Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Διοικητικός Απολογισμός ΟΧΣΑ για το έτος 2011

Το διοικητικό απολογισμό της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής για τα πεπραγμένα της περιόδου 2011, έκανε ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης Αργύρης Κοκκινάκης. Ανέφερε τα εξής:

Εκπρόσωποι των Συλλόγων Μελών της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής. Η φετινή Γενική Συνέλευση είναι διαφορετικής σημασίας, απ' όλες τις προηγούμενες, γιατί από τη σημερινή συνάθροιση μας εξαρτάται, όχι μόνο το μέλλον της ΟΧΣΑ, αλλά και των περισσοτέρων ίσως συλλόγων μελών της.

Αυτός είναι και ο...
βασικός λόγος, πριν αναφερθώ στον καθαρά διοικητικό απολογισμό, να δώσω προτεραιότητα, στο αύριο, στο άμεσο μέλλον.

Η θλίψη, η αγωνία, η αβεβαιότητα, για το μέλλον της χώρας μας, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία, που καθημερινά πλήττει και περισσότερα σπίτια από τα οικονομικά βάρη από τα σκληρά μέτρα ανεξάρτητα με το αν είναι ή όχι αναγκαία, το ποιοι είναι υπαίτιοι, δεν είμαι οικονομολόγος για να μπορώ να το κρίνω αυτό, έχουν δημιουργήσει ένα βαρύ κλίμα, έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες όλων μας.

Δε σας κρύβω, ότι και προσωπικά αντιμετώπισα τον προβληματισμό για την παραμονή μου ή όχι στη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Και βέβαια τις σκέψεις μου, όπως ήταν λογικό εκμυστηρεύτηκα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με τα οποία η συνεργασία μου ήταν άριστη. Ανεξάρτητα του ποιος μπορούσε να προσφέρει περισσότερα ή λιγότερα. Οι αντιδράσεις τους καταγράφηκαν στο πρακτικό της συγκεκριμένης συνεδρίασης και είναι στη διάθεση του καθενός να τις διαβάσει. Με δυο λόγια σχεδόν όλοι, είπαν ότι στην περίπτωση αυτή θα ακολουθούσαν τον ίδιο δρόμο.

Τους εξήγησα, ότι τα δέκα χρόνια που ηγούμαι της Ομοσπονδίας έδωσα ότι μπορούσα σε μια ομαδική προσπάθεια να απεμπλακεί η ΟΧΣΑ από κάθε πολιτική ανάμειξη, μανιφέστα και ψηφίσματα, που όπως ήταν φυσικό δημιουργούσαν αντιδράσεις σε εκείνους που είχαν άλλες πολιτικές απόψεις και να δοθεί το βάρος όλων μας, στην προσπάθεια ανάδειξης του ουσιαστικού ρόλου που πρέπει να έχει η Ομοσπονδία σύμφωνα με τους σκοπούς που αναφέρει το καταστατικό της.

Το τι πετύχαμε είναι γνωστό σε όλους. Δεν θα υποστηρίξω ότι δεν έγιναν λάθη, ότι δεν υπήρξαν παραλήψεις. Λάθη, κυρίες και κύριοι, δεν κάνουν μόνο οι άπραγοι, ο Θεός και οι νεκροί που δεδικαίονται, ακόμη και για τα αμαρτήματα τους, σύμφωνα με σχετικούς ύμνους της Εκκλησίας μας.

Και έρχομαι τώρα, ας μου επιτραπεί μια λέξη που χρησιμοποιεί ο λαός μας, στο «ψητό».

Η Ομοσπονδία δε θα μπορέσει ίσως να κάνει μεγαλύτερα βήματα, τουλάχιστον σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της, αλλά και να σταθεί στο ύψος που βρίσκεται σήμερα, αν δεν βοηθήσουμε, όλοι μας, ο καθένας με τον τρόπο του και τις δυνατότητες του.

Πρώτη και κύρια δυσκολία η έκδοση της εφημερίδος μας, «Η Χίος μας», που είναι ένα όπλο μεγάλου βεληνεκούς στα χέρια της Ομοσπονδίας.

Τα έξοδα έκδοσης και διανομής της, ήταν περίπου 1000 έως 1200 ευρώ, που σε μεγάλο ποσοστό καλύπτονταν από δύο ανθρώπους, κατά κύριο λόγο, και στις προσφορές λίγων φίλων που έδιναν κάποια μικρό ποσά, ως ενίσχυση της Ομοσπονδίας και των οποίων τα ονόματα δημοσιεύονταν στην εφημερίδα.

Πρέπει να σας πω, ότι τα έξοδα ήταν περιορισμένα, γιατί όλη την εργασία πλην της εκτύπωσης και των ταχυδρομικών γινόταν από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (γράψιμο, διορθώσεις, σελιδοποίηση, τίτλοι και γενικά η διαμόρφωση της εφημερίδας).

Τώρα όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Στο μεσοπρόθεσμο που ανακοίνωσε το καλοκαίρι η Κυβέρνηση τα έξοδα των ταχυδρομικών πολλαπλασιάστηκαν, έγιναν, βαρίδια για τα 5000 φύλλα, που ταχυδρομούμε σε κάθε έκδοση της.

Ήδη με τον αντιπρόεδρο του ΔΣ Κώστα Λυμπουσάκη μελετάμε τρόπους που θα μας επιτρέψουν να συνεχιστεί η επικοινωνία με το Χιώτικο κόσμο, αλλά και των συλλόγων που εξυπηρετούντο μέσω αυτής. Τη λύση που θεωρούμε πιο θετική είναι η ηλεκτρονική μορφή της. Το πρόβλημα είναι η άγνοια των μεγάλης ηλικίας μελών σας, διότι η πλειονότητα τους δε γνωρίζει τη νέα τεχνολογία, το Internet.

Άλλη λύση είναι, όσοι επιθυμούν να διατηρηθεί η μέχρι τώρα έκδοσης της να συμφωνήσουν στην καταβολή ετήσιας συνδρομής 10 ευρώ. Αυτό θα το αποφασίσετε εσείς, κατά περίπτωση, με τα μέλη σας, υποβάλλοντας στη συνέχεια τους σχετικούς πίνακες.

Όπως γνωρίζετε, τουλάχιστον οι περισσότεροι, αυτό είναι σχετικό με την πρώτη λύση, εδώ και δύο χρόνια υπάρχει ένα μπλοκ το odysseaschios.blogspot.com, ηλεκτρονική διεύθυνση που αναφέραμε σε κάθε φύλλο της εφημερίδας «Η Χίος μας», το οποίο στο διάστημα των δύο ετών έχει περισσότερους από 700.000 επισκέψεις.

Μέσω αυτού του blog, μπορούμε να δημοσιεύουμε την ηλεκτρονική εφημερίδα, για τη διαμόρφωση της οποίας, θα απαιτείται ένα κόστος, γύρω στα 400-500 ευρώ που μπορούμε να το καλύπτουμε.

Το συγκεκριμένο blog δεν ανήκει στην Ομοσπονδία, αλλά σε Χιώτη δημοσιογράφο που δημοσιεύει Χιακές ειδήσεις, αλλά και όλες τις σοβαρές ειδήσεις της επικαιρότητας.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε επίσης, ότι γενικά τα έσοδα της ΟΧΣΑ είναι περιορισμένα. Αν λάβουμε υπόψη μας, ότι περίπου 30 Σύλλογοι πληρώνουν ο καθένας 45 ευρώ ετησίως θα αντιληφθείτε ότι το ποσόν που συγκεντρώνονταν κάλυπτε περίπου τα έξοδα έκδοσης μιας εφημερίδας.

Ακόμη πρέπει να τονίσω ό,τι όπως είχα υποσχεθεί όταν ανέλαβα την προεδρία της ΟΧΣΑ, τα 29000 ευρώ που υπήρχαν, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί για την αγορά στέγης δεν έχουν πειραχθεί αντίθετα με τους τόκους είναι σήμερα γύρω στις 31500.

Και ίσως ρωτήσει κάποιος, δικαιολογημένα, πως έγιναν οι σημαντικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η Ομοσπονδία; Η απάντηση είναι απλή. Με προσωπικές γνωριμίες εξασφαλίζαμε τους κατά περίπτωση κατάλληλους χώρους κτλ.

Τα γεύματα που παραθέσαμε σε συντελεστές κάποιων εκδηλώσεων τα καλύπταμε εξ ιδίων μας.

Τώρα;;;; Αύριο;;;;; Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τι θα γίνει. Είναι δύσκολο να δώσω απάντηση άμεσα.

Περιληπτικά θα αναφέρω τις πιο σημαντικές από τις δραστηριότητες μας.

• Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2011. Σε συνεργασία με την Ομηρική Ακαδημία οργανώσαμε την παρουσίαση του βιβλίου «Καππαδοκία» του ομότιμου καθηγητή της Χειρουργικής Βασίλη Κέκη, στην αίθουσα του φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, και στην περίπτωση αυτή χωρίς καμία δαπάνη της ΟΧΣΑ. Η αίθουσα ήταν γεμάτη ακολούθησε κέρασμα.

• Στις 17 Ιανουαρίου συμμετείχαμε στην εκδήλωση για τον Κώστα Περρίκο.

• Στη Συνεδρίαση του ΔΣ της 26ης Ιανουαρίου του 2011 ύστερα από πρόσκληση μας, παρέστη ο Δήμαρχος Χίου Πολύδωρας Λαμπρινούδης απ τον οποίων ζητήσαμε να μας ενημερώσει για τα έργα που γίνονται στην Χίο, την πορεία τους, όπως για το δρόμο Χίου – Μεστών, το λιμάνι των Μεστών, το πρόβλημα της ύδρευσης των κατοίκων του νησιού για τους ΧΥΤΑ (χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων) κτλ

• Του εκθέσαμε επίσης προβλήματα που απασχολούν κατοίκους του νησιού μας.

• Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο πλοίο «Νεφέλη» της HELLENIC SEA WAYS, η εκδήλωση τιμής και συγχρόνως η κοπή της πίτας. Τιμήσαμε τους Χιώτες Δημήτρη Σκαρβέλη, Ακαδημαϊκό και επί τιμή Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Καθώς και τον εν ενεργεία υπό ναύαρχο Δημήτρη Τσιαδή. Ακολούθησε πρόγραμμα μετά το πέρας του οποίου παρατέθηκε γεύμα στα 700 περίπου άτομα που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

• Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με την τότε Υφυπουργό Ναυτιλίας Ελπίδα Τσουρή, με στόχο την εξεύρεση τρόπου οικονομικής ενίσχυσης της ΟΧΣΑ, χωρίς όμως να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

• Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήσαμε εκδήλωση με την Ομηρική Ακαδημία στο Μέγαρο Μακεδονία του Χιώτη εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου για τα 160 χρόνια από την γέννηση και τα 100 από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

• Στις 15 Μαΐου εορτάσαμε το Χιοπολίτη Άγιο Ισίδωρο στο ομώνυμο γραφικό Εκκλησάκι του Λυκαβηττού. Έγινε αρτοκλασία και μετά τη θεία Λειτουργία ακολούθησε κέρασμα.

• Την Κυριακή 22 Μαΐου έγινε η εκδήλωση μνήμης της Σφαγής της Χίου με δοξολογία, στον Άγιο Σώστη η οποία συνεχίστηκε με το δρώμενο «Τρόμος και Ελπίδα» του Μιχάλη Βαρλά, στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Ακολούθησε κέρασμα.

• Συμμετείχαμε στο Συνέδριο των ομογενών που έγινε στη Χίο αρχές Αυγούστου και στο οποίο εκ των ομιλητών ήταν και ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ.

• Στις 23 Οκτωβρίου έγινε εκδήλωση στο πλοίο «Αβέρωφ» για το «Ελευθέρια»

• Στις 24 Νοεμβρίου παρουσιάσαμε το βιβλίο του φίλου Χιώτη συγγραφέα, πλοιάρχου Στέλιου Καράβολου, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου