Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Λουκέτο έχουν βάλει 17 ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Λουκέτο έχουν βάλει 17 ξενοδοχεία στην ΕλλάδαΓια τους βασικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν την τουριστική κίνηση μιλά ο Γ.Τσακίρης

Η υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας θα οδηγήσει και σε νέα λουκέτα στα ξενοδοχεία, εκτιμά ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ο κ. Γιώργος Τσακίρης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» αποκαλύπτει ότι...
ήδη η ξενοδοχειακή αγορά του κέντρου έχει χάσει το 20% του δυναμικού των κλινών (ή 2.800 κλίνες) με το κλείσιμο 17 μονάδων.

Οπως σημειώνει, «αρκετά ξενοδοχεία έχουν βγει προς πώληση και υπάρχει ενδιαφέρον κυρίως από τη Ρωσία, τη Βρετανία και funds». Το πρόβλημα δεν είναι η κρίση, τονίζει ο κ. Τσακίρης, αλλά κυρίως η αυξανόμενη εγκληματικότητα, η έλλειψη καθαριότητας και οι αλλεπάλληλες ταραχές στην πόλη.

- Πόσα ξενοδοχεία έχουν κλείσει στο κέντρο της Αθήνας και ποιοι είναι οι λόγοι που έχει συμβεί αυτό; Tι ποσοστό αντιπροσωπεύουν οι κλίνες που βγήκαν από την αγορά επί του συνόλου που λειτουργούν;

- Τον τελευταίο χρόνο ξεκίνησε μια ροή κλεισίματος ξενοδοχείων που έχει φθάσει πλέον σε αριθμό τις 17 μονάδες με 2.800 κλίνες και αντιστοιχεί στο 20% του δυναμικού των ξενοδοχειακών κλινών κέντρου της πόλης των Αθηνών. Είναι ένα σημαντικό ποσοστό που έχει κλείσει εξαιτίας της αυξανόμενης εγκληματικότητας στο κέντρο της πόλης, της έλλειψης καθαριότητας και φωτισμού, της υποβάθμισης της ζωής, της κακής εικόνας εξαιτίας των συγκεντρώσεων, των ταραχών, που εκπέμπουμε ως χώρα και ως προορισμός στο διεθνές μας ακροατήριο. H κρίση έχει το μικρότερο ποσοστό σε αυτό το πρόβλημα. Ενας πολύ σοβαρός παράγοντας ανάσχεσης της κίνησης στην Αθήνα είναι και η έλλειψη συνεδριακού κέντρου.

- Προβλέπεται ότι θα κλείσουν και άλλα ξενοδοχεία;

- Εάν ο χειμώνας εξελιχθεί σε τόσο κακός όσο δείχνει τώρα, θα είναι αναπόφευκτο.

- Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος;

- Aυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τους ξενοδόχους είναι η πρόσφατη επιβολή του τέλους ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, η οποία κατά τη γνώμη μας είναι υπερβολική και πλήττει καίρια τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων. Γι' αυτό αποφασίσαμε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ενα δεύτερο θέμα είναι η επιβολή της υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΟΑΕΕ των ιδιοκτητών των μικρών ξενοδοχείων κάτω των 10 δωματίων. Τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των αντίστοιχης δυναμικότητας ενοικιαζόμενων δωματίων εξαιρούνται, επιβάλλεται στους ξενοδόχους, γεγονός που δημιουργεί μία άνιση μεταχείριση, καθώς τα ασφάλιστρα που αναγκάζονται να καταβάλλουν ξεπερνούν κατά πολύ πολλές φορές και τα έσοδά τους. Εξετάζουμε νομικές ενέργειες για να σταματήσουν, τουλάχιστον οι ξενοδόχοι να διώκονται από τα κατά τόπους τμήματα του ΟΑΕΕ. Τρίτο θέμα είναι τα πνευματικά δικαιώματα, ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο κατά τα 3/4 το έχουμε αντιμετωπίσει. Τέταρτο θέμα είναι η έλλειψη επαρκών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και πέμπτο, το ζήτημα του πετρελαίου, καθ' όσον ήρθε η Πολιτεία και επέβαλλε στα νομικά πρόσωπα τη μη δυνατότητα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης και τους υποχρεώνει αποκλειστικά να χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης οδηγώντας, ουσιαστικά, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο κλείσιμο.

- Υπάρχει προσφορά για πώληση ξενοδοχείων, από ποιες αγορές καταγράφεται ενδιαφέρον για αγορά και, τελικά, γίνονται αγοραπωλησίες;

- Αρκετά ξενοδοχεία έχουν βγει προς πώληση και υπάρχει ένα σχετικό ενδιαφέρον. Ακόμη, όμως, δεν έχουν υλοποιηθεί μεγάλες αγορές. Κυρίως υπάρχει ενδιαφέρον από ομάδες επενδυτών από τη Ρωσία, τη Βρετανία και γενικά από διάφορα funds. Ανησυχούμε πάρα πολύ ως ξενοδόχοι, γιατί μπροστά μας υπάρχει η πιθανότητα ενός ανθελληνισμού των ελληνικών ξενοδοχείων.

- Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την τουριστική κίνηση το 2012;

- Oι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν τον τουρισμό το 2012 είναι η εξέλιξη της κρίσης των χωρών της Βόρειας Αφρικής και η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, που δεν ξέρουμε, με τις περικοπές που προαναγγέλλονται σε όλες σχεδόν τις χώρες, πώς θα εξελιχθούν σε επίπεδο ρευστότητας των καταναλωτών και σε διάθεση ταξιδιών. Από την άλλη, περιμένουμε να συνεχισθεί η ανοδική πορεία από τη Ρωσία, τις χώρες του ανατολικού μπλοκ και από το Ισραήλ, ενώ αν εξορθολογιστούν οι διαδικασίες της έκδοσης βίζας, πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου