Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η σωστή χρήση του τεστ εγκυμοσύνης

Η σωστή χρήση του τεστ εγκυμοσύνηςΟι απαντήσεις στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα

Έχεις καθυστέρηση, πιθανόν κάποιες ζαλάδες ή νιώθεις το στήθος σου πρησμένο; Ίσως ένα τεστ εγκυμοσύνης σου δώσει την απάντηση, αρκεί να ακολουθήσεις πολύ προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.

Όλα τα τα τεστ που πιστοποιούν την εγκυμοσύνη στα αρχικά της στάδια λειτουργούν...
ανιχνεύοντας μία συγκεκριμένη ορμόνη στα ούρα ή το αίμα, η οποία υφίσταται μόνο όταν η γυναίκα είναι έγκυος. Η ορμόνη ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) ή ορμόνη εγκυμοσύνης και δημιουργείται όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα. Αυτό συνήθως συμβαίνει περίπου 6 ημέρες μετά την ένωση ωαρίου και σπέρματος.
Υπάρχουν δύο είδη τεστ εγκυμοσύνης: Το ένα ελέγχει για την ορμόνη εγκυμοσύνης στο αίμα και πρέπει να κάνεις εξέταση αίματος, ενώ το άλλο ανιχνεύει την ορμόνη στα ούρα και γίνεται είτε με τα τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο είτε με μια εξέταση ούρων στο ιατρείο.

Πλέον, οι περισσότερες γυναίκες κάνουν πρώτα ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι, καθώς είναι οικονομικά, γρήγορα, εύκολα στη χρήση και ακριβή, αν χρησιμοποιηθούν σωστά.

«Πότε μπορώ να κάνω τεστ εγκυμοσύνης;»

Στα περισσότερα τεστ, πλέον, αναγράφεται ότι έχουν ακρίβεια σε ποσοστό 99% από την πρώτη μέρα καθυστέρησης. Οι ειδικοί συστήνουν να περιμένεις μία εβδομάδα από την πρώτη μέρα καθυστέρησης και μετά να προχωρήσεις σε τεστ, καθώς μετά το διάστημα αυτό η απάντηση είναι ακριβέστερη.

«Είναι προτιμότερο να το κάνω το πρωί ή το βράδυ;»

Η ώρα που θα αποφασίσεις να κάνεις το τεστ αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης. Γενικά, πάντως, τα πρωινά ούρα έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση της hCG σε περίπτωση εγκυμοσύνης, οπότε συνήθως συστήνεται να κάνεις το τεστ το πρωί.

«Το τεστ βγήκε αρνητικό, αλλά έχω καθυστέρηση. Τι να κάνω;»

Εάν το τεστ βγει αρνητικό και η καθυστέρηση συνεχίζεται, έπειτα από 2-3 ημέρες μπορείς να κάνεις τεστ επιβεβαίωσης. Εξάλλου, όλα τα τεστ το συστήνουν στις οδηγίες τους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

«Παίρνω φάρμακα. Μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα του τεστ;»

«Γενικά, η χρήση φαρμάκων ή αλκοόλ δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα του τεστ» τονίζει ο Θωμάς Γκίκας, μαιευτήρας γυναικολόγος.

«Εάν βρίσκεσαι, όμως, σε θεραπεία με ορμόνες ή παίρνεις φάρμακα που έχουν σχέση με την αύξηση της γονιμότητας, υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεαστεί το αποτέλεσμα του τεστ και να μην είναι ακριβές».

«Δεν έχω σταθερό κύκλο. Πώς μπορώ να ξέρω ποια μέρα πρέπει να κάνω το τεστ;»

Εάν έχεις ασταθή κύκλο και δεν ξέρεις ποια μέρα πρέπει να το κάνεις, ξεκίνα από το μεγαλύτερο σε διάρκεια κύκλο σου και υπολόγισε με βάση αυτόν τις ημέρες.

Πώς θα χρησιμοποιήσεις τα τεστ εγκυμοσύνης σωστά;

Μοιάζουν με στικ, που στη μία τους πλευρά έχουν μία απορροφητική μύτη που πρέπει να βραχεί με τα ούρα, ενώ στην άλλη βρίσκονται τα παραθυράκια όπου θα φανούν οι ενδείξεις εγκυμοσύνης.

Όταν περάσει ο χρόνος αναμονής, κοίταξε την πλευρά με τα παραθυράκια ενδείξεων. Εάν εμφανιστεί μία γραμμή (-) ή ένα συν (+), ανάλογα με το τεστ, είναι ένδειξη εγκυμοσύνης.

Δεν έχει σημασία αν είναι απαλή ή έντονη, καθώς οποιαδήποτε γραμμή σημαίνει ότι το τεστ βγήκε θετικό.

Πηγή: shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου