Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Με επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος η Ελπίδα Τσουρή ζητάει να επανεξεταστεί ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχου κατασκευών

Σε επιστολή της προς τους, υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον αναπληρωτή του Νίκο Σηφουνάκη, η βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή, αναφέρεται στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τους Νόμους για το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχου κατασκευών (Ν. 4030/11 και Ν. 4014/2011) μ' αφορμή το γεγονός ότι καθημερινά γίνεται αποδέκτης διαμαρτυριών από εμπλεκόμενους με τη δόμηση φορείς (πολιτικοί μηχανικοί, συμβολαιογράφοι), αλλά και πολίτες.

Αναλυτικά για το θέμα αυτό τονίζει στην επιστολή της:

Συγκεκριμένα:...


1. Για οποιαδήποτε μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος οριζόντιας ιδιοκτησίας, απαιτείται «τοπογραφικό διάγραμμα, εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων». Η συγκεκριμένη διάταξη, λόγω και των γνωστών προβλημάτων του κτηματολογίου, δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στις συναλλαγές (π.χ. συνυπογραφή από όλους τους συνιδιοκτήτες στη συστατική πράξη συνιδιοκτησίας ή και στον τίτλο κτίσεως (!)).

2. Σε περίπτωση μεταβίβασης ή σύστασης εμπραγμάτου δικαιώματος σε αγροτεμάχιο, το κόστος έκδοσης του τοπογραφικού διαγράμματος, που απαιτείται, υπερβαίνει και αυτήν την αξία του ακινήτου (!), γεγονός ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την ελληνική περιφέρεια.

3. Οι Πολιτικοί Μηχανικοί του Νομού Χίου καταγγέλλουν ότι, ουσιαστικά, τους αφαιρείται, κατά το μεγαλύτερο μέρος, το αντικείμενο του επαγγέλματος τους, αφού αποκλείονται από τις μελέτες παραδοσιακών οικισμών (Πυργί, Ολύμποι, Μεστά, Λιθί, Ελάτα κ.ά.), ενώ, ταυτόχρονα, μειώνεται δραστικά η δόμηση στους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων (Θολοποτάμι, Καρυές, Καλλιμασιά, Νένητα, Βολισσός, Καρδάμυλα κ.α.).

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, σχεδόν κατά 80%, και την, ήδη, παγωμένη αγορά ακινήτων, δημιουργούν απόγνωση στους επαγγελματίες και προσθέτουν ένα, ακόμα, αδιέξοδο στους πολίτες, χωρίς, μάλιστα, όπως καταγγέλλεται να προηγηθεί ενημέρωση και διαβούλευση.

Θεωρώ, κύριε υπουργέ, ότι, στην παρούσα συγκυρία, θα πρέπει να αναζητούνται και να εφαρμόζονται τρόποι μόχλευσης των τοπικών οικονομιών και προστασίας των θέσεων εργασίας, όχι το αντίθετο, ενώ, σε κάθε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ δύο μορφών δημοσίου συμφέροντος, θα πρέπει να προτάσσεται το μείζον.

Αναλαμβάνοντας την προσωπική μου ευθύνη, στο μέτρο που μου αναλογεί, σας ζητώ να επανεξετάσετε τα συγκεκριμένα θέματα, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των συναλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου