οποίο έλεγε: «Με έχουν μεταθέσει στο Παγκράτι, δεν είμαι καλά και αν σε πάρει κανείς από την Αστυνομία και σε ρωτήσει, να πεις ότι έχεις λάβει χρήματα από το ΙΚΑ». Το συγκεκριμένο μήνυμα επεδείχθη στους αστυνομικούς από τον αποδέκτη και επιτάχυνε τις αποκαλύψεις.

ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Πώς λειτουργεί το ψηφιακό «εργαλείο» του ΙΚΑ
Ηλεκτρονικό «μάτι» παρακολουθεί τις πιστώσεις που κάνει το ΙΚΑ και ελέγχει το κατά πόσο ασφαλισμένοι εισπράττουν υπέρογκα ποσά χωρίς να τα δικαιούνται. Από τον περασμένο Ιούνιο έχει τεθεί σε λειτουργία στο Tαμείο ένα εξελιγμένο σύστημα πληροφορικής, στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά τα ποσά που πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως σε έναν λογαριασμό έχει κατευθυνθεί ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό χτυπάει «καμπανάκι» στην κεντρική υπηρεσία. Αμέσως οι υπηρεσίες ελέγχουν το αν ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος δικαιούται τα χρήματα αυτά ή έχει υπάρξει κάποια παρατυπία και απαιτείται περαιτέρω έλεγχος.

Σαφές ήταν το μήνυμα του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο οποίος σημείωσε πως «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε λειτουργίες παραβατικών συμπεριφορών» και αναφέρθηκε «στη δημιουργία του ηλεκτρονικού εργαλείου, το οποίο έχει τεθεί σε δοκιμαστική εφαρμογή».

Αναφερόμενος στην υπόθεση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ Ν. Χατζόπουλος χαρακτηριστικά σημειώνει πως «η διοίκηση πρέπει άμεσα να απολύσει τους επίορκους και να δεσμευτούν οι περιουσίες τους γιατί αυτά τα χρήματα είναι των ασφαλισμένων και είναι ιερά».

Η ζημιά για το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ) ενδέχεται να ανέλθει στα 20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, οι υπάλληλοι του ΙΚΑ, με τη συνεργασία ασφαλισμένων, εξέδιδαν με ίδιον όφελος πλαστά πιστοποιητικά για την είσπραξη επιδομάτων σε μη δικαιούχους, νοσηλίων κ.ά., ενέργειες που εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο.

Η δικογραφία για την υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή, από τον οποίον οι κατηγορούμενοι αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για τις απολογίες τους.


Στα 20 εκατ. ευρώ μπορεί να φτάσει η ζημιά


Η συνεχιζόμενη έρευνα επεκτείνεται σε περισσότερα από 500 άτομα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας Νίκος Μάρκου και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, στο αστυνομικό μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων, πρόκειται για ένα πραγματικό όργιο κλοπής σε βάρος του ΙΚΑ, με κέρδη «μαμούθ» για τα μέλη του κυκλώματος.

Όπως δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος, μέχρι στιγμής προκύπτει ότι από τις 244 περιπτώσεις, τα επιδόματα «μαϊμού» που εισέπρατταν οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες τους, ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ, αλλά εξετάζονται και άλλες 260 περιπτώσεις που ενδέχεται να τριπλασιάσουν αυτό το ποσό και να το ανεβάσουν στα 18-20 εκατομμύρια ευρώ από το 2003 που άρχισε η δράση του κυκλώματος.

Ανάμεσα στα 500 άτομα υπάρχουν και ασφαλισμένοι, οι οποίοι δε γνώριζαν ότι χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία τους για να εισπράττουν επιδόματα οι επίορκοι υπάλληλοι όλα αυτά τα χρόνια. Μεταξύ αυτών είναι και γνωστή τραγουδίστρια, η οποία «έπεσε από τα σύννεφα», όταν πληροφορήθηκε ότι εισέπρατταν επιδόματα χρησιμοποιώντας το όνομα της.

Ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, κ. Μαρκου, είπε ότι οι επτά κατηγορούμενοι εισέπρατταν ψεύτικα επιδόματα και οι ίδιοι ή συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα, ενώ «αλίευαν» συνεργάτες πηγαίνοντας οι ίδιοι οι υπάλληλοι του ΙΚΑ σε καταστήματα και επιχειρήσεις, εύρισκαν εργαζόμενους και τους έλεγαν ότι μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν επιδόματα.

Με τη συγκατάθεση τους προχωρούσαν στην υπογραφή επιδομάτων, κρατώντας οι ίδιοι μια παχυλή «μίζα» και δίνοντας ένα μικρό ποσό στους ασφαλισμένους.

Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Διονύσης Πατσούρης, τόνισε ότι η απληστία των πέντε γυναικών υπαλλήλων και των συζύγων δύο εξ αυτών που κατηγορούνται για την υπόθεση, είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ανάμεσα στις περιπτώσεις των ψεύτικων επιδομάτων που εισπράττονταν όλα αυτά τα χρόνια, είναι ενός άγαμου που έπαιρνε επίδομα τοκετού, ή ενός άλλου άγαμου που λάμβανε επίδομα για πέντε παιδιά, ή ενός άλλου που ενώ νοσηλευόταν είχε εκδοθεί στο όνομά του επίδομα λουτροθεραπείας.

Ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε ότι από τον Αύγουστο του 2010 που ανέλαβε τη διοίκηση του ΙΚΑ, έβαλε ως προτεραιότητα την πάταξη της διαφθοράς και την καταλήστευση του δημόσιου χρήματος και τόνισε ότι οι έλεγχοι, πλέον, θα φτάσουν μέχρι τα υψηλότερα κλιμάκια στην ιεραρχία του ασφαλιστικού ιδρύματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επεκταθούν και σε άλλα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, πέραν αυτού της Καλλιθέας, όπου διαπιστώθηκε η μεγάλη απάτη.

Τόσο ο διοικητής του ΙΚΑ, όσο και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, δεν θέλησαν να αποκαλύψουν πώς έφτασαν στην αποκάλυψη της μεγάλης απάτης.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Σπυρόπουλος, στον εντοπισμό των υπαλλήλων που είχαν στήσει το κόλπο στο ΙΚΑ, δεν έφτασαν από τα πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια που είχαν αποκτήσει από την παράνομη δράση τους.

Από εδώ και στο εξής, όμως, θα ελέγχεται σχολαστικά ο τρόπος απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων όλων των υπαλλήλων, σημείωσε.

Ο διοικητής του ΙΚΑ επισήμανε ότι το ίδρυμα διαθέτει εδώ και αρκετό καιρό ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο ελέγχει με απόλυτη ακρίβεια όλες τις οικονομικές πράξεις του ΙΚΑ και μπορεί να αποκαλύψει κάτι που δεν πάει καλά σε οποιοδήποτε κατάστημα.

ΙΚΑ: Οι προσπάθειες για την εξάλειψη της διαφθοράς συνεχίζονται

«Οι προσπάθειες των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την εξάλειψη της διαφθοράς συνεχίζονται με τη βοήθεια του νέου ηλεκτρονικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία με στόχο την "ηλεκτρονική θωράκιση" των ελεγκτικών μηχανισμών του», τονίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ιδρύματος.

Η διοίκηση του ΙΚΑ αναφέρει, επίσης, ότι «δεν περίμενε πως με την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού ηλεκτρονικού ελέγχου θα αντιμετώπιζε μια υπόθεση τέτοιων διαστάσεων» και θεωρεί βέβαιο, «ότι κατά την πορεία των ερευνών, οι οποίες συνεχίζονται, το ποσό της ζημιάς θα αυξηθεί».

Στην απάτη αυτή, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, εμπλέκονται τουλάχιστον 5 υπάλληλοι του υποκαταστήματος, οι οποίες εκμεταλλευόμενες τις θέσεις τους προέβαιναν αναληθώς στην πιστοποίηση ασφαλιστικής ικανότητας και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας πλαστά και ψευδή δικαιολογητικά, εξέδιδαν παράνομες αποφάσεις για χορήγηση παροχών. Τα ποσά των παροχών αυτών με διάφορα τεχνάσματα τα καρπώνονταν εξ ολοκλήρου οι ίδιες, εκδίδοντας τις αποφάσεις παροχών στο όνομά τους ή στο όνομα συγγενικών προσώπων ή στο όνομα άλλων προσώπων- ασφαλισμένων ή μη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σε άλλες περιπτώσεις είχαν συνεργούς άλλα πρόσωπα- ασφαλισμένους ή μη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στους οποίους έδιναν ένα μέρος των παράνομων χρημάτων και τα υπόλοιπα τα καρπώνονταν οι ίδιες. Οι υπάλληλοι, οι οποίες συνελήφθησαν, κατηγορούνται για παράνομη είσπραξη συντάξεων και χορήγηση αναρρωτικών αδειών, έκδοση πλαστών ασφαλίσεων με εικονικές Δηλώσεις και παράνομη χορήγηση παροχών (έξοδα μετακινήσεων νεφροπαθών, δαπάνες λουτροθεραπείας, σκευάσματα διατροφής κλπ).

Τέλος η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επισημαίνει ότι είναι λυπηρό να εντοπίζονται υποθέσεις απάτης στις οποίες εμπλέκονται επίορκοι υπάλληλοι του Ιδρύματος, τα περιστατικά αυτά όμως, δεν πρέπει να αμαυρώνουν και να απαξιώνουν τις προσπάθειες του συνόλου των υπαλλήλων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς προσπαθούν με υπέρβαση των δυνατοτήτων τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την υπόθεση

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, καθώς και τη θέση τους σε διαφορετικά Τμήματα του ιδίου Υποκαταστήματος του ΙΚΑ, που εδρεύει σε περιοχή της Αττικής, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, εγκρίνοντας παράνομα και χορηγώντας διάφορα χρηματικά ποσά, σε άτομα (ασφαλισμένους ή μη του Ιδρύματος).

Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους, κατά περίπτωση, πιστοποιούσαν αναληθώς την ασφαλιστική ικανότητα των «δικαιούχων» και εξέδιδαν παράνομα αποφάσεις για χορήγηση παροχών και επιδομάτων. Στη συνέχεια εισέπρατταν τα ανάλογα ποσά, είτε σε συνεργασία με τους «δικαιούχους», ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α, αποδίδοντάς τους μέρος των παρανόμως χορηγηθέντων ποσών, είτε διένειμαν μεταξύ τους τα ποσά.

Συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν κυρίως παροχές και επιδόματα τοκετών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσηλείας, λουτροθεραπείας και αποκλειστικών νοσηλειών.

Όπως διαπιστώθηκε, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα από το έτος 2003, ενώ πολλές φορές εμφανίζονταν ως «δικαιούχοι» οι ίδιες, αλλά και συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα.

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 244 περιπτώσεις, οι οποίες εξετάζονται περαιτέρω και αφορούν στην έκδοση αποφάσεων για παροχές και επιδόματα, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά έγγραφα.

Εκτιμάται ότι η συνολική οικονομική ζημιά για το ΙΚΑ, θα ξεπεράσει κατά πολύ τα έξι (6) εκατομμύρια ευρώ, που έχουν πιστοποιηθεί, από τη μέχρι τώρα έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Επιθεώρησης του Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από Πιστωτικά Ιδρύματα, Οικονομικές Υπηρεσίες και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των εμπλεκομένων υπαλλήλων, διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων, των τραπεζικών καταθέσεων και των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων, από το έτος 2003 έως και σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των εμπλεκομένων στην Αττική και τη Λακωνία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-Το χρηματικό ποσό των (966.900) ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500, 200, 100 και 50 ευρώ
-4 φύλλα επιταγών συνολικής αξίας 110.000 ευρώ
-45 ατομικά βιβλιάρια διαφόρων ασφαλισμένων του ΙΚΑ
-καρτέλες ενσήμων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
-13 σφραγίδες υποκαταστήματος του ΙΚΑ, διαφόρων Τμημάτων, καθώς και φυσικών προσώπων και επαγγελματιών.

-Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν τέσσερα (4) πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, ιδιοκτησίας τους.

Σ.Σ. Τα περισσότερα από τα παραπάνω που κατασχέθηκαν, βρέθηκε στις υπερπολυτελής βίλς, των, Μπουραζάνη και Πατεράκη.

Σε βάρος των εμπλεκομένων προσώπων έχει σχηματισθεί δικογραφία για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, κατά περίπτωση, τα οποία αφορούν τη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, την απάτη, την απιστία στην Υπηρεσία, την πλαστογραφία, την υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως, την νομοθεσία για τη δήλωση και έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες» και περί καταχραστών του Δημοσίου, αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Επίσης, η υπόθεση διερευνάται και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Τις αστυνομικές έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση και άλλων συνεργών τους, διεξάγει το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επιθεώρησης του Ι.Κ.Α.

TA AYTOKINHTA ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου