Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - Τσουχτερό κρύο και άνεμοι 9 μποφόρ

- Πέφτει χιόνι ακόμη και στα βόρεια προάστια
- Σαρώνουν οι βοριάδες - Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο
- Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες
- Αναλυτική πρόγνωση του καιρού μέχρι το Σαββατοκύριακο
- Οδηγίες απο τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας


Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού απο το βράδυ εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με κύρια χαρακτηριστικά:

1.Την περαιτέρω πτώση της...
θερμοκρασίας και τον παγετό κυρίως στα Ηπειρωτικά, ο οποίος στα Βόρεια θα είναι τοπικά ολικός.

2. Τους θυελλώδεις ανέμους στα Ανατολικά πελάγη που θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ με εξασθένηση το πρωϊ της Τετάρτης.

3. Τις χιονοπτώσεις στις Ανατολικές όχι μόνο Ηπειρωτικές, αλλά και Νησιωτικές περιοχές, οι οποίες κατά κανόνα θα είναι ασθενείς, εκτός από τη Βόρεια Ευβοία, την Κεντρική Στερεά και τη Μαγνησία όπου πρόσκαιρα θα είναι εντονότερες.

4. Από το απόγευμα της Τετάρτης έντονες χιονοπτώσεις προβλέπονται στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίες σταδιακά και μέχρι τις πρωϊνές ώρες της Πέμπτης θα επηρέασουν και τις υπόλοιπες κυρίως Κεντρικές και Βόρειες Ηπειρωτικές περιοχές.

5. Ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής ασθενείς γενικά χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά περιόδους κυρίως στις Βόρειες και Ανατολικές περιοχές.

Απαγορευτικό απόπλου - Μέχρι 9 μποφόρ οι άνεμοι

Κανένα δρομολόγιο δεν πραγματοποιείται από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ είναι κλειστά τα πορθμεία Πρίνου - Καβάλας και Νέων Στύρων - Αγίας Μαρίνας

Tα δρομολόγια των πλοίων δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι το πρωί της Τρίτης οπότε και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στη λ. Πάρνηθος απο το Καζίνο μέρχι την Αεροπορική Βάση. Κλειστός είναι από τις 21:00 το βράδυ ο δρόμος της Παλαιάς Πεντέλης προς τον Άγιο Πέτρο.

Την Τρίτη τα σχολεία στους δήμους Γρεβενών, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης θα ανοίξουν αργότερα. Με απόφαση των δημάρχων τα μαθήματα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Γρεβενών θα ξεκινήσουν στις 9.15πμ, ενώ σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, στις 10πμ.

Αναλυτικά ο καιρός της Τρίτης


Για σήμερα Τρίτη 31/1, στη Χίο περιμένουμε αίθριο καιρό με σποραδικές νεφώσεις, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 2 βαθμούς κελσίου και θυελλώδεις βόρειους ανέμους έντασης 8 μποφόρ.
Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες προβλέπεται μεταβολή του καιρού, με συννεφιασμένο ουρανό, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 1 βαθμούς κελσίου και διατήρηση των ανέμων από βορειοανατολική διεύθυνση και ένταση μέχρι 8 μποφόρ.

Σε νησιά ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις στα βόρεια αυξημένες όπου πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Δωδεκάνησα από 05 έως 10 και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου από μείον 1 (-01) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Σε Κυκλάδες και Κρήτη θα υπάρχουν νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα νότια πεδινά και ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 02 έως 8 βαθμούς Κελσίου.


Στην Αττική θα σημειωθούν ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως στα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 1 (-01) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά του νομού από μείον 4 (-04) έως 01 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το πρωί με πιθανότητα στα δυτικά του νομού για ασθενή χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 5 (-05) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Σε Μακεδονία και Θράκη αναμένονται ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 6 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί τοπικά ολικός παγετός με την ελάχιστη να φτάνει τοπικά στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη τους μείον 12 (-12) βαθμούς Κελσίου.

Σε νησιά Ιονίου, Ήπειρο, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ στα θαλάσσια τοπικά 7 και στα νότια 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 1 (-01) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά από μείον 4 (-04) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς κατά κανόνα χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, εκτός από τη βόρεια Εύβοια, την κεντρική Στερεά και τη Μαγνησία όπου πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 5 (-05) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Με τα μέχρι τώρα μετεωρολογικά στοιχεία φαίνεται πως η κακοκαιρία θα συνεχιστεί εως και το επόμενο Σαββατοκύριακο δηλαδή εως τις 5 Φεβρουαρίου.

Τετάρτη 01-02-2012

Καιρός: στην δυτική- κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες και τα νησιά του βορείου Αιγαίου νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη νεφώσεις με χιονόνερο, στα πεδινά ασθενείς χιονοπτώσεις, στα ορεινά χιόνι και βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που γρήγορα στα δυτικά θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις που κατά τόπους θα είναι έντονες και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν.

Άνεμοι: στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία στο Ιόνιο 7 με 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση στα νότια.

Θερμοκρασία: σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί, που τοπικά στα ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός .

Πέμπτη 02-02-2012

Καιρός: στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο νεφώσεις με χιονοπτώσεις που αρχικά κατά τόπους θα είναι έντονες, βαθμιαία όμως θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και τα ορεινά ενώ στις πεδινές περιοχές θα εκδηλώνονται βροχές και στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες και στα ορεινά της Κρήτης πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα πιθανώς κατά τόπους να είναι έντονα το απόγευμα όμως θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Στα ανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στο βόρειο Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί .

Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Παγετός κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Παρασκευή 03-02-2012

Καιρός: στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο νεφώσεις και από το απόγευμα βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και το βράδυ πιθανώς καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της βορειοδυτικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο και καταιγίδες που πιθανώς στα δυτικά και από το απόγευμα στα νότια να είναι ισχυρές.

Άνεμοι: στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη 7 τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε μικρή περαιτέρω άνοδο. Παγετός κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Σάββατο 04-02-2012 και Κυριακή 05-02-2012

Καιρός: στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πρόσκαιρα κατά τόπους στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας και σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 που βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά.


Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

1. Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)

2. Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συµπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων

3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια

4. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση

5. Να εξοπλίζονται με τα απαραίτητα σχετικά τεχνικά εργαλεία για τα οχήματά τους και να προβλέπεται ένας ελάχιστος εξοπλισμός

6. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

7. Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης

8. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών

9. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος

10. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου