Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Το θέμα του Ιωνικού Κολυμβητηρίου ζητάει ο Κωστής Μουσουρούλης να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Χίου

Με επιστολή του, ο βουλευτής Χίου Κωστής Μουσουρούλης ζητάει από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου Ηλ. Κλεισσά να συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το θέμα της λειτουργίας του Ιωνικού Κολυμβητηρίου, προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την καλύτερη λειτουργία του. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Προς:
κ. Ηλ. Κλεισσά,
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χίου
Fax 22713 50857
Κοιν: κ. Π. Λαμπρινούδη, Δήμαρχο Χίου
Fax: 22710 44393

Χίος, 8.12.2011

Θέμα: Πρόταση για ένταξη θέματος στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λειτουργία του Ιωνικού Κολυμβητηρίου.


Ο αθλητισμός αποτελεί πηγή αξιών και τρόπο ζωής. Στη Χίο εκατοντάδες παιδιά ασχολούνται με τον αθλητισμό μέσω πολλών σωματείων που δραστηριοποιούνται σε διάφορα αθλήματα, κυρίως ερασιτεχνικά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις διακρίσεων σε πανελλαδικό επίπεδο. Επιπλέον, παραδοσιακά η Χίος έχει ισχυρή παρουσία στα θαλάσσια αθλήματα. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα χωρίς βεβαίως να εξαιρείται από αυτά και η χρηματοδότηση της ανάπτυξης του αθλητισμού. Παράλληλα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να αντέξει το κόστος λειτουργίας υποδομών που της ανήκουν ή το βάρος χρηματοδότησης των σωματείων. Πρόσφατα είναι τα παραδείγματα από πολλές περιοχές της χώρας, όπου σοβαρές υποδομές τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Στην περασμένη συνεδρίαση του, το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε σε κατανομή πιστώσεων προς αθλητικά σωματεία, κατά τη γνώμη μου χωρίς να έχει θέσει συγκεκριμένα κριτήρια και προτεραιότητες, ενώ ελάχιστα έχει ασχοληθεί με το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων καθώς και με τη λήψη μέτρων διαχείρισης και εξοικονόμησης πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το Ιωνικό Κολυμβητήριο που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λειτουργίας. Ενδεικτικά αναφέρονται ελλείψεις σε προσωπικό καθώς και προβλήματα συντήρησης και επισκευής του κτιρίου. Επιπλέον προκειμένου να μειωθεί το κόστος για την αγορά πετρελαίου έχει μειωθεί η θερμοκρασία θέρμανσης του νερού με αποτέλεσμα οι πισίνες να χρησιμοποιούνται από όλο και λιγότερα παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δαπάνη για τη θέρμανση του κολυμβητηρίου ανέρχεται στα 200.000 Ευρώ, ενώ επανήλθε στην επικαιρότητα το ζήτημα της αξιοποίησης του ζεστού νερού από το παρακείμενο εργοστάσιο της ΔΕΗ, καθώς ζητήθηκε και πάλι η χρήση του. Περαιτέρω, τα Χιακά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν τη θετική εισήγηση της Διεύθυνσης της τοπικής ΔΕΗ, η οποία και έχει - σύμφωνα με ενημέρωσή μου - γίνει κατ’ αρχήν δεκτή από τη διοίκηση της εταιρίας.

Ακόμη, ο αντιπρόεδρος του «υπεροργανισμού» ανακοίνωσε την ανάθεση μελέτης για τη σύνδεση (εξέταση παλαιού αγωγού - που ουδέποτε ολοκληρώθηκε – για χρήση του ίδιου ή αντικατάσταση, συμπληρωματικές επεμβάσεις στο κολυμβητήριο για ολοκλήρωση της εγκατάστασης κλπ) και εκτίμησε το κόστος των παρεμβάσεων στο ¼ της ετήσιας δαπάνης αγοράς πετρελαίου.

Επειδή η προηγούμενη προσπάθεια χρήσης του ζεστού νερού από τον ΑΣΠ της ΔΕΗ δεν ευοδώθηκε με αποτέλεσμα σήμερα λόγω της οικονομικής στενότητας να επανέρχεται αν και θα μπορούσαν ήδη να εξοικονομούνται πόροι για το νησί,

Επειδή δεν υφίσταται συγκεκριμένος προϋπολογισμός για το κολυμβητήριο – και για άλλες διακριτές δράσεις του τομέα αθλητισμού- αλλά όλα τα ποσά προέρχονται σε ενιαία πρόβλεψη,

Επειδή η λειτουργία του κολυμβητηρίου προϋποθέτει διάθεση προσωπικού, καθώς και απαραίτητες εργασίες επισκευής/συντήρησης,

Επειδή απαιτείται να εξασφαλιστούν οι πόροι για την ορθή λειτουργία του κολυμβητηρίου,

Επειδή οφείλουμε στους νέους του νησιού που ασχολούνται με τα θαλάσσια αθλήματα να τους προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υποδομών που έχει το νησί,

Επειδή το κολυμβητήριο χρησιμοποιείται από δύο σωματεία (ΝΟΧ και ΑΟΑ) με σημαντική παρουσία και διακρίσεις σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο,

Προτείνω:

Την άμεση συζήτηση στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο του θέματος του κολυμβητηρίου με σκοπό:

α) Τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για τη λειτουργία του (διακριτός προϋπολογισμός στον ‘‘υπεροργανισμό’’, στελέχωση με προσωπικό, συντήρηση/επισκευές κλπ)

β) Την εξασφάλιση των πόρων για την πλήρη και εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωση του έργου (επισκευή υφιστάμενου δικτύου ή αντικατάσταση του, συμπληρωματικές παρεμβάσεις σε κολυμβητήριο κλπ, διαδικασίες ανάθεσης μελέτης, προετοιμασία τυχόν σχετικού διαγωνισμού κλπ)

γ) Την παρέμβαση του Δημοτικού Συμβουλίου προς τη Διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ, εάν έως τη συνεδρίαση δεν έχει ληφθεί απόφαση για τη διάθεση του ζεστού νερού



Με εκτίμηση,


Κωστής Μουσουρούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου