Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα και όχι το αντίθετο

Η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα και όχι το αντίθετοΖάκ Ντελπλά, οικονομολόγος εγνωσμένου διεθνούς κύρους και ταυτόχρονα οικονομικός σύμβουλος της τράπεζας ΒΝΡ Paribas, σε σημερινές του δηλώσεις στην γαλλική εφημερίδα Les Echos, διατυπώνει  μία άκρως ρηξικέλευθη άποψη για κάποιον  που δεν είναι Έλληνας.

Προτάσσει την έννοια της οικονομικής  αλληλεγγύης, όχι μόνο για την...
αποφυγή της εξάπλωσης της κρίσης αλλά και  για ιστορικούς λόγους. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου οι Γερμανοί οφείλουν στους Έλληνες 575 δισ. ευρώ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι  Γερμανοί χρωστούν πολύ περισσότερα στην Ελλάδα από ό, τι οι Έλληνες στη  Γερμανία. Και εν τέλει κατοικούν και οι δύο στο ίδιο οικοδόμημα. Αν  καταρρεύσει θα πέσουν όλοι», τονίζει.

Ο ίδιος εξηγεί στη συνέντευξή του ότι...η στάση της Γερμανίας έναντι του προβλήματος χρέους της ευρωζώνης οδηγεί  με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση της Ελλάδας. «Όμως αν χρεοκοπήσει η  Ελλάδα, αυτό θα σημάνει ένα καρδιακό επεισόδιο για το τραπεζικό της  σύστημα. Η Ελλάδα θα είναι στην ευρωζώνη χωρίς όμως να μπορεί να  χρησιμοποιεί το ευρώ. Η έξοδός της  από την ευρωζώνη θα προκαλούσε γιγαντιαία ύφεση στη χώρα και τρομερούς  κινδύνους στην υπόλοιπη Ευρώπη», δηλώνει.

Ο Ντελπλά, μέλος του  Συμβουλίου Οικονομικών Αναλύσεων της γαλλικής κυβέρνησης υποστηρίζει ότι  η Γερμανία θα έπρεπε να θυμηθεί ότι μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο  χρωστούσε 16 φορές το ΑΕΠ της, το οποίο κανείς δεν της ζήτησε έκτοτε.  Όμως, σε αντάλλαγμα η υπόλοιπη Ευρώπη της ζητά πολιτική και οικονομική  αλληλεγγύη.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα ο Γάλλος οικονομολόγος εκτιμά ότι θα  μπορούσε μέσα στην επόμενη 15ετία να  μειώσει το χρέος της κάτω από το 60% «αξιοποιώντας την πλούσια  αρχαιολογική κληρονομιά και τα νησιά της που καθιστούν τη χώρα θαυμάσιο  προορισμό για ολόκληρη την Ευρώπη». Ο ίδιος απορρίπτει την ιδέα της  αναδιάρθρωσης του χρέους ως «αυτοκαταστροφική» για την Ελλάδα, ενώ  θεωρεί ότι η «διχοτόμηση» της ευρωζώνης σε ένα «σκληρό πυρήνα» και μια  «περιφέρεια» θα κατέστρεφε τις οικονομίες της «δεύτερης ταχύτητας».

«Σε αυτό το πλαίσιο η Γερμανία, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, οφείλει  σήμερα να σώσει την Ελλάδα». Η Ευρώπη θα έπρεπε  να απορροφήσει το ολόκληρο χρέος της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της  Πορτογαλίας χρηματοδοτώντας αυτές τις χώρες με επιτόκιο 3%-4% για 10-20  χρόνια. Σε αντάλλαγμα αυτές οι χώρες οφείλουν να συνεχίσουν τις  αναγκαίες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις,

Πηγή: :http://tritimatia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου