Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Σοβαρός κίνδυνος να ξεμείνουμε από πετρέλαιο!

Ορατός ο κίνδυνος να προκύψουν προβλήματα με την τροφοδότηση της χώρας με καύσιμα, λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης και της ολοένα μεγαλύτερης εξάρτησης μας από το Ιράν.

Εκπρόσωποι των δύο διυλιστηρίων, των ΕΛΠΕ και της Motor Oil, που μιλούν στην Καθημερινή υποστηρίζουν ότι...
το πρόβλημα της χρηματοδότησης επιδεινώνεται και αν το κλίμα δεν αναστραφεί θα υπάρξει πρόβλημα.

Από την άλλη πλευρά, υπολογίζεται ότι η ενεργειακή εξάρτηση από το Ιράν έχει φτάσει στο 35%, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν μόλις 18%. Ο λόγος είναι ότι το Ιράν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αποτελεί τη μόνη χώρα που διευκολύνει την Ελλάδα και δεν υπάρχει ευρωπαϊκή στήριξη για την προμήθεια καυσίμων με άλλον τρόπο.

Σημειωτέον ότι οι παραδοσιακοί μας προμηθευτές εμφανίζονται όλο και πιο φειδωλοί, κόβοντας τις πιστώσεις. Για το θέμα μάλιστα, σύμφωνα με την Καθημερινή, υπήρξε και παρέμβαση των ΗΠΑ μέσω διαβήματος.

Ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος των ΕΛΠΕ (αντιπροσωπεύει το 70% της τροφοδοσίας της χώρας) αναφέρει ότι η προμήθεια σε αργό εξελίσσεται ομαλά και ότι τα ΕΛΠΕ εισάγουν αργό από μία πλατιά βάση που περιλαμβάνει: Ρωσία, Σ. Αραβία, Λιβύη, Κασπία και Ιράν.

Από την άλλη πλευρά, χτυπά το “καμπανάκι” αν η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας δεν αλλάξει. “Τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία υποεκτιμώνται σήμερα, όμως αν δεν προχωρήσουν γρήγορα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση του κλίματος, οι συνθήκες θα είναι μη αναστρέψιμες” αναφέρει. Καταλήγοντας πάντως δηλώνει “συγκρατημένα αισιόδοξος”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου