Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Αλλάζει ο νόμος για το “πόθεν έσχες”

Θα γίνει αναδρομικός έλεγχος του πόθεν έσχες όλων των πολιτικών προσώπων που είχαν αξίωμα από το 1974 μέχρι σήμερα καθώς και την ανάρτηση τους στο διαδίκτυο.

Στην υιοθέτηση της πρότασης νόμου του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και άλλων 74 βουλευτών για τροποποίηση του νόμου περί «πόθεν», προχώρησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι θετική σε κάθε...
πρωτοβουλία που οδηγεί στη διαφάνεια του δημόσιου βίου.

    Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συμφώνησαν να διαμορφώσουν από κοινού προτάσεις, σε ό,τι αφορά τον αναδρομικό επανέλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών προσώπων που ανέλαβαν αξίωμα από το 1974 έως το 2010, την ανάρτηση των δηλώσεων περιουσιακής τους κατάστασης στο διαδίκτυο και την πρόβλεψη να κατάσχεται υπέρ του δημοσίου οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει παραληφθεί στη δήλωση του πόθεν έσχες αν μέσα σε τρεις μήνες δεν έχει αποδειχθεί ότι νομίμως έχει αποκτηθεί.

    «Για πρώτη φορά βρισκόμαστε μπροστά στην υιοθέτηση πρότασης νόμου που φαίνεται ότι επί της αρχής έχει καθολική αποδοχή και η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις όλων των κομμάτων», τόνισε ο κ. Ρέππας, κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου των 75 βουλευτών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    Η νέα διαμορφωμένη πρόταση, που θα έχει ενσωματωμένες και τις θέσεις των άλλων κομμάτων θα συζητηθεί σε δεύτερη ανάγνωση την ερχόμενη Τετάρτη.

    Όλα τα κόμματα, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, τάχθηκαν υπέρ της αρχής της πρότασης, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», διευκρινίζοντας πάντως ότι θα στηρίξει και θα υπερψηφίσει ορισμένες διατάξεις που ενισχύουν τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, υπεραμύνθηκε της πρότασης νόμου, δίνοντας έμφαση στο «έσχες» των δηλώσεων. «Κρίνουμε ότι είναι πλέον ανάγκη, σε ό,τι αφορά το κοινοβούλιο και το ρόλο του, να σταματήσει ο διασυρμός του και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν καίρια και αποφασιστικά φαινόμενα που δυστυχώς η πραγματικότητα απέδειξε ότι η συνέχιση τους, υπονομεύει τη κοινωνική συνοχή», επεσήμανε.

    «Μπορεί αυτά τα φαινόμενα να βαραίνουν ορισμένα πρόσωπα, δεν αφορούν όμως το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Δυστυχώς όμως, αυτή η αντίληψη όχι απλώς πλανάτε αλλά κινδυνεύει και στο εξωτερικό να επικρατήσει η άποψη ότι είμαστε λαός που τείνει στον εκφυλισμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε:

    «Η αδυναμία του ισχύοντος νόμου δεν είναι στο «πόθεν», γιατί κανένας «λωποδύτης», δεν θα καταγράψει στη δήλωση του περιουσιακό στοιχείο που δεν δικαιολογείται. Το πρόβλημα είναι στο «έσχες», γιατί δεν θα γράψει ότι αγόρασε ακίνητο επειδή χρηματίστηκε».

    Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας επανέφερε την πρόταση της ΝΔ, η οποία κατατέθηκε τον Μάιο του 2011 και προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση ειδικής επιτροπή για τον επανέλεγχο όλων των πολιτικών προσώπων από το 1974 έως το 2010. «Αν πραγματικά θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα να αλλάζουν στον τομέα του παράνομου πλουτισμού, πρέπει να γίνουμε ριζικά κακοί απέναντι, ακόμα και στους φίλους μας. Τη ριζική κακία δεν την βλέπω σε αυτή την πρόταση», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας και συμπλήρωσε:

    «Όλοι γνωρίζουμε ότι στο πολιτικό προσωπικό μετά τη διδακτορία, υπάρχει μια μειοψηφία ανθρώπων που έχουν πλουτίσει κατά τρόπο προκλητικό, χωρίς να είχαν ποτέ τη δυνατότητα να τα αποκτήσουμε χρησιμοποιώντας τον ιδρώτα του προσώπου τους. Αυτοί όμως που αποκόμισαν τεράστια ωφελήματα από τον πολιτικό τους βίο έχουν φροντίσει μέσα από το ένδυμα μιας υπεράκτιας εταιρίας να τα διασφαλίσουν πολύ καλά. Έχουν ενταθεί οι ψίθυροι και γίνονται πιο φωναχτοί για βουλευτές που διατηρούν πλουτισμό με τρόπο επιλήψιμο».

    «Εμείς προτείνουμε κατάργηση όλων των απορρήτων. Όλα στη δημόσια θέα. Ψηφίζουμε παρόν γιατί δεν είμαστε γενικά αντίθετοι αλλά δεν το θεωρούμε και αρκετό. Θα υπερψηφίσουμε όμως και θα στηρίξουμε ορισμένες διατάξεις», επεσήμανε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης έκανε λόγο για πρόταση νόμου που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Ζούμε σε μια εποχή απίστευτου λαϊκισμού όπου από συγκεκριμένα κέντρα μπαίνουν στο στόχαστρο οι βουλευτές γιατί είναι ο εύκολος στόχος», πρόσθεσε.

    «Είναι θετική η πρόταση, την υποστηρίζουμε επί της αρχής της, αλλά αμφιβάλουμε αν θα αποκαταστήσει η πολιτική τη χαμένη της τιμή», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος. Παράλληλα εμφανίστηκε θετικός στην δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες», καθώς, όπως είπε, «δεν είναι μόνο το νόμιμο στη πολιτική, αλλά και το ηθικό».

    Στο «νόμιμο και ηθικό» αναφέρθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Γρηγόρης Αποστολάκος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση της Βουλής και να δημοσιοποιηθούν όλοι εκείνοι, πρώην και νυν, που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό. Δεν ξέρω αν είναι νόμιμο, ξέρω όμως ότι υπάρχει και το ηθικό. Να ξεχωρίσουμε η ήρα από το στάρι».

    «Δεν είμαστε όλοι λαμόγια. Αυτή η πρωτοβουλία της πρότασης νόμου πρέπει να γίνει σημαία μας», επεσήμανε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη.

   «Αν σήμερα υφίσταται αυτή τη βία ο πολιτικός κόσμος και δεχτήκαμε να βρεθούμε στη θέση του ενόχου, είναι γιατί εκχωρήσαμε ζωτικό χώρο εξουσίας σε δυνάμεις και κέντρα προσπαθούν να επισκιάσουν συλλήβδην το πολιτικό κόσμο», υπογράμμισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε: «Είναι ανάγκη να κάνουμε τέτοιες προτάσεις, ώστε να γίνουμε αποτελεσματικοί και όχι συνθηματικοί».

    «Ο,τιδήποτε προταθεί για ενδυνάμωση του πολιτικού συστήματος, ώστε να μην είναι χειραγωγήσιμο, θα το υιοθετήσουμε. Η σύμπτωση απόψεων που υπάρχει, δείχνει μια πραγματική βούληση να βελτιώσουμε τα πράγματα. Η κυβέρνηση είναι θετική και πρέπει να περάσουμε πλέον στην εφαρμογή και να μην ξεχνάμε το λόγο που μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός», κατέληξε ο κ Ρέππας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου