Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Μαδάνε την μαργαρίτα! Παλινωδίες στην κυβέρνηση για το τι θα γίνει με την εφεδρεία

- Τελικά θα συζητηθεί στο υπουργικό αλλά χωρίς να ληφθούν αποφάσεις
- Σε εξέλιξη η συνεδρίαση
- Στο 3% αντί 10% το ποσοστό και... αν!
- Συνταγματικό κόλλημα μπλοκάρει το μέτρο
- Οι οργανικές θέσεις δεν γίνεται να μείνουν ακάλυπτες
- Εξετάζουν τώρα το μέτρο της εθελούσιας αντί της εφεδρείας σε πολλούς φορείς


Τελικά θα συζητηθεί. Κανείς βέβαια δε νιώθει έκπληξη γι' αυτό αφού, η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά αλλάζει γνώμη μέσα σε λίγες ώρες.

Βέβαια, η συζήτηση θα είναι φιλολογική, αφού πρέπει πρώτα να γίνουν...
συνενοήσεις με την τρόικα και πρέπει να εξεταστούν όλα τα νομικά και συνταγματικά κωλύματα που υπάρχουν!

Το αλαλούμ λοιπόν συνεχίζεται και κάποιοι εξακολουθούν να διοχετεύουν σενάρια.

Αυτή τη φορά είναι τρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι υπουργοί το τελευταίο διάστημα είχαν καταρτίσει τρία σχέδια αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων του ευρύτερου και του στενού δημόσιου τομέα.

Το πρώτο σχέδιο (το μαλακό) προέβλεπε την ομαλή αποχώρηση δημοσίων υπαλλήλων και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα περιελάμβανε το στενό δημόσιο τομέα.
Το δεύτερο σχέδιο προέβλεπε μία πιο «σκληρή» αποχώρηση και το τρίτο σχέδιο ήταν απευθείας απολύσεις.

Ο Ε. Βενιζέλος ετοιμάζεται να ζητήσει από την τρόικα νέα προθεσμία για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα καθώς είναι αδύνατο για την κυβέρνηση να παρουσιάσει λίστες με το 10% των υπαλλήλων που βγαίνουν σε εφεδρεία.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι περισσότεροι οργανισμοί δεν έχουν στείλει λίστες ή καθόλου στοιχεία. Τα επιτελεία των υπουργείων συνειδητοποιούν ότι οι οργανικές θέσεις στο Δημόσιο είναι τόσο πολλές που είναι αδύνατο να φύγει το 1/10ο.

Υπάρχει μεγάλο συνταγματικό πρόβλημα

Παράλληλα, εάν προκριθούν προς εφεδρεία άνθρωποι κοντά στη σύνταξη, τότε το γεγονός ότι μετά από 1-2 χρόνια αυτοί θα βγουν τελικά στη σύνταξη, έστω με μειωμένες αποδοχές, το δημόσιο θα χρειαστεί μεγάλα ποσά για εφάπαξ αλλά και τη συνταξιοδότησή τους, ποσά που ουσιαστικά οδηγούν στο ότι δεν είναι συμφέρον το μέτρο καθώς θα κοστίσει πολύ περισσότερο απ' τα μερικές δεκάδες εκατομμύρια που βραχυπρόθεσμα θα εξοικονομήσει.

Ένα τρίτο κόλλημα είναι ο ίδιος ο νόμος της κυβέρνησης που επιτρέπει σε όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης να μπορεί να παραμείνουν ακόμη και πλέον της 35ετίας στην εργασία και έτσι κανείς δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να βγουν σε εργασιακή εφεδρεία.

Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το κριτήριο, και αυτό που συζητείται πλέον είναι η ανάγκη να επιταχυνθεί το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και η κατάργηση οργανικών θέσεων, αυτό όμως θα πάρει καιρό και σίγουρα δεν θα ικανοποιήσει την απαίτηση της τρόικας για 30.000 άτομα μέχρι τα τέλη του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου