Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Εγκύκλιος για δίκες εξπρές των σοβαρών υποθέσεων

Ειδικότερα, ο κ. Τέντες ενημερώνει τους συναδέλφους του ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4022/2011 για την «εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, ζητάει να τον ενημερώνουν αμέσως για τις υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα που έχουν...
«ιδιαίτερα μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον» ή είναι «μείζονος δημοσίου συμφέροντος», προκειμένου οι προανακριτικές ενέργειες και η εκδίκασή τους να γίνονται κατά προτεραιότητα σε σύντομο χρόνο (διαδικασίες εξπρές).

Ειδικότερα, ο κ. Τέντες ενημερώνει τους συναδέλφους του ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4022/2011 για την «εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος».

Σκοπός του νόμου αυτού είναι η ταχύτερη διερεύνηση και εκδίκαση των υποθέσεων: α) κακουργημάτων τα οποία δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις του άρθρου 86 του Συντάγματος (Ειδικό Δικαστήριο σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών) και τα οποία διαπράττουν οι βουλευτές, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ακόμη και αν έχουν παύσει να φέρουν την ιδιότητα αυτή, β) κακουργημάτων τα οποία διαπράττουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους, οι γενικοί και οι ειδικοί γραμματείς υπουργείων, οι διοικητές, οι υποδιοικητές ή οι πρόεδροι Διοικητικών Συμβουλίων ή διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Δημοσίων Επιχειρήσεων, Δημοσίων Οργανισμών και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, τη διοίκηση των οποίων ορίζει το κράτος, καθώς και τα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφόσον αυτά υπάγονται στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του Τριμελούς Εφετείου.

Παράλληλα, ο ίδιος νόμος δίνει τη δυνατότητα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να υπαγάγει στις «εξπρές» διαδικασίες και τις υποθέσεις κακουργημάτων ιδιαίτερα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος ή μείζονος δημοσίου συμφέροντος, εφόσον υπάγονται στην αρμοδιότητα του Τριμελούς Εφετείου.

Κατόπιν αυτών, ο κ. Τέντες ζητάει από τους εισαγγελείς της χώρας εφόσον υπάρχουν, ή παρουσιαστούν στο μέλλον, τέτοιες υποθέσεις να τον ενημερώνουν ώστε να κρίνει αν αυτές πρέπει να υπαχθούν στο καθεστώς του Ν. 4022/2011 για «εξπρές» διαδικασίες.

Τέλος, ζητάει να τον ενημερώνουν όταν παρουσιάζονται «άξιες λόγου υπερβάσεις προθεσμιών στις υποθέσεις που υπήχθησαν στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου