Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ατελείωτο αλαλούμ με το Ε9

Ατελείωτο αλαλούμ με το Ε9Χαμένες στη γραφειοκρατία οι υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών

Μετά από τρεις αλλεπάλληλες παρατάσεις, έχουμε φτάσει στην 31η Μαρτίου ως καταληκτική (;) ημερομηνία για την υποβολή του Ε9 για όσους είχαν τις οποιεσδήποτε αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2010.

Πέραν, όμως, αυτού, ζητείται από τους...
ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν στη διόρθωση των στοιχείων τους για όσες χρονιές δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό για το φόρο, που πρέπει να πληρώσουν.
Έτσι, «για όσους υπόχρεους δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, δίνεται η δυνατότητα μέσω της εφαρμογής να δουν την περιουσιακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί από την επεξεργασία των δηλώσεων Ε9 και εφόσον αυτή δεν ανταποκρίνεται στην περιουσιακή τους κατάσταση της 1ης Ιανουαρίου 2009 να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες διορθώσεις. Στη συνέχεια, οι υπόχρεοι πραγματοποιούν διορθώσεις και για τα επόμενα έτη, ώστε η εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης να ανταποκρίνεται στην 1η Ιανουαρίου έκαστου έτους φορολογίας.

Περαιτέρω, ο υπόχρεος δύναται να υποβάλει ηλεκτρονικά δήλωση Ε9 έτους 2011 ακόμη και αν έχει ήδη υποβάλει χειρόγραφη δήλωση στη Δ.Ο.Υ. Στην περίπτωση αυτή, η χειρόγραφη δήλωση θα αγνοηθεί και ως αρχική υποβληθείσα δήλωση Ε9 έτους 2011 θα θεωρηθεί η ηλεκτρονικά υποβληθείσα».

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι, όπως υποστηρίζει ο φοροτεχνικός, Κωνσταντίνος Γραβιάς, «το υπουργείο Οικονομικών, για να καλύψει τις δικές του αδυναμίες, μετακυλύει το βάρος του ελέγχου και των διορθώσεων για μια ακόμη φορά στους φορολογούμενους.

Όλοι λοιπόν οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να μπουν στη χρονοβόρα διαδικασία ελέγχου της περιουσιακής τους κατάστασης έτσι ώστε μετά το πέρας του ελέγχου, η ηλεκτρονική εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. να παρουσιάζει την πραγματική κατάσταση των ακινήτων τους. Βέβαια, το υπουργείο δεν ανέφερε ρητώς στην παραπάνω απόφαση ότι πρέπει υποχρεωτικά όλοι οι φορολογούμενοι να κάνουν τις σχετικές ενέργειες, γεγονός που έχει δημιουργήσει τεράστια σύγχυση στην πλειονότητα των πολιτών.

Στους περισσότερους φορολογούμενους η περιουσιακή κατάσταση που εμφανίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ., απέχει παρασάγγας από την πραγματική τους, όπως δηλαδή αυτή έχει διαμορφωθεί από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9.

Οι πολίτες καλούνται λοιπόν να προσέλθουν στα γραφεία των λογιστών φοροτεχνικών, ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του περιουσιολογίου, έως την 30Η Μαρτίου 2012 και να επαληθεύσουν την περιουσιακή του κατάσταση, χωρίς φυσικά το Υπ.Οικ. να έχει προβεί σε κάποια σχετική ανακοίνωση, και επίσης χωρίς να έχει ενημερώσει τους Έλληνες φορολογούμενους, ότι πολλά από τα ακίνητα των Ε9 που έχουν υποβληθεί τα προηγούμενα χρόνια είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω Δ.Ο.Υ δεν έχουν μεταφερθεί σωστά ή ακόμα και καθόλου στο νέο περιουσιολόγιο.

Το δύσκολο έργο της ενημέρωσης των πολιτών περί της υποχρεωτικότητας ελέγχου της περιουσιακής τους κατάστασης, έχει πέσει κατά κύριο λόγο σε όσους συντάσσουν κάθε χρόνο τις δηλώσεις ακινήτων Ε9 (λογιστές-φοροτεχνικοί, δικηγόροι, κ.λπ.), οι οποίοι καλούνται για πολλοστή φορά να διορθώσουν τις αδυναμίες του υπουργείου.

Να τονίσουμε εδώ ότι όσοι φορολογούμενοι δεν συμφωνούν με την περιουσιακή τους κατάσταση όπως αυτή εμφανίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή (για το έτος 2009), θα πρέπει να προσθέσουν, να διαγράψουν ή να μεταβάλλουν τα ακίνητά τους έτσι ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ουσιαστικά, υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλαδή εκ νέου το Ε9, γεγονός που δεν προκύπτει από καμία διάταξη νόμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου