Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Σαρωτικό άνοιγμα στα κλειστά επαγγέλματα

Σαρωτικό άνοιγμα στα κλειστά 
επαγγέλματαΑποφασισμένο το Μέγαρο Μαξίμου

Στις λίγες μέρες, που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υπερβεί τα εμπόδια που έχουν καθηλώσει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στο...
σαρωτικό άνοιγμά τους. Θεωρείται ζήτημα προτεραιότητας για τους επικεφαλής της τρόικας, που στις 12 Δεκεμβρίου επιστρέφουν για ελέγχους

Την απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου για άμεσο και αποτελεσματικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καλούνται να υλοποιήσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους. Το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο είναι συγκεκριμένα, αφού μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να έχουν ξεπεραστεί τα εμπόδια και οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και να έχει γίνει πράξη το προτεινόμενο σχέδιο.

Άλλωστε οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέφουν, εκτός απροόπτου στην Αθήνα στις 12 Δεκέμβρη, προκειμένου να συνεχίσουν τον έλεγχο της κυβερνητικής πορείας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Μέχρι τότε -είναι κοινό μυστικό- οι εταίροι παρακολουθούν στενά κάθε βήμα της κυβέρνησης, ενώ έχουν ήδη εντοπίσει τους τομείς όπου μπλοκάρει το κυβερνητικό έργο με βάση τις δεσμεύσεις.

Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των δανειστών που επανέρχονται για ένα νέο δεύτερο γύρο συζητήσεων, που αναμένεται οριστικός, αποτελεσματικός και επώδυνος. Τα περιθώρια των διαρκών διαβουλεύσεων έχουν άλλωστε μηδενιστεί και αυτό, όπως είναι αυτονόητο, θα επηρεάσει σημαντικά τη «ρουτίνα» και το οικονομικό στάτους των επαγγελματιών σε συγκεκριμένους χώρους.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να κάνει το καθοριστικό βήμα για το σαρωτικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ και οι περισσότεροι υπουργοί τάσσονται υπέρ της ανάγκης να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ασχολήθηκε επί μήνες με το εν λόγω θέμα, αλλά οι υπουργοί χάθηκαν στις κρίσιμες λεπτομέρειες και στο τέλος τα όποια βήματα αποδείχθηκαν μετέωρα.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών, Β. Βενιζέλος, έχει την εποπτεία των κινήσεων. Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί, φαρμακοποιοί και γιατροί αποτελούν τις εργασιακές ομάδες για τις οποίες η τρόικα ζητεί... νέα πορεία.

Το δικηγορικό επάγγελμα οδεύει προς πλήρη απελευθέρωση, καθώς θεσμοθετείται η δημιουργία εταιρειών με υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα (οι αντιδράσεις τους προηγούμενους μήνες το είχαν αποκλείσει), ενώ οι συμβολαιογράφοι εκτιμάται ότι θα έχουν νέες μειώσεις στις αμοιβές τους (ίσως και έως 30%).

Η κατάργηση της ελάχιστης νόμιμης αμοιβής είναι προ των πυλών για τους μηχανικούς, όπως και η περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους για τους φαρμακοποιούς, ενώ για τους γιατρούς η νέα φάση απελευθέρωσης προβλέπει αλλαγή του συστήματος απόκτησης ιατρικής ειδικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου