Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ομιλία της Δρος Μ. Αναστασοπούλου-Κριμιζή για τη γυναίκα

Μαζικό κοινωνικό ενδιαφέρον είχε ο ομιλία της Δρος Μ. Αναστασοπούλου-Κριμιζή για τη γυναίκα, που διοργανώθηκε από το Σύλλογο ‘’Φίλοι του Χιώτικου χωριού’’ στην Αθήνα στις  7 Μαρτίου.

Όλες οι κυρίες που προσήλθαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την εμπεριστατωμένη ιστορική αναδρομή, τους ιστορικούς σταθμούς, τους αγώνες των γυναικών και τις ιστορικές εκείνες γυναικείες προσωπικότητες  που συνέβαλαν στο να αποκτήσει η γυναίκα τα δικαιώματα.

Το θέμα είναι ευρύτατο και δεν είναι δυνατόν να...
καλυφθεί μέσα στα χρονικά όρια μιας δίωρης διάλεξης. Έχουμε όμως την ευκαιρία να τοποθετηθούμε έξω από αυτήν. Εμείς,  άνδρες σχεδόν μόνοι μέσα σε ένα επικίνδυνο πολυπληθές γυναικείο ακροατήριο τολμήσαμε  μια διαφορετική τοποθέτηση επί του θέματος.

Συγκεκριμένα  αναφερθήκαμε σε μια αρνητική πλευρά  που σχετίζεται με την μέσω των ίσων ευκαιριών ολοκλήρωση της γυναικείας προσωπικότητας.

Η ολοκλήρωση αυτή προϋποθέτει και το δικαίωμα της γυναίκας να έχει γνώμη και για τα πεπραγμένα της οικογένειας. Εδώ δημιουργείται μέγα προσωπικό και κοινωνικό πρόβλημα.

Οι άνθρωποι δημιουργούν ιδεολογικά πιστεύω ιερά και απαραβίαστα που δεν δικαιώνονται μέσα σε μία σχέση δυαδική που δεν υπάρχει ο θεσμός της πλειοψηφίας για να ληφθεί η απόφαση.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν τα δύο μέλη της δυαδικής σχέσης εγείρουν το καθένα το δικό του βέτο αφού μόνο με ένα και μοναδικό βέτο μπορεί να ληφθεί η απόφαση; Τότε λύεται ο γάμος και το ιερό δικαίωμα της γυναίκας (ή του άνδρα), προξενεί πολύ πόνο δάκρυ σε πολλούς εμπλεκόμενους. Ένα πλήθος από διαζύγια υπάρχουν στη χώρα και στο νησί μας με θύματα κυρίως τα παιδιά.

Σημειώνουμε επίσης ότι είναι ΑΔΙΚΟ να κατοχυρώνεται το δικαίωμα αυτό με αβάστακτο κόστος για το σύζυγο τα παιδιά  και τους γονείς της.

Αρωγός στο αδιέξοδο του ζευγαριού σε άλλες χώρες είναι το οργανωμένο οικογενειακό δίκαιο που υπεισέρχεται και βοηθά. Εκεί η εργασία για τη γυναίκα δεν είναι βιοτική ανάγκη αλλά ελεύθερη περιστασιακή επιλογή.  Η πολύπλευρη κρατική αρωγή, η επάρκεια του ανδρικού εισοδήματος και η εγγυημένη γυναικεία σύνταξη επιτρέπουν στη γυναίκα ελεύθερα να  επιλέξει να εργάζεται ή όχι περιστασιακά, με το βάρος της προσπάθειας επικεντρωμένο πάντα μέσα στην οικογένεια.

Σύμφωνα με τη φύση μέσα στην οικογένεια ολοκληρώνεται (όχι πάντα) η γυναικεία  προσωπικότητα.  Μέχρι πρότινος επιχειρηματικοί παράγοντες στη χώρα μας άρμεγαν μόνο τον ένα μαστό του προβάτου που λέγεται λαός ενώ τώρα  σκέφτηκαν να αρμέγουν και τους δύο.

Ως ακροατές οφείλουμε να συγχαρούμε την ομιλήτρια Μ. Αναστασοπούλου και τη διοργανώτρια Μ. Βαρώνη για το κοινωνικό έργο τους.


Το θέμα το έγγραψε  και μας το έστειλε ο συγγραφέας Στέλιος Δ. Καραβόλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου