Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

29 Απριλίου ή στις 6 Μαΐου οι εθνικές εκλογές

Η 6η Απριλίου ορίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργικό ως η τελευταία ημέρα της κυβέρνησης Παπαδήμου. Αυτό σημαίνει πως οι εκλογές θα προκηρυχθούν είτε στις 29 Απριλίου είτε στις 6 Μαΐου.

Πυκνό νομοθετικό πρόγραμμα για την ψήφιση όλων των εκκρεμοτήτων για τη νέα δανειακή σύμβαση, με...
καταληκτικό ορίζοντα τις αρχές Απριλίου, καθόρισε το υπουργικό Συμβούλιο στην σημερινή του συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος θα εξαρτηθεί η οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών, που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να προσδιοριστεί στο τέλος Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ανέφερε ότι από τον Νοέμβριο που ανέλαβε η κυβέρνηση, ψηφίστηκαν 23 νομοσχέδια, εγκρίθηκαν δυο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και υπεγράφησαν πέντε διεθνείς συμβάσεις. Αυτή την περίοδο, συζητούνται δύο νομοσχέδια στη Βουλή, τρία σε Επιτροπές και τρία ήδη βρίσκονται στο στάδιο της κατάθεσης στη Βουλή. Απομένουν ακόμη 9 νομοσχέδια που θα πρέπει να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο για να ολοκληρώσει το έργο του.

Στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, πρόκειται να συζητηθούν ένα ή δυο πολυνομοσχέδια που θα περιλαμβάνουν ζητήματα των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης, Υποδομών και Επικρατείας.

Το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στην νέα δανειακή σύμβαση. Οι τελικές υπογραφές από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο θα τεθούν αύριο και θα σταλούν στις Βρυξέλλες για τις αντίστοιχες υπογραφές από την πλευρά των εταίρων.

Σύμφωνα με την απόφαση για το νέο δάνειο το συνολικό ποσό χρηματοδότησης θα ανέλθει στα 164,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

Εξ αυτών έχουν ήδη υπογραφεί τα 30 δισ. για το PSI, τα 5,5 δις για τους δεδουλευμένους τόκους, 109,1 δισ. που θα καταβάλουν οι Ευρωπαίοι μέσω του ΕFSF, καθώς και 28,2 δισ. του ΔΝΤ από τα οποία όμως θα καταβληθούν αρχικώς τα 20 δισ. και τα 8,2 μετά το 2015.

Ο Λουκάς Παπαδήμος επεσήμανε ότι η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, ήταν αποτέλεσμα της θετικής ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανεική σύμβαση και το PSI. O πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι με βάση τα νέα στοιχεία από την συμμετοχή στο PSI και εφόσον τηρηθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα το δημόσιο χρέος προβλέπεται να πέσει κάτω από 117% του ΑΕΠ έως το 2020.

Στη συνεδρίαση ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι την τελευταία διετία χάθηκαν από τη ρευστότητα της χώρας 70 δισ. ευρώ και μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αν δεν υπάρξουν συνθήκες ανάπτυξης δεν θα σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε επίσης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να μεταθέσει τις κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος για μετά τις εκλογές, το πιθανότερο τον Ιούλιο.

Επίσης το υπουργικό Συμβούλιο με άλλη Νομοθετική του Πράξη ενέκρινε τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας τον περασμένο Φεβρουάριο. Πρόκειται για 140 επιχειρήσεις και καταστήματα των οποίων οι αποζημιώσεις ήδη καταβάλλονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου