Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Από το Σάββατο σε εφαρμογή τα κλειστά νοσηλεία

Πρόκειται πρακτικά για ισάριθμα πακέτα διαχείρισης του συνόλου των ασθενειών, τα οποία θα έχουν συγκεκριμένους κωδικούς και κόστος.

Σε ουσιαστική αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες περνά το...
υπουργείο Υγείας, με τα 700 κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια που ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος.

Για παράδειγμα, το ταμείο ενός ασθενή με έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο οποίος χρειάζεται αγγειοπλαστική και πενθήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο, θα γνωρίζει εκ των προτέρων πόσο θα κοστίζει η νοσηλεία του. Στο κλειστό ενοποιημένο νοσήλειο που θα αφορά στη συγκεκριμένη νοσηλεία θα περιλαμβάνονται οι εξετάσεις, το κόστος των παρεμβάσεων, όπως αγγειοπλαστική με στεντ, αλλά και η παρακολούθηση στο νοσοκομείο.

Στα κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια υπάρχουν προβλέψεις και για περιπτώσεις επιπλοκών, που ίσως αναγκάσουν έναν ασθενή να παρατείνει τη νοσηλεία του ή να υποβληθεί εκ νέου σε εξετάσεις ή να προχωρήσει σε κάποια επεμβατική μεθοδο ή εγχείρηση.

Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν στο εξής εναν κατάλογο με προκαθορισμένες τιμές, αναλογα με τη διάγνωση και θα γνωρίζουν πόσα χρήματα θα πρέπει να δαπανήσουν ανά περίπτωση.

Το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια να εξοικονομίσει χιλιάδες ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία και να περιορίσει τη σπατάλη, από την πλευρά κυρίως των γιατρών.

Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε, ακόμη, ότι επτά ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν, ήδη, υπογράψει συμβάσεις με τα νοσοκομεία για τα κλειστά νοσήλεια, ενώ όπως έγινε γνωστό, άλλες 11 ενδιαφέρονται να προχωρήσουν άμεσα στη συνεργασία αυτή.

Με βάση τις συμβάσεις αυτές, για 556 κρεβάτια που αφορούν κυρίως μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια δημόσιων νοσοκομείων, η ασφαλιστική καλείται να πληρώσει κατά 50% αυξημένο νοσήλειο σε σχέση με το κλειστό νοσήλειο που ισχύει στις συμβασεις για τα ασφαλιστικά ταμεία εάν ο ασφαλισμενος έχει μόνο ιδιωτική ασφάλιση, και 20% αυξημένο αν έχει ιδιωτική ασφάλιση αλλά και άλλο ασφαλιστικό ταμείο, όπως π.χ. το ΙΚΑ.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που κάνει να ολοκληρώσει τις αλλαγές στο χώρο της υγείας, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον πέντε μήνες γι' αυτό, ενώ αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έρχονται από τις 15 Οκτωβρίου στις εφημερίες των νοσοκομείων και το νομοσχέδιο που αφορά στις αλλαγές του τρόπου εισαγωγής για ιατρική ειδικότητα, τους προσεχείς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου