Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Εκατό χιλιάδες άνεργοι από την αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση

Εκατό χιλιάδες άνεργοι από την αύξηση ΦΠΑ στην εστίασηΣήμα κινδύνου από τις αλυσίδες του κλάδου

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις που έχει για τις επιχειρήσεις του κλάδου η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης, από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 40%, με πρόβλεψη ως τον επόμενο Μάρτιο το ποσοστό αυτό...
να φτάσει σε δυσθεώρητα μεγέθη.

Όπως υποστηρίζουν τα μέλη του συνδέσμου δεκάδες καταστήματα έχουν ήδη οδηγηθεί σε λουκέτο, με άμεση συνέπεια τη δραματική μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Το φετινό Σεπτέμβριο ο κλάδος εστίασης απασχολούσε 600.000 εργαζόμενους σε περισσότερα από 121.000 καταστήματα. Η μείωση κατά 20% των θέσεων εργασίας, όπως διαφαίνεται για την επόμενη χρονιά αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερους από 100.000 νέους ανέργους.

Οι αλυσίδες εστίασης υποστηρίζουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την παραοικονομία, καθώς όπως λένε:

Οι μικροί μεμονωμένοι επιχειρηματίες, που αποτελούν το 75% της συνολικής αγοράς φοροδιαφεύγουν για να επιβιώσουν.

Οδηγεί τις οργανωμένες επώνυμες αλυσίδες στον αφανισμό

Επαναλαμβάνει ένα ήδη αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο που έχει εφαρμοστεί χωρίς αποτέλεσμα σε τσιγάρα καύσιμα αλκοολούχα και αυτοκίνητα.

Οι επιχειρηματίες ζητούν μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9%, στο πρότυπο της μείωσης των αντίστοιχων συντελεστών στη Γαλλία από 19% σε 5,5% (που άνοιξε 40.000 θέσεις εργασίας) και της Ιρλανδίας από το 13 στο 9%.

Επικαλούνται ακόμα το γεγονός, ότι ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση είναι κατά πολύ χαμηλότερος για τις ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες (Ιταλία 10%, Ισπανία, Κύπρο, Τουρκία 8%).

Γι’ το σκοπό αυτό όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου και Διευθύνων Σύμβουλος της Goody's και EVEREST Θανάσης Παπανικολάου «έχει αποσταλεί επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, στην οποία παρατίθενται όλα αυτά τα επιχειρήματα και διατυπώνεται το σχετικό αίτημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου