Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Κωστής Μουσουρούλης: Η Κυβέρνηση νομοθετεί με επιπολαιότητα και χωρίς μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό


Αυτό τόνισε ο βουλευτής Χίου κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου «Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού-Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ - Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές»

«Για την παραγωγή ΑΠΕ απαιτούνται ορθή χωροταξία και ορθή αναλογία. Αναλογία μεταξύ των τεχνολογιών, δηλαδή κατάλληλο μίγμα. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν είναι μόνο πολιτικές, είναι οικονομικές και τεχνικές. Και αυτές πρέπει να δίνονται μόνο μέσα από ένα μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που σήμερα, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Αυτές οι τεχνικές απαντήσεις θα πρέπει να δίνονται και στο πρόγραμμα ‘ΗΛΙΟΣ’» τόνισε, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού - Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ - Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές», ο βουλευτής Χίου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης.

Όπως σχολίασε, η Κυβέρνηση νομοθετεί με...
επιπολαιότητα και χωρίς μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, γεγονός που έχει οικονομικές και τεχνικές συνέπειες που σύντομα θα γίνουν και πολιτικές, υποστηρίζοντας πως «με την έλλειψη του ενεργειακού σχεδιασμού, αλλά και την αδυναμία μας να διαμορφώσουμε ένα κατάλληλο μίγμα ΑΠΕ και να προχωρήσουμε σε επενδύσεις στα συμβατικά καύσιμα, η Ελλάδα, δυστυχώς, έχει γίνει έρμαιο αν όχι όμηρος, εξωτερικών παραγόντων. Πρόκειται για ασυγχώρητα λάθη που θα τα βρούμε σύντομα μπροστά μας».
Υπογράμμισε πως αν δεν δοθούν απαντήσεις σε συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα μέσα από το πρόγραμμα ‘ΗΛΙΟΣ’, τότε αυτό θα καταρρεύσει, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις: «Δεν συνέβη το ίδιο με την επένδυση των Αράβων στον Αστακό με το LPG; Δεν υπήρχε τεχνική ωριμότητα και κατέληξε σε πολιτικό φιάσκο. Πόσα παραδείγματα τέτοια έχουμε;».

Ο βουλευτής Χίου υπογράμμισε πως για να επιτευχθεί ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια, απαιτούνται επενδύσεις, αλλά κάτι τέτοιο παραμένει αμφίβολο: «Επενδύσεις, όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στα δίκτυα και αυτό αφορά βεβαίως και το επικό έργο ‘ΗΛΙΟΣ’. Επικό ακόμα και στην εκδοχή των 2 GW».

Αναφερόμενος στην τροπολογία για το λιγνιτικό πόρο, ο Κωστής Μουσουρούλης αν και συμφώνησε με την αύξηση του πόρου που αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες, εξέφρασε επιφυλάξεις για τα όσα προβλέπονται για τα λιγνιτορυχεία, εκτιμώντας πως απουσιάζει και στο σημείο αυτό η μελλοντική προοπτική. Για το λόγο αυτό, κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για την υλοποίηση γενικού σχεδίου (Master Plan), για την αποκατάσταση και αξιοποίηση των χώρων εξόρυξης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα 30 ετών, την οποία είχε διαμορφώσει παλαιότερα σε συνεργασία με αρμόδιους παράγοντες.

1 σχόλιο:

  1. Βλαμένος που απευθύνετε σε ηλίθιους...
    Αντιπολίτευση σε κυβέρνηση πού στηρίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή